NKPJ I SKOJ NA SASTANKU ANTIMPERIJALISTIČKE PLATFORME U ATINI

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) su učestovali na sastanku Svetske antiimperijalističke platforme koja je održana u Atini od 17. do 21. novembra. Ovaj sastanak je istorijski, jer je formirana i omladinska sekcija Svetske antiimperijalističke platforme, čiji je SKOJ jedan od osnivača. Na skupu je bilo prisutno 49 delegacija iz 30 zemalja iz čitavog sveta.

 

Sastanak je održan u Atini povodom 50 godina od herojskog studentskog ustanka na Politehnici koji je okončao kraj vojno – fašističke diktature u Grčkoj. Fokus skupa je bio na obeležavanju herojskog ustanka u Grčkoj predvođenog komunistima, sećanju na lidera Komunističke partije Grčke Nikosa Zaharijadisa u kontekstu borbe protiv ideološkog revizionizma, kao i na solidarnosti sa narodom Palestine koji je žrtva cionističke agresije.

 

U Atini tokom sastanka su održane brojne manifestacije. Naša delegacija je bila prisutna sa svetskom antiimperijalističkom platformom na komemoraciji koja je održana na istorijskom Univerzitetu “Politehnika” i odala je poštu svim stradalim studentima koji su bili žrvta vojno – fašističke hunte. Centralna manifestacija se dogodila 17. novembra kada su održane masovne demonstracije u Atini povodom obeležabvanja od 50 godina ustanka protiv vojne diktature. Ovogodišnje demonstracije su imale fokus na solidarnost sa narodom Palestine.

 

Naša partija i naš omladinski Savez su imali zapažene diskusije na samom sastanku. NKPJ i SKOJ su iskoristili priliku da održe mnoge bilateralne sastanke, razmene iskustva i prodube saradnju sa mnogim komunističkim i antiimperijalističkim organizacijama iz čitavog sveta. U tom duhu će biti realizovane brojne aktivnosti u narednom periodu u borbi protiv imperijalizma i eksploatacije. Na kraju je doneta Atinska deklaracija koja će biti objavljena u narednim danima, a u kojoj je fokus bio na solidarnosti sa narodom Palestine.

Sekretarija Nove komunističke partije Jugoslavije,

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

 

Beograd,

 

22.11.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A