NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA

Delegacija NKPJ i SKOJ-a položila je venac u spomen parku oslobodiocima povodom 20. oktobra, dana kada je Oslobođen Beograd u Drugom svetskom ratu.

 

Na danšanji dan se sećamo heroja Beograda koji su, posle teških borbi od 11. do 20. oktobra oslobodile jedinice Prve armijske grupe NOVJ pod komandom generala Peke Dapčevića, sa oko 50.000 boraca i jedinice Crvene armije, pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova. Od 17. oktobra u Beogradskoj operaciji učestvovala je i 23. divizija 14. korpusa iz grupacije pod komandom Koče Popovića. U borbama za oslobođenje Beograda poginulo je 2.953 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a oko 4.000 ih je ranjeno. Poginulo je i 960 boraca Crvene armije. Oslobađanjem Beograda presečena je odstupnica Nemačkoj grupi armija “E”, koja se pod komandom Fon Lera povlačila iz Grčke i Albanije. Ove Nemačke snage su bile prinuđene da se probijaju teškim putevima kroz Crnu Goru i Bosnu.

 

Obeležavanje antifašističkih datuma predstavlja značajne aktivnosti NKPJ i SKOJ-a. Nakon kontrarevolucije u našoj zemlji i razbijanja Jugoslavije od strane imperijalizma, u Srbiji se neprekidno vrši falsifikovanje i revizija istorije. Nedavno otvaranje nelegalnog muzeja četničkom komadantu i narodnom izdajniku Draži Mihailoviću tome ide u prilog. Licemerje buržoaskog režima, koji za sebe tvrdi da je “antifašistički”, najbolje se ogleda u tome što sa jedne strane rehabilituje zlikovce iz Drugog svetskog rata, dok sa druge strane u proslavama minimizira ulogu partizana i Komunističke partije Jugoslavije.

 

Obeležavanje antifašističkih tekovina je veoma važno u vremenu kada imamo povampirenje fašizma. NKPJ i SKOJ neće dozvoliti rehabilitaciju fašista i kolaboracionista u našoj zemlji. NKPJ i SKOJ će uvek stajati u prvim redovima antifašističkog pokreta, i neće dozvoliti da se ikad zaborave dostignuća slavne Narodno-oslobodilačke borbe!

 

Slava oslobodiocima Beograda, partizanima i Crvenoj armiji!
Smrt fašizmu – sloboda narodu!

 

Sekretarija Nove komunističke partije Jugoslavije,
Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,
20. 10. 2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM – MI SMO POBEDILI, POBEDIĆEMO OPET! SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! PRVOMAJSKI PROGLAS NKPJ I SKOJ-a KOMUNISTI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA NA LISTI RUSKE STRANKE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A