NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

Nova komunistička partija Jugoslavije ( NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim svojim članovima, radnim ljudima i omladini Srbije i Jugoslavije čestitaju novu 2020. godinu i šalju vatrene revolucionarne pozdrave!

 


2019. godina obilovala je grčevitim borbama radničke klase protiv antinarodnih mera koje sprovodi proimperijalistički buržoaski režim Aleksandra Vučića, a Partija i SKOJ su u svim tim borbama postojano stajali u prvim redovima. Takođe, godina koja je iza nas će ostati upamćena po mnogim važnim događajima kako sa jugoslovenski tako i za međunarodni komunistički pokret.

 

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) “čestitali” su 14. januara Srpsku novu godinu Aleksandru Šapiću, reakcionarnom predsedniku opštine Novi Beograd, simboličnim poklonom u vidu dva plakata sa fotografijama kojima smo podsetili na dela četnika (fotografija jednog svirepog četničkog zločina) i „nedela“ komunista (fotografija sa udarničke radne akcije tokom izgradnje Novog Beograda). Plakati s fotografijama predati su na pisarnici opštine Novi Beograd. Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić poznatiji pod nadimkom „Gangula“ je povodom pravoslavnog Božića uputio čestitke preko društvenih mreža sa slikom grozomornog četničkog koljača Nikole Kalabića, uz komentare uvredljivog karaktera na račun komunista, s konstatacijom da je komunizam unazadio srpski narod. Povodom toga ispred zgrade opštine Novi Beograd kratke izjave za medije dali su genrealni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac i prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić, koji su poručili da su se na taj čin odlučili usled veličanja četnika i besramnih i lažnih uvreda koje je Šapić izneo na račun komunista.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije 28. januara organizovali su protesnu aktivnost ispred sedišta dnevnog lista Politika u Beogradu, sa zahtevom da kompletno uredništvo Politikinog zabavnika na čelu sa Zeferinom Grasijem, koji je ujedno i direktor Politika AD, podnese ostavku. Razlog za našu inicijativu leži u tome što uredništvo Politikinog zabavnika pravi brojne skandale, u kojima se veličaju kolaboracionisti i koljači tokom Drugog svetskog rata. No, najveća sramota za ovaj edukativni list se dogodila kada je objavio afirmativan tekst o fašisti Dimitriju Ljotiću, koji je odgovoran za brojne zločine tokom Drugog svetskog rata.

 

Partija i SKOJ 2. februara su učestovali na skupu podrške predsedniku Nikolasu Maduru i venecuelanskom narodu, suočenim sa mešanjem američkih i EU imperijalista u unutrašnje stvari Venecuele, koji je održan ispred Ambasade Bolivarske Republike Venecuele u Beogradu.

 

Tokom februara Novа komunističkа pаrtijа Jugoslаvije i Sаvez komunističke omlаdine Jugoslаvije pozvali su rаdni nаrod Srbije na stvaranje Narodnog fronta, zarad suprotstavljanja antinarodnoj politici vlаdаjućeg režima Aleksаndrа Vučićа i njegovoj lаžnoj opoziciji kojа protestvuje u okviru kаmpаnje „Jedаn od 5 milionа“.

 

U sklopu obeležavanja 20. godišnjice od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) 24. marta položili su venac i odali poštu svim žrtvama te zločinačke vojne intervencije zapadnog imperijalizma ispred spomenika „Večna vatra“ u Beogradu.

 

Partija i SKOJ obeležili su 20. aprila 2019. javnim skupom veliki jubilej – 100. godina od osnivanja Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista) – SRPJ(k), preteče Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Skup je organizovan na istorijskom mestu, neposredno pored hotela Slavija u Beogradu, u kom je održan osnivački kongres SRPJ(k) pre 100. godina, a koji je počeo upravo 20. aprila uz prisustvo delegata iz cele zemlje.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) su tradicionalno, kao i svake godine dosad, obeležili Praznik rada i međunarodne proleterske solidarnosti centralnim skupom u Beogradu. U sopstvenoj režiji održano je okupljanje na Trgu Dimitrija Tucovića koje je otpočelo u 11 časova. Tom prilikom ispred spomenika Dimitriju Tucoviću, velikanu našeg radničkog pokreta i progresivne borbe za socijalizam, koji je inače i rođen 1. maja, položen je venac i održani su prigodni govori. Aktivisti Partije i SKOJ-a nastavili su obeležavanje 1. maja na Trgu Marksa i Engelsa, gde je u 12 časova otpočeo sindikalni skup. Usledila je i protestna šetnja nazad do Trga Dimitrija Tucovića.Tom prilikom naši aktivisti su uzvikivali borbene parole poput: „neću vlast buržuja nego radnog naroda“, „ni Vučić, ni DOS, već narodni front“, „bando buržujska“, i tome slično, pevale su se partizanske i druge progresivne pesme radničke i komunističke tematike, uzvikivale su se internacionalističke parole solidarnosti, poput: „Viva Maduro, Maduro presidente“.

 

Kаo i svаke godine, аktivisti Nove komunističke pаrtije Jugoslаvije (NKPJ) i Sаvezа komunističke omlаdine Jugoslаvije (SKOJ) obeležili su Dаn pobede nаd fаšizmom – 9. mаj, polаgаnjem vencа, nа centrаlnoj mаnifestаciji, nа Groblju oslobodilаcа Beogrаdа.

 

10. juna 2019, na dan kada je pre tačno 20. godina završena zločinačka NATO agresija na SR Jugoslaviju, delegacija Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) predala je na pisarnici Vlade Srbije veliki broj potisa građana koji su podržali naš predlog da se stavi van zakona svaki vid saradnje i promocije NATO u Srbiji, kao i naravno, da se spreči pristupanje Srbije ovom agresivnom imperijalističkom vojnom savezu.

 

U susret danu partije, 30. junu, 29. juna je održana Godišnja konferencija Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) u Beogradu. Godišnja konferencija je otpočela intoniranjem „Internacionale“ a potom se prešlo na iscrpan rad koji je bio podeljen na 4 tačke: 1) plan za sprovođenje partijskih kampanja u predstojećem periodu; 2) organizaciona i finansijska pitanja, kao i osvrt na međunarodnu saradnju; 3) izglasavanje sastava CK i Sekretarijata Partije; 4) svečani deo posvećen Danu Partije. Povodom prve tačke posebno su se razmatrala dva pitanja povodom za koja su pripremljene i posebne rezolucije: izborne aktivnoti NKPJ i kampanja protiv izvršitelja. Rad Godišnje konferencije okončan je svečanim delom posvećenim rođendanu naše Partije, 29. po redu.

 

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), Mreže za odbranu čovečanstva (MOČ) i druge progesivne organizacije i pojedinci okupili su se 31. avgusta ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu kako bi izrazili protest zbog pritisaka te vodeće imperijalističke zemlje protiv legitimne vlasti i slobodoljubivog naroda Venecuele. Tim povodom je predato i protesno pismo ambasadi SAD zbog nepravednih sankcija koje je “imperija zla” uvela Venecueli.

 

Na 21. mađunarodnom sastanaku komunističkih i radničkih partija održanom u Češmama na zapadnoj obali Turske, 70 kilometara zapadno od Izmira od 18. do 20. oktobra 2019. u zajedničkoj organizaciji Komunističke partije Turske (TKP) i Komunističke partije Grčke (KKE). ispred Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) prisustvovao je član Sekretarijata Centralnog komiteta Nikola Stojiljković iz Vranja. Sastanak je bio posvećen 100. godišnjici osnivanja Komunističke Internacionale pod parolom: „Borba za mir i socijalizam se nastavlja !“ Na sastanak su došla 137 delegata iz 74 komunističke i radničke partije iz 58 zemalja.

 

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) okupili su se 7. novembra u prostorijama centrala Partije u Ustaničkoj 17. u Beogradu i obeležili 102. godišnjicu Velike oktobarske socijalističke revolucije.

 

Tačno na 102. godišnjicu Velike oktobarske socijalističke revolucije iz štampe je izašao 8. broj „Novog komunista“ organa Centralnog komiteta Nove komunističke partije Jugoslavije.

 

U Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici, u subotu 23. novembra.2019. održan je skup solidarnosti s narodom Bolivije i legalnim predsednikom Evom Moralesom, koji je ujedno bio i skup osude delovanjа Kanvasa, reakcionarne organizacije iz Srbije koja je kako su brojni svetski mediji preneli bila upletena i u državni udar u Boliviji.

 

U decembru je iz štampe je izašao 38. broj Glasnika SKOJ-a, organa Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

 

Povodom jubileja 140. rođendana Josifa Staljina, klasika naučnog socijalizma, lidera SSSR-a i međunarodnog proletarijata, predvodnika pobedonosne i slavne Crvene armije koja je slomila kičmu naci-fašizmu u Drugom svetskom ratu , akivsiti NKPJ i SKOJ-a, izveli su simboličnu akciju kojom su zahtevali vraćanje Staljingradske ulice u glavnom gradu naše domovine.

 

Osim redovnih dnevno-političkih aktivnosti u borbi protiv eksploatacije i imperijalizma NKPJ i SKOJ će u narednoj godini obeležiti nekoliko značajnih godišnjica, pre svega važan jubilej za nas kojim se jako ponosimo – 30 godina revolucionarnog delovanja Nove komunističke partije Jugoslavije, levičarske partije kod nas s najdužom kontinuiranom borbom. Pored ovog velikoj jubileja obeležićemo i niz drugih takođe jako važnih, poput 150 godina od rođenja vođe Oktobarske revolucije i svetskog proletarijata Vladimira Iljiča Lenjina, 75. godina of pobede nad fašizmom, 200 godina od rođenja klasika naučnog socijalizma Fridriha Engelsa i 75. godina od osnivanja republike u Jugoslaviji.

 

Neka nam svima Nova godina donese nove uspehe i pobede, dobro zdravlje i puno sreće.

 

Živeli!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

01.01.2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A