NOVOGOŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim svojim članovima, radnim ljudima i omladini Srbije i Jugoslavije čestitaju novu 2021. godinu i šalju vatrene revolucionarne pozdrave!

 

Odlazeća 2020. godina ostaće upamćena po pandemiji korona virusa, koja još uvek nije okončana, a odnela je ogroman broj ljudskih života i u potpunosti izmenila svakodnevni život ljudi širom sveta. Bezdušni korona virus je pokazao svu slabost eksploatatorskog kapitalističkog sistema. Tvrdoglavo odbijanje kapitalističkih država da ulažu u zdravstvo, težnja da ga što više privatizuju, da otpuštaju i smanjuju plate zaposlenima u tom sektoru dalo je svoj danak te je broj umrlih i obolelih od korona virusa u kapitalističkom svetu daleko veći nego što je trebalo da bude. Sa druge strane Kina, koja je u početku bila najviše ugrožena pojavom ove opake bolesti na svojoj teritoriji, kao i druge socijalističke zemlje poput Kube, Vijetnama i Laosa zahvaljujući moćnom zdravstvenom sistemu sa lakoćom su se obračunale sa epidemijom dok u kapitalističkom svetu ona još besni u punom jeku. Demokratska Narodna Republika Koreja čak nije imala nijedan zabeleženi slučaj korona virusa dosad, što je takođe još jedan od krucijalnih dokaza prednosti socijalističkog nad eksploatatorskim kapitalističkim društvenim sistemom.

 

Srbija i druge bivše socijalističke zemlje u borbi protiv epidemije korona virusa, postigle su nešto bolje rezultate od zapadnih država a osnovni razlog je to što moćni sistem zdravstva iz socijalizma još uvek nije u potpunosti razmontiran od strane buržoaske vlasti. Mere koje Vlada Srbije primenjuje u borbi protiv korona virusa veoma slikovito pokazuju da je njen osnovni cilj da se i u surovim uslovima pandemije domaćem i stranom privatnom kapitalu obezbede visoke profitne stope po cenu života i zdravlja radnog naroda.

 

Upravo je radnička klasa Srbije, u prvom redu medicinski radnici, zatim oni koji rade u trgovini, distribuciji, proizvodnim sektorima i svi drugi, iznela najveći teret borbe protiv korona virusa a ne buržoaska vlast i Krizni štab koji do danas odbija da sprovede potrebne mere za zaštitu života i zdravlja proletarijata.  NKPJ i SKOJ su od prvog dana krize ukazivali i kritikovali buržoasku vlast za svaki potez preduzet u cilju zaštite poslovnog interesa krupnog kapitala u uslovima epidemije na uštrb zdravlja radničke klase. Odbijanjem da zaustavi rad kompletne privrede na 14 dana u prvom talasu epidemije, da naloži zatvaranje privatnih fabrika u kojima je dolazilo do zaražavanja zaposlenih i da kazni privatne poslodavce koji su kršili propisane epidemiološke mere i time ugrožavali zdravlje svojih zaposlenih, Vlada Srbije i Krizni štab su pokazali da služe interesima buržoaskih poslodavaca a ne naroda Srbije!

 

Pre nego što je epidemija u Srbiji proglašena 18. januara predstavnici NKPJ i SKOJ su Skupštini Srbije predali  zahtev za ukidanje Zakona o izborima i Zakona o političkim partijama u Srbiji koji su u potpunosti diskriminatorski prema političkim predstavnicima radnog naroda naše zemlje. U Srbiji je na snazi izborni zakon koji od učesnika na izborima traži da uz kandidatsku listu dostave i 10.000 potpisa overenih pred nadležnim sudskim organima. Svaki od tih potpisa sa plaća. Srbija ima diskriminatorski izborni zakon koji spada u red najlošijih i najnepravednijih u celom svetu. Srbija ima i najreakcionarniji zakon o registraciji političkih partija, koji iziskuje 10.000 potpisa osnivača koji se isto tako plaćaju. I taj zakon je usmeren na onemogućavanja političkog organizovanja prvenstveno komunista ali i radničkog pokreta uopšte. Samo one partije koje ispune diskriminatorske kriterijume, a to su u Srbiji isključivo buržoaske partije, mogu da računaju na finansiranje iz budžeta, tako da je komunistima i na taj način onemogućeno da koriste novčana sredstva potrebna za kampanju.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije su organizovali su u petak 14. februara skup protiv privatnih izvršitelja ispred zgrade Predsedništva Srbije. Na skupu, od Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, poznatog po tome što apeluje na nadležne da se bogatim povlašćenim pojedincima reprogramiraju dugovanja i spreče prinudna izvršenja, tražili smo da se založi da se štetočinska profesija privatnih izvršitelja u celosti likvidira.

 

Pismo sa takvim zahtevom smo uručili predsedniku Vučiću a ono je sadržalo i protest zbog toga što je urgirao da se odobri reprogram dugovanja predstavnicima buržoazije, pevačici Nadi Topčagić i njenom mužu, dok se nikada nije založio da se dugovi reprogramiraju pripadnicima radničke klase i sirotinji, kao ni domaćim preduzećima kojima se pleni imovina za zahtev lihvarskih banaka. Na taj način Aleksandar Vučić je demonstrirao dvostruke aršine i pokazao da je servis interesa domaćeg i stranog kapitala a ne radnog naroda Srbije.

 

Aktivisti NKPJ i SKOJ obeležili su Međunarodni dan žena 8. mart javnom akcijom u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici. Tom prilikom održani su prigodni govori, okupljenima se ispred Sekretarijata NKPJ obratila drugarica Vesna Milunović, a ispred Sekretarijata SKOJ-a drugarica Verica Arsić.Drugarice su iznele opšte ocene lošeg položaja žena u Srbiji i uopšte iznele kritiku vezanu za žensko pitanje u svetu, takođe su i istakle važnost praznika kao i njegov dalekosežni istorijski značaj. Posle govora naše drugarice su održale kraći performans, akciju gužvanja i bacanja mizoginih stavova u kantu za smeće, upravo tamo gde im je i mesto.

 

U petak 05. juna u 18:30 časova predstavnici NKPJ-SKOJ su predali prikupljene potpise za listu “Socijalizam jedini izlaz” za učešće na izborima za Skupštinu Srbije. Kolona naših aktivista je nosila pored kutija s potpisima partijske i skojevske zastave, praćena zvucima melodije iz popularne jugoslovenske serije “Povratak otpisanih”.

 

Kasnije tokom tog meseca Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije protestovali su zbog odluke da se listi „Socijalizam jedini izlaz NKPJ- SKOJ“ onemogući učešće na republičkim izborima. Ovakvim odlukama buržoaske proimperijalističke vlasti u Srbiji, prvo Republičke izborne komisije a potom i Upravnog suda diskriminisana je komunistička izborna lista, jer nisu uvažene zdravorazumske i osnovane primedbe izložene u žalbi. NKPJ i SKOJ su istakli da je odluka RIK-a nepravedna i diskriminatorska i još jedan dokaz da komunisti izbornu trku trče vezanih ruku u uslovima u kojima se favorizuju buržoaske partije dok se liste autentičnih predstavnika radnog naroda sabotiraju na razne načine. Shodno tome, NKPJ i SKOJ su pozvali radnike, seljake, studente, penzionere, omladinu, nezaposlene, Jugoslovene i poštenu inteligenciju da izađu na izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije u nedelju 21. juna i da dopišu pod brojem 22. listu “Socijalizam jedini izlaz NKPJ-SKOJ”.

 

Povodom 20 godišnjice Petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča Nova komunistička partija Jugoslavije  i Savez komunističke omladine Jugoslavije  zatražili su da Narodna skupština Srbije hitno formira Anketni odbor koji bi ispitao i utvrdio ko je odgovoran za rušilačke događaje koji su se zbili tog dana, nakon čega je na vlast u Srbiji instaliran proimperijalistički režim Demokratske opozicije Srbije. NKPJ i SKOJ zahtevaju da Anketni odbor ispita :

 

1. Ko je odgovoran za upad i paljenje zgrade Skupštine Savezne Republike Jugoslavije 5.oktobra 2000. godine.

2. Ko je odgovoran za upad u zgradu Radio televizije Srbije i brutalno prebijanje njenog tadašnjeg direktora  Dragoljuba Milanovića.

3. Ko je odgovoran za oružani upad u zgradu Narodne banke Srbije.

4. Ko je odgovoran za upad i paljenje prostorija Nove komunističke partije Jugoslavije, koje su se tada nalazile u Nemanjinoj 34.

5. Da se utvrdi ko je odgovoran za sve ostale kriminalne, antiustavne i pučističke radnje preduzete 5. oktobra kao i nakon njega.

 

Povodom dugo spominjanih planova da se izvrši privatizacija Apoteka Beograd, NKPJ i SKOJ su u novembru podržali pokretanje Inicijative “Zaustavimo privatizaciju Apoteka Beograd”. Stava smo da je u periodu pred nama krajnje pogubno, opasno i neodgovorno da dođe do realizacije ovih planova vlasti u Beogradu.

 

Delegacija Nove komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije predala je 29. decembra pismeni zahtev Goranu Vesiću, zameniku gradonačelnika Beograda da se u januaru, kada inače ističe, ne obnovi ugovor sa firmom Apeks za sistem naplate javnog prevoza Bus Plus u Beogradu, jer je štetan kako za građane tako i za budžet Grada.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije  najoštrije je 30.decembra protestovala protiv sramnog skrnavljenja Večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda, gašenjem plamena upaljenog na svečanoj ceremoniji sredinom meseca. Ultradesničarski huligani, ohrabreni činjenicom da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Komunalna milicija u Beogradu nisu mrdnuli prstom  da pronađu napadače na Grobnicu narodnih heroja  na Kalemegdanu koja je u poslednjih godinu dana četiri puta vandalizovana ispisivanjem uvredljivih parola, svoj gnusni čin ponovili su i na Groblju oslobodilaca Beograda.

 

NKPJ zahteva od nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova da se u što kraćem roku licu pravde privedu vandalski napadači na Groblje oslobodilaca Beograda. Partija takođe zahteva da se odmah procesuiraju svi koji su učestvovali u besramnom vandalizovanju Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu. NKPJ poziva sve antifašiste i rodoljube da se priključe „Narodnim stražama“ za zaštitu spomenika iz perioda Narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije koje je incirao SKOJ.

 

U 2020. NKPJ i SKOJ su proslavili važne jubileje a to su 30 godina revolucionarnog delovanja naše Partije, 150 godina od rođenja vođe Oktobarske revolucije i svetskog proletarijata Vladimira Iljiča Lenjina, 75 godina od pobede nad fašizmom, 200 godina od rođenja klasika naučnog socijalizma Fridriha Engelsa i 75. godina od osnivanja republike u Jugoslaviji. Iako nam epidemija korona virusa nije dozvolila da te događaje obeležimo na način kako smo to zamislili svaki je ipak sa naše strane ispraćen sa dužnim pijetetom i poštovanjem.

 

U Novoj godini NKPJ  i SKOJ kao i celokupnu radničku klasu naše zemlje očekuju brojne borbe od kojih će centralno mesto svakako imati sprečavanje gnusnog plana buržoaske proimperijalističke vlasti u Srbiji da teret ekonomske krize nastale usled posledica korona virusa prebaci na leđa proletarijata a da krupnom kapitalu obezbedi basnoslovno bogaćenje eksploatacijom tuđeg rada.

 

Drage drugarice i drugovi, NKPJ i SKOJ vam u Novoj godini žele svaku sreću i uspeh i pozivaju da se pridružite borbi za rušenje kapitalizma i stvaranje pravednog i slobodarskog socijalističkog društvenog uređenja.

 

Nek iskra komunizma razgrne mrak!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

31. 12. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A