NKPJ IMA NOVOG GENERALNOG SEKRETARA!

U subotu 14. januara održan je 5. vanredni kongres Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) na kom su donete važne odluke prevashodno organizacionog karaktera.

Usled važnosti trenutka, shodno činjenici da je 2017. godina jubileja u kojoj ćemo obeležiti 100. godišnjicu Velike oktobarske socijalističke revolucije, kao i da smo ušli u izbornu godinu, u kojoj će sasvim izvesno biti organizovani predsednički izbori, a možda i parlamentarni, doneta je odluka na organima Partije da se umesto Godišnje konferencije održi 5. vanredni kongres koji će dodatno unaprediti u organizacionom smislu funkcionisanje naše Partije kako bi se što valjanije odgovorilo na nove zadatke koji stoje pred nama.

Kongres je otvoren uvodnim izlaganjima Genralnog i Izvršnog sekretara Partije, Prvog sekretara omladine, sekretara za međunarodne odnose i još nekolicine predstavnika Sekretarijata NKPJ. Odmah po uvodnim izlaganjima koja su opisala opštu političku i društvenu situaciju u kojoj delujemo, kao i ambicije i ciljeve koje postavljamo, prešlo se na centralnu temu Kongresa.

11417b

11417c

11417ca

Kao centralna tema Kongresa postavljeno je pitanje dodatne konkretizacije cilja podmlađivanja rukovodstva Partije, što je proces koji smo otpočeli dosta ranije, ali koji je izborom novog Genralnog sekretara na ovom 5. vanrednom kongresu zaokružen.

Na funkciji Genralnog sekretara do Kongresa je bio drug Batrić Mijović koji je okruglo pet godina stajao na čelu NKPJ. Bile su to teške i naporne godine za našu Partiju, baš kao i za naš narod. Posle smrti osnivača i dugogodišnjeg lidera Partije druga Branka Kitanovića, za kormilo NKPJ stao je jedan od njegovih najbližih saradnika, čovek bogatog životnog isksutva kao organizator i rukovodilac u privredi i na različitim funkcijama u društvenim organizacijama. Drug Mijović je tokom tih pet godina uspešno osvetlio obraz svojih predaka, jer je čitava uža i šira porodica druga Mijovića aktivno učestvovala u komunističkom i partizanskom pokretu Crne Gore, pa i sam Batrić Mijović još kao mali dečak. S velikim pregalništvom i energijom drug Mijović je časno i dosledno, kao istinski marksista-lenjinista izvršio i važnu dužnost Generalnog sekretara Nove komunističke partije Jugoslavije. Drug Mijović se lično zalagao u čitavom tom periodu za što temeljitije podmlađivanje rukovodstva Partije koje je stasavalo i stasava u partijskom podmlatku SKOJ-u. Uvek je isticao veliko poverenje u naš omladinski savez i veliki entuzijazam kojim se on rukovodi u svojoj borbi za budućnost socijalizma-komunizma za koju je živeo i živi drug Mijović. Drug Mijović se ne povlači iz rada i aktvnosti Partije, već će s nesmanjenom posvećenošću, iako u ozbiljnim godinama, rame uz rame s novim rukovodstvom nastaviti s političkim radom i aktivnostima. Za komunistu nema penzije!

Na mesto druga Mijovića, za novog Generalnog sekretara NKPJ s potpunom podrškom članstva izabran je drug Aleksandar Banjanac koji je do sada u Partiji obavljao dužnost Izvršnog sekretara.

Drug Banjanac je dugogodišnji partijski aktivista, i jedan od predstavnika novije generacije komunista, marksista-lenjinista stasalih praktično u kapitalizmu, u mračnim vremenima tranzicije i postsocijalizma. Banjanac je deo plejade mladih komunista koji su uprkos tim sumornim vremenima s velikim entuzijazmom i energijom, s otklonom apatiji i malodušnosti otpočeli novo razdoblje u borbi našeg naroda za socijalističku perspektivu, potpuno svesni realnih okolnosti u kojima se ta borba vodi i istog onog starog neprijatelja – kapitalizma protiv kog su se borile i prethodne genracije koje su utabale put kojim danas koračaju i naši mladi komunisti. Ti mladi komunisti su zaslužni za to što se kod nas danas na jedan nov način gleda na socijalizam i socijlističku perspektivu za koju se pre svih naša Partija zalaže.

Pre dužnosti Izvršnog sekretara Banjanac je bio na funkciji Prvog sekretara SKOJ-a od 2009. pa sve do pred kraj 2013. Taj period je obeležio novi kurs u radu omladinske organizacije NKPJ kada je tempo rada i broj aktivnosti drastično uvećan, i kada se naša omladinska organizacija profilisala kao važna omladinska aktivistička snaga na levici koja je time u velikoj meri opravdala slavno ime SKOJ-a koje ponosno nosi.

Banjanac je skroman i srdačan drug s velikim strpljenjem i posvećenošću u radu, koji je imao do sada zapaženih organizacionih doprinosa u ukupnom radu Partije. Takođe, nosi značajne individualne zasluge za ostvarivanje i unapređenje saradnje s mnogim saveznicima u našoj borbi, poput saradnje s različitim društvenim organizacijama i inicijativama, sindikatima i pojedincima. Istaknućemo unapređenje saradnje sa Subnorom, Beogradskim forumom za svet ravnopravnih, brojnim sindikatima, u prvom redu s USS Slogom, i s drugima s kojima je Partija ostvarila zapaženu saradnju. Bio je učesnik i govornik na tribinama, forumima i drugim skupovima s temama vezanim za antiimperijalističku borbu, socijalna pitanja, omladinska i studentska pitanja i drugo.

Aleksandar Banjanac je autor brojnih tekstova, članaka i partijskih saopštenja, objavljenih u partijskim medijima, štampanim u Glasniku SKOJ-a i partijskom organu Novi komunist za koji piše od 3. broja, a čiji je od prošle godine i glavni i odgovorni urednik. Više njegovih tekstova i intervjua je objavljeno u inostranim marksističko-lenjinističkim medijima u Rusiji, Ukrajini, Grčkoj, Španiji, Austriji, Južnoj Africi i drugde.

Drug Banjanac je bio delegat Partije i SKOJ-a na više važnih međunarodnih skupova među kojima se izdvajaju: Festival omladine i studenata u Južnoj Africi 2010. godine, Skupština Svetske federacije demokratske omladine u Lisabonu u Portugaliji 2011. godine, sastanak komunističkih i radničkih partija Balkana u Solunu u Grčkoj 2009. godine, sastanci Međunarodnog komunističkog pokreta – u Johanesburgu u Južnoj Africi2010., u Bejrutu u Libanu2012., u Lisabonu u Portugaliji 2013., kao i na poslednjem 2016. u Hanoju u Vijetnamu.

Drug Banjanac je rođen i živi u Beogradu, ima 34 godine, zaposlen je kao radnik u turizmu, po obrazovanju je etnolog i antropolog, govori nekoliko stranih jezika.

Posle prigodnih govora bivšeg i novoizabranog Genralnog sekretara nastvalio se s radom Kongresa. Reizabrani su Centralni komitet i Sekretarijat Partije u kojima je došlo do neznatnih izmena u odnosu na prethodni 4. kongres, pročitan je i analiziran finasijski izveštaj i usledile su diskusije po raznim pitanjima.

5. vanredni kongres NKPJ je okončan u dobroj i entuzijastičnoj atmosferi demonstriranog jedinstva i drugarstva koje se konkretizovalo čestikama upućenim od strane svih delegata Kongresa novoizabranom Generalnom sekretaru – drugu Aleksandru Banjancu.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

14. 01. 2017.

11417k

11417g

11417n

11417h

11417d

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A