NI VUČIĆ NI DOS VEĆ VLAST RADNOG NARODA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije ( SKOJ) sa oduševljenjem pozdravljaju uspešno organizovan skup „Studenti podržavaju radnike“ održan u utorak 11. aprila ispred Vlade Srbije i protestne šetnju radnika, studenata, sindikalaca i drugih građana koju su predvodili Studentski front (organizator skupa) i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Cilj tog skupa je bio protest protiv katastrofalno lošeg položaja radničke klase u Srbiji i podrška radnicima Goše u generalnom štrajku, IMT-a koji se bore protiv proglašenog stečaja u fabrici, Fori tekstila protiv prekovremenog rada, FAP-a za opstanak fabrike, sa Vladicom Tomaševićem, predsednikom sindikata „Sloga“ u kruševačkom Trajalu koji je dobio otkaz zbog svoje sindikalne delatnosti kao i svim drugim radnicima u protestu širom Srbije.

Ispred Vlade Srbije okupljenima su se obratili Milan Petković, prvi sekretar Studentskog fronta, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i Aleksandar Banjanac generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije.

U svom govoru Milan Petković je istakao da je jedna od najvažnijih stvari u borbi ugnjetene većine stanovništva Srbije, studenata, radnika, seljaka, nezaposlenih, samozaposlenih i svih onih koji žive od svog rada, borba protiv izbornog zakona koji je napravljen tako da na izborima mogu da se bore za vlast samo oni koji imaju novac, pa je tako radni narod stavljen u političku ilegalu jer je lišen materijalnih sredstava za učešće u izbornoj trci.

Željko Veselinović, predsednik USS “Sloga” se osvrnuo na loš položaj radnika u Srbiji i nezakonito otpuštanje Vladice Tomaševića, predsednika sindikata Sloga u Kruševcu.

Aleksandar Banjanac, generalni sekretar NKPJ je govorio o kobnim posledicama privatizacije. Pozvao je narod na suprotstavljanje “merama štednje” i istakao da nema manjeg zla kada se bira između buržoaskih pro-imperijalističkih političkih partija koje su učestvovale na izborima jer su sve bile na vlasti i izmenjale su se opljačkavši narod. Takođe je pozvao na hapšenje bivšeg slovačkog buržoaskog poslodavca Goše jer je on direktno odgovoran za samoubistvo radnika Dragana Mladenovića, koji se obesio zbog teškog materijalnog položaja kao posledice neredovnih isplata zarada u toj fabrici. U slavu Dragana Mladenovića Banjanac je pozvao na minut ćutanja čime su okupljeni odali poštu nevinoj žrtvi privatizacije i bede koja hara Srbijom.

NKPJ i SKOJ posebno pozdravljaju ideju za baner koji su nosili aktivisti Studentskog fronta “Ni Vučić ni DOS, već radni narod” kao i progresivne parole koje su izvikivane “Bando buržujska”, “ Studenti radnici, zajedno smo najači” i druge. NKPJ i SKOJ ističu da je suštna u tome da nije dovoljna borba samo protiv Vučićeve vlasti već se potrebno svim silama suprotstaviti retrogradnom kapitačističkom sistemu koji je stvorio Vućića i njemu identične buržuje iz opozicije.

Samo ujedinjenim frontom, radnici, studenti, seljaci, samozaposleni, nezaposleni, omladina, penzioneri, ističući svoje pravedne socijalne zahteve mogu da se izbore za bolji život i pobede buržoaski pro-imperijalistički režim Aleksandra Vučića, podjednako reakcionarne buržoaske pro-imperijalističke opozicione stranke i izrabljivački kapitalistički sistem.

Dole Vučićev buržoaski anti-narodni režim!

Diče buržoaska anti-narodna opozicija!

Dole kapitalistička eksploatacija i tlačenje!

Živela borba radničke klase za slobodu!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

12. april 2017. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A