NKPJ I SKOJ SA ČLANOM KUBANSKE PETORICE

Delegacija NKPJ i SKOJ-a je bila na prijemu u Ambasadi Kube povodom gosotovanja u Beogradu Nacionalnog heroja Kube, druga Gerada Hernadeza. Drug Gerad Hernadez je bio jedan od članova čuvene antiterorističke grupe koja se borila u Majamiju protiv antikubanskog delovanja. Drug Hernadez je bio osuđen na dve doživotne robije i 15 godina zatvora, na nameštenom političkom procesu u Majamiju, zajedno sa još četvoricom njegovih drugova i saboraca. Oni su u svetu poznati pod nazivom petorica Kubanaca.

On je gostovao u Beogradu na sajmu knjiga gde je promovisao knjigu “Šta počiva sa druge strane mora”. Ta knjiga govori o istinitoj priči o petorici kubanskih heroja koji su proveli mnogo godina u američkim kazamatima.

Povodom zatočeništva kubanske petorice pokrenuta je velika međunarodna kampanja za njihovo puštanje na slobodu. Njihovu kampanju su podržali brojni nobelovci, poznate ličnosti, a pokrenuo je lično drug Fidel Kastro. Drug Fidel je obećao da će oni biti pušpteni na slobodu. Naša partija je sakupila više hiljada potpisa u znak soli-darnosti sa kubanskom petoricom. U Ambasadi Kube, drug Hernadez nam se tim povodom zahvalio. On je pušten na slobodu 2014. godine kada su obnovljeni odnosi između Kube i SAD. To je bio jedan od principijelnih zahteva kubanske strane koja nije želela da obnavlja bilo kakve odnose sa SAD dok kubanska petorica ne budu puštena na slobodu.

Drug Gerard Hernadez je danas član kubanskog parlamenta. On je istakao da se borba sa njihovim puptanjem na slobodu ne završava, jer se Kuba danas nalazi idalje pod žestokim sankcijama, a svet je u haosu zbog imperi-jalističkih ratova.

Naša delegacija je iskoristila priliku da razmeni mišljenja o međunarodnoj situaciji u Srbiji i svetu sa drugom Gerardom Hernadezom i ambasadorom Kube u Srbiji drugom Gustavom Triestom. Obe strane su zaključile da ćemo intezivirati saradnju između naši sestrinskih partija i omladinskih organizacija koje se zasnivaju na prin-cipima međunarodne solidarnosti!

Sekretarijat NKPJ

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

27. 10. 2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A