NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim svojim članovima, radnim ljudima i omladini Srbije i Jugoslavije čestitaju novu 2024. godinu i šalju vatrene revolucionarne pozdrave!

 

Na globalnom nivou, usled rata u Ukrajini koji je zapadni imperijalizam nametnuo Rusiji kroz sukob sa njenom marionetskom fašističkom huntom u Kijevu, i dalje divlja svetska ekonomsku krizu a zapadni imperijalistički centri moći i njihovi poslušnici zarad interesa privatnog krupnog kapitala pokušavaju da njen teret prebace na pleća radnih ljudi.

 

U tom smislu, imperativ i prioritet socijalne borbe u 2023. godini, nastaviće se sasvim izvesno i u novoj 2024, a to je otpor antinarodnim merama buržoazije na vlasti i ekspanzionističkim ciljevima zapadnog imperijalizma kao osnovnoj pretnji miru i progresu u svetu. NKPJ i SKOJ su u odlazećoj godini te ciljeve dosledno i temeljno sprovodili a sa tom orijentacijom ulaze i u novu 2024. sa još većim poletom i odlučnošću za rušenjem eksploatatorskog kapitalističkog sistema.

Shodno tome, u 2023. NKPJ i SKOJ su pokrenuli niz inicijativa i održali brojne manifestacije, u okviru svojih dnevno političkih aktivnosti.

Tako su u februaru, na inicijativu Nove komunističke partije Jugoslavije, komunističke i radničke partije zemalja Kvinte i Srbije objavile zajedničku izjavu u kojoj najoštrije osuđuju pritiske vlada zemalja Kvinte (Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije) na Beograd da prihvati takozvani nemačko-francuski ultimatum kojim se od Srbije traži da prizna nezavisnost lažne „države Kosovo“.

NKPJ sa zadovoljstvom ističe da su, potpisivanjem te zajedničke izjave, za razliku od vlada zemalja Kvinte koje zarad ekspanzionističkih ciljeva krupnog kapitala zajedno sa drugim centrima moći zapadnog imperijalizma sprovode okupaciju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije od 1999. godine, nakon zločinačke agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, komunisti tih kao i drugih zemalja pokazali iskrenu solidarnost i prijateljstvo sa Srbijom i njenim narodom.

Komunističke i radničke partije zemalja Kvinte i Srbije ističu da niko u Srbiji nema zakonsko ni moralno pravo da prizna „nezavisnost Kosova“, pa ni tako što se vlasti u Beogradu ne bi usprotivile zahtevu proimperijalističkih separatističkih vlasti u Prištini za članstvo u Ujedinjenim nacijama, kako se navodi u nemačko-francuskom ultimatumu. Vlast u Srbiji koja bi u bilo kojoj formi prihvatila „nezavisnost Kosova“ počinila bi čin veleizdaje i bila bi odbačena od strane naroda. Komunističke i radničke partije iz zemalja Kvinte i Srbije ističu da ne postoji nijedan razložan argument koji bi opravdao kapitulaciju pred bezočnim ultimatumom zapadnih imperijalista iz Vašingtona, Londona, Berlina,Pariza, Rima i Brisela i zvaničnu predaju okupirane južne srpske pokrajine u ruke separatističke marionetske vlasti u Prištini.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije 1. maj – Međunarodni praznik rada! tradicionalno su obeležile borbenim uličnim manifestacijama posvećenim jubileju, 130. godina od prvih prvomajskih demonstracija organizovanih u našoj zemlji.

Centralna Prvomajska manifestacija, kao i svake godine, tradicionalno je održana u organizaciji NKPJ i SKOJ-a na trgu Dimitrija Tucovića u Beogradu. Prisutnima su se obratili generalni sekretar NKPJ drug Aleksandar Banjanac i prvi sekretar SKOJ-a, drug Miloš Karavezić.

 

Naglašeno je,između ostalog, da svoj praznik rаdni nаrod nаše zemlje dočekuje pod teretom аntirаdničkih i аntinаrodnih merа buržoаske proimperijаlističke vlаsti Aleksаndrа Vučićа kojа je servis privatnom kаpitаlu u zločinаčkom procesu stvаrаnjа profitа eksploаtаcijom tuđeg rаdа.
U junu su NKPJ i SKOJ podržali štrajk zaposlenih u fabrici obuće „Falk Ist“ u Knjaževcu i od italijanskog privatnog poslodavca zatražili da odmah ispuni sve štrajkačke zahteve, u prvom redu onaj o povećanju zarada. Tada su NKPJ i SKOJ od Vlade Srbije zahtevali da poveća poreze na profit za strane i domaće privatne investitore, prekine sa pogubnom politikom dodele novčanih subvencija kapitalističkim gazdama kako bi mogle da ostvare ekstra profit i taj novac usmeri na socijalne programe i zapošljavanje. Takođe je zatraženo i da pod hitno podigne minimalnu zaradu u Srbiji koja, u najgorem slučaju, ne sme da bude ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe a nema ni najmanje dileme da bi morala da bude i znatno veća od tog iznosa.

 

U istom mesecu predstavnici Partije i SKOJ-a imali su priliku da se upoznaju i porazgovaraju sa predsednikom Kube i generalnim sekretarom Komunističke partije Kube, drugom Migelom Dijaz-Kanelom. Prijem je održan u ambasadi te socijalističke zemlje u Beogradu, a upriličen je kao deo zvanične posete kubanskog predsednika Srbiji.

 

Našu delegaciju činili su generalni sekretar NKPJ, Aleksandar Banjanac, izvršni sekretar NKPJ, Aleksandar Đenić i prvi sekretar SKOJ-a, drug Miloš Karavezić.

Predsednik Dijaz-Kanel se u svom obraćanju zahvalio okupljenim prijateljima Kube za dugogodišnju podršku kubanskoj Revoluciji. On se posebno osvrnuo na značaj internacionalne proleterske borbe protiv američke blokade, koja već šest decenija otežava život na tom socijalističkom ostrvu. Uprkos svim pritiscima, Kubanci brane svoju revoluciju i uspešno prevazilaze sve teškoće. Kuba je jedina zemlja tzv. “trećeg sveta” koja je uspešno razvila vakcine protiv koronavirusa, i na taj način spasila hiljade života ne samo svojih sunarodnika, već i ljudi širom planete. Drug Dijaz-Kanel takođe je napomenuo da za Kubu, kubanski narod i Partiju, Kosovo i Metohija predstavlja neotuđivi deo Srbije.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) održali su tribinu povodom 33. godišnjice osnivanja Partije. Tom prilikom, pored članova i simpatizera, naš gost je bio i ambasador Bolivarske Republike Venecuele u Srbiji, drug Dimas Jesus Alvarenga Gera.

Tokom tribine prisutni su imali priliku da se podsete istorijata NKPJ od njenog osnivanja do danas. Posebna pažnja posvećena je našem osnivaču i prvom generalnom sekretaru, drugu Branku Kitanoviću. On je, u uslovima jačanja antikomunističke histerije i razbijanja naše zemlje, uspeo da okupi delegate iz čitave Jugoslavije koji su želeli da obnove rad stare KPJ i nastave borbu u marksističko-lenjinističkom duhu. Tu liniju NKPJ, a od 1992. godine i SKOJ, nastavljaju dosledno da slede do današnjih dana.

 

Delagacije NKPJ i SKOJ-a, predvođena Aleksandrom Đenićem i Milošem Karavezićem, u julu se sastala sa drugom Ivanom Hilom, ministrom spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele. Drug Hil je, u okviru svoje posete Srbiji, održao tribinu na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je govorio o spoljnoj politici Bolivarske Republike Venecuele i borbi protiv pritisaka zapadnog imperijalizma.

 

U svom izlaganju, Ivan Hil objasnio je suštinu venecuelanske „Bolivarske diplomatije“, koja podrazumeva borbu za uspostavljanje sistema suverenih zemalja, nasuprot trenutnom, umirućem unipolarnom svetu koji se nalazi pod dominacijom SAD i njenih imperijalističkih saveznika. Narod Venecuele, koja je po resursima jedna od najbogatijih zemalja sveta, ne želi da dozvoli pljačkanje svoje države od strane SAD, koje žele da na grbači venecuelanskih radnika obezbede ekstraprofite svojim kapitalistima. U svojoj borbi, Venecuela ulazi u savez sa ostalim antiimperijalističkim zemljama, poput Kube, Sirije, Kine i drugih.

 

U oktobru su predstavnici NKPJ i SKOJ-a prisustovali su na skupu podrške narodu Palestine koji je održan u Beogradu na Trgu republike. Naši aktivisti su zajedno sa ambasadorom Palestine u Srbiji Mohamedom Al Namourom razvili transparent “Kosovo je Srbija – Palestina država!”, dok se na samom skupu skandiralo “Free Palestine” (Sloboda za Palestinu) i “From the river to the sea, Palestine will be free” (Od reke do mora, Palestina će biti slobodna) i “Occupation must go” (Okupacija mora nestati). Građani Beograda su tom prilikom pokazali slobodarski duh i u velikom broju su podržali narod Palestine.

 

U novembru je u Zemunu održana manifestacija u organizaciji NKPJ i SKOJ-a „Dan sećanja na Jasera Arafata – Srbija uz narod Palestine“. Simbolično, na dan kada je preminuo Jaser Arafat, otkriven je mural simbolu palestinskog naroda i velikom prijatelju Srbije i Jugoslavije. Mural je oslikao student Fakulteta primenjenih umetnosti Darko Pantelić, koji je ambasadoru Palestine u Srbiji Mohamedu al Namuri uručio bistu sa likom Jasera Arafata.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije je organizovala Svečanu akademiju povodom 80 godina od osnivanja Republike u hotelu Slavija. U Jajcu je 29.11.1943. godine, na Drugom zasedanju AVNOJ konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije, uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije, a izbegličkoj vladi i kralju Petru II Karađorđeviću je zabranjen povratak u zemlju do kraja rata. Te odluke su uspostavile temelje buduće republike koja je formalno uspostavljena na isti dan dve godine kasnije nakon organizovanog refernduma.

 

Na skupu su bili prisutni kao gosti ambasador Kube Lejde Ernesto Rodirgez Hernandez, ambasador Venecuele Dimas Alvarega i Savetnik ambasade Palestine Elajan Kisvani. Pored njih, na skupu su bile prisutne delegacije SUBNOR-a Stari Grad, Društva srpsko – kubanskog prijateljstva, Komunista Srbije, Mreže za odbranu čovečanstva i udruženja Stara Bežanija.

 

O značaju dana Drugog zasedanja AVNOJ-a govorio je istoričar Ilija Živković, dok je prvi sekretar SKOJ-a, Miloš Karavezić istakao važan politički značaj koji Dan Republike ima u savremenim političkim uslovima.
Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) ostvarili su veliki uspeh na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije, održanim 17.decembra 2023. godine.

Uprkos diskriminatorskim zakonskim rešenjima, čiji je cilj da se autentičnim predstavnicima radnog naroda onemogući učešće na izborima, isticanjem svojih sedam kandidata na listi Ruske stranke, NKPJ i SKOJ pronašli su učinkovit način da na njima nastupe. Tako je, prvi put posle 19 godina, radnička klasa Srbije dobila priliku da na izborima svoj glas da komunistima.
S obzirom na to da je lista Ruske stranke na parlamentarnim izborima osvojila više od 11.000 glasova, u Narodnoj skupštini Republike Srbije imaće jednog poslanika upravo zahvaljujući doprinosu komunističkih glasača. Naime, liste ruske nacionalne manjine u Srbiji, u svojim dosadašnjim nastupima na izborima, nisu uspele da dostignu potreban broj glasova za ulazak u parlament ali Ruska stranka je zahvaljujući komunistima koji su za nju glasali ostvarila rezultat dovoljan za osvajanje poslaničkog mesta.

 

Ostvarivanje najboljeg izbornog rezultata NKPJ i SKOJ-a, još od devedesetih godina kada su osvojena odbornička mesta u Požarevcu i Novoj Crnji a lista na republičkim izborima u Zrenjaninu umalo prešla cenzus za ulazak u Skupštinu, nisu mogli da ometu ni jalovi pokušaji raznih kvazilevičarskih grupa, neprijateljski orijentisanih prema Partiji i našem omladinskom Savezu, da pozivom na “bojkot” izbora umire svoje sektaške frustracije i objektivnu nemoć da na njima učestvuju.

 

Sekretarijat NKPJ je doneo odluku da kadrovi Partije i SKOJ-a na izborima učestvuju kao kandidati na listi Ruske stranke zbog toga što sa tom političkom organizacijom deli stavove po brojnim pitanjima.

 

NKPJ i SKOJ, nakon izbornog uspeha, sa još većim elanom nastavljaju sa agitacijom i mobilizacijom za ujedinjenje svih istinskih levičarskih i patriotskih organizacija u Srbiji u borbi protiv eksploatacije i zapadnog imperijalizma!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,
Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,
Beograd,
31.12.2023.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A