NKPJ I SKOJ OBELEŽILI JULSKE SVEČANOSTI

julskesvecanosti

Aktivisti NKPJ i SKOJ-a su tradicionalno, kao i svake godine, obeležili 4. jul ,,Dan Borca” i 7. jul Dan ustanka naroda u Srbiji.

Ovi praznici su od izuzetnog značaja u kalendarskom radu naše organizacije, jer 4. jul je dan kada je doneta odluka o pozivu naroda Jugoslavije na ustanak u kući Vladimira Ribnikara, dok je 7. jul dan kada se narod Srbije digao na oružanu borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika. Ove godine, 4. jul je obeležen u organizaciji SUBNOR-a Beograd, u sali Ratnih vojnih invalida u Beogradu, u kojoj su naši aktivisti uzeli učešća. U pripremi ovog događaja naši članovi su imali značajnog udela, a na samom svečanom činu ove značajne proslave nekolicini aktivista SKOJ-a su uručene članske karte SUBNOR-a. SUBNOR predstavlja u kontinuitetu najstariju i najmasovniju antifašističku organizaciju u Srbiji, a čin učlanjivanja mladih ljudi i agitovanje među njima o značajima antifašističke bore su jedni od primarnih zadataka u našoj borbi, jer fašizam i nacizam su najveća zla koja su zahvatila čovečanstvo, a uloga komunista je bila odlučujuća u njihovom slamanju. Mladi su ti koji su najviše izloženi kapitalističkoj krizi. Upravo u tim vremenima, fašizam sa svojim populizmom se pojavljuje kao poslednji bedem u odbrani krupnoga kapitala. Stoga je jedan od naših primarnih zadataka da ih u svakodnevnoj borbi dižemo svest među mladima o antifašističkoj borbi, kako nam se ne bi dogodile katastrofalne posledice koje je on naneo u prošlosti, ili njegovi povampireni oblici koji to danas čine u Ukrajini, Grčkoj, Mađarskoj…

U Beloj Crkvi je ove godine tradicionalno obeležen 7. juli – Dan ustanka naroda Srbije. Naši aktivisti su iskoristili priliku da podele naš propagandni materijal i ujedno da ukažu okupljenima na važnost ovog datuma. Ono što je svakako sramotno je to, da su kolaboranicionističkim žandarima koji su ubijeni u okršaju sa partizanima, dignuti spomenici u porti crkve, koja se nalazi tik pored muzeja, pri kome se tradicionalno obeležava ovaj jubilej. Buržoaske vlasti su na ovu provokaciju ostale neme, što pokazuje njihovo prećutno odobravanje da se podignu ovi sramni spomenici koji se ujedno ismevaju svim žrtvama fašizma u Srbiji. Argument onih koji žele da falsifikuju istoriju je da istaknu da je u ovom činu pucao Srbin na Srbina i da je tim činom otpočeo građanski rat. To samo predstavlja još jedan u nizu podlih pokušaja da se rehabilituju oni koji su služili naci-fašističkom okupatoru, jer je u tom događaju bila borba izmađu antišašista predvođenih komunistima sa jedne strane i onih koji su služili okupatoru sa druge, a nikako onakva slika kakvu žele da prikažu oni kojima je cilj falsifikovanje istorije.

Ovi datumi su bili slavljeni i predstavljali su jedne od najznačajnijih za samu socijalističku izgradnju naše domovine. Ono što je ovde važno istaći je to da smo mi pored antifašističke borbe imali i socijalističku revoluciju – revoluciju koja je iskorenila glad, nepismenost, nezaposlenost, revoluciju koja je obezbedila lečenje, kao i krov nad glavom, ujedno društvo koje je bilo po meri običnog čoveka. Tako da nije čudo što su ovi datumi ukinuti kao državni nakon kontrarevolucionarnog puča iz 2000. godine koji je uništio sve ono što je radni narod izvojevao u borbi protiv okupatora i izgradnji socijalizma!

Stoga, NKPJ i SKOJ zahtevaju da se 4. i 7. jul momentalno vrate kao državni praznici, a naša poruka buržoaskim vlastima je jasna – USTALI SMO 7. JULA, USTAĆEMO OPET!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A