NKPJ I SKOJ TRAŽILI VRAĆANJE STALJINGRADSKE ULICE

Povodom jubileja 140. rođendana druga Staljina, klasika naučnog socijalizma, lidera SSSR-a i međunarodnog proletarijata, predvodnika pobedonosne i slavne Crvene armije koja je slomila kičmu naci-fašizmu u II svetskom ratu , akivsiti NKPJ i SKOJ-a su izveli simboličnu akciju kojom su zahtevali vraćanje Staljingradske ulice u glavnom gradu naše domovine.

 

Grad koji je poneo ime Staljina simbol je pobede nad nemačkim nacistima u II svetskom ratu. Staljingrad je u doslovnom smislu bio njihova grobnica, i potpuno je preokrenuo ishod rata, iako uz ogromne žrtve. Heroje Staljingrada slavi celo progresivno čovečanstvo i klanja im se s dostojnom zahvalnošću. Tako danas čak i u prestonicama imperijalističkih zemalja, poput Pariza, Londona ili Brisela, postoje bulevari, ulice, trgovi, metro stanice, i td. nazavane u čast Staljingrada.

 

I u našoj prestonici je posle II svetskog rata jedna od centralnih gradskih ulica bila imenovana u čast Staljingrada. U poletu opšteg pogubnog ideološko-političkog revizionizma izmenjen je čak i naziv ulice imenovane po ovom simbolu pobede nad fašizmom. Danas je to Makedonska ulica u Beogradu. NKPJ i SKOJ nemaju ništa protiv da se u centru Beograda nalazi ulica s imenom Makedonska, sledstveno našoj doslednoj jugoslovenskoj orijentaciji, ali isto tako zahtevamo od vlasti, ukoliko zaista slave i baštine antifašističke tradicije, da moraju neku od centralnih ulica ili trgova u Beogradu i drugim gradovima nazvati u čast grada heroja Staljingrada.

 

Tokom akcije koju su aktivisti NKPJ i SKOJ izveli na početku Makedonske ulice, kod Doma omladine Beograda, nošene su table s natpisom Staljingradska ulica, kao i portreti druga Staljina. Sticajem tužnih i verovatno ne savim slučajnih okolnosti, danas se u Domu omladine Beograda nalazi tzv. Američki kutak, prostor u kom se organizuju različite aktivnosti pod sponzorstvom ambasade SAD. Stoga je ispred naših aktivista Generalni sekretar, drug Aleksandar Banjanac, preko table s natpisom Američki kutak zalepio plakat Staljingradska ulica, dok je Prvi sekretar SKOJ-a drug Aleksandar Đenić isti takav plakat zalepio na fasadi zgrade.

 

Posle ove simbolične akcije naših aktivista, nastavljen je skup u prostorijama Partije, gde su se okupljeni podsetili doprinosa i značaja velikog Staljina u istoriji radničko-komunističkog pokreta. Konstatovano je tom prilikom da ćemo zauvek ukazivati čast i poštovanje gromadi našeg pokreta, klasiku naučnog socijalizma, dragom drugu Josifu Visarionoviču Staljinu!

 

Uz posluženje i tortu okupjeni su do kasnog posle podneva nastavili druženje.

 

Slava velikom Staljinu!

 

Slava gradu heroju Staljingradu!

 


 

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

21.12.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A