NEUSPELI POKUŠAJ ATENTATA NA PREDSEDNIKA MADURA

Dana 4. avgusta, tokom proslave 81. godišnjice Bolivarske nacionalne garde u Karakasu, za vreme obraćanja predsednika Bolivarske Republike Venecuele, Nikolasa Madura, čule su se dve snažne detonacije u blizini predsedničke bine.

Organi bezbednosti odmah su odreagovali i evakuisali prisutne, čime je očuvana bezbednost kako predsednika tako i njegove porodice, visokih funkcionera, pripadnika vojske i diplomatskog kora koji su prisustvovali događaju.

Vlasti su odmah pokrenule istragu. U cilju rasvetljivanja slučaja i dovođenja odgovornih pred lice pravde, državni tužilac je najavio imenovanje tri tužioca sa velikim iskustvom na polju slučajeva organizovanog kriminala i političke zavere.

Mogu se navesti sledeći početni rezultati istrage:

Detonacije su izazvale eksplozivne naprave postavljene na dva drona usmerena protiv ličnosti predsednika i grupe visokih funkcionera koji su se nalazili na bini. Procenjeno je da su letelice nosile po jedan kilogram eksploziva tipa Ce četiri (C4) koji omogućava delanje u radijusu od 50 metara. Dronovi su bili modela DJI-M600 namenjenog za industrijsku i audio-vizuelnu upotrebu.

Istraga na licu mesta i svedočenja šest osoba, privedenih pod sumnjom da su učestvovala u aktu, otkrili su plan prema kojem je trebalo da jedan dron eksplodira iznadpredsedničke bine a drugi da ide pravo unju. Snage bezbednosti uspele su da skrenu jednu letelicu tako što su blokire signal, zbog čega je ona eksplodirala daleko od planirane mete, dok su drugu preusmerile i ona je eksplodirala pri udaru u zgradu u blizini mesta održavanja proslave. Nažalost, povređeno je sedmoro pripadnika vojske, od kojih se trojica nalaze u teškom stanju.

Rečje o atentatuusmerenomprotivpredsednika Republike,što se unašemzakonu tumači kao teroristički akt i osujećeni pokušaj atentata. Važno je naglasiti da je jedan od osumljičenihbio optužen za učestvovanje upolitičkim neredima 2014. godine, nakon čega je pušten na slobodu. Drugi privedeni doveden je u vezu sa prošlogodišnjim napadom paramilitaraca na vojni objekat u gradu Valensija. Atentatom su iz Majamija dirigovali pripadnici venecuelanske ultra-desnice koji su 2002. godine učestvovali

u državnom udaru i drugim terorističkim napadima u skoroj prošlostiSvedočenja do kojih se došlo istragom koja je u toku potvrđuju sumnje da je ovaj kriminalni čin povezan sa planom agresije protiv Venecuele, koji je javno proklamovao odlazeći predsednik Kolumbije, Huan Manuel Santos, dajući prethodnih dana nesmotrene izjave o tome da „smo svedoci da Maduru sat otkucava“. Sa druge strane, Venecuela je potpuno ubeđena da iza ovog pokušaja ubistva predsednika stoje grupe venecuelanske ultra-desnice u sprezi sa ekonomskim i političkim saradnicima iz Kolumbije koji imaju kanale podrške u Majamiju, u SAD-u.

Tokom proteklih godina Kolumbija je postala baza za nezakonite, neustavne i nasilne aktivnosti usmerene protiv venecuelanske demokratije, vlade i naroda. Iz Kolumbije operiraju moćne mafije za trgovinu drogom, šverc prehrambene robe i goriva, grupe plaćenih ubica, kao i moćna kriminalna mreža dilera valutama koja podriva venecuelansku valutu na našoj nacionalnoj teritoriji i manipuliše kursom kako bi naudila venecuelanskoj ekonomiji.

Kolumbija je već godinama domaćin grupi begunaca od pravde koje vlada gospodina Santosa štiti, finansira i zakoni. Ta vlada će uskoro ustupiti zgradu Kongresa Republike Kolumbije za zavereničke radnje jednog nezakonitog organa koji ima za cilj sabotažu rada venecuelanskog pravosudnog sistema.

Metode političkog nasilja, kao što su atentat i ubistva političkih i društvenih vođa nisu odlika političke kulture u Venecueli. Takve metode su istorijski ukorenjene u Kolumbiji, a odatle se izvoze u Venecuelu u cilju destabilizacije našeg demokratskog sistema. To su užasne metode i zločini, kao što je paljenje ljudi, plaćena ubistva a sada i političko ubistvo i atentat.

U preliminarnoj istrazi sutakođe isplivale veze sa grupama političke opozicije iz Majamija, u Sjedinjenim Američkim Državama. Tim povodom, predsednik Nikolas Maduro zatražio je od vlade Donalda Trampa da sarađuje u istazi političkih i finansijskih aktera na američkom tlu.

Venecuela je dokazala da su sve zavere organizovane u Kolumbiji. Predsednik Maduro poslao je Bolivarskim nacionalnim oružanim snagama izveštaj u vezi sa pograničnom situacijom, kako bi se izbegle provokacije i nasilje sa kolumbijske teritorije.

Vojska je osujetila pokušaj atentata i upozorila da su venecuelanske oružane snage dosledne u odbrani Ustava i legitimno izabrane vlade pod vođstvom predsednika, koji je istovremeno i glavnokomandujući oružanih snaga, i da ni pod kakvim uslovima neće pristati na nasilno remećenje ustavnog poretka.

Kada je reč o učešću venecuelanske desnice, potvrđujemo da su ovoga puta članovi nasilne opozicije otišli predaleko, zbog čega je moglo da dođe do brojnih smrtnih slučajeva sa nesagledivim posledicama po stabilnost zemlje. Vlada Venecuele zatražila je da državni tužilac sprovede detaljnu istragu koja će rasvetliti slučaj. Venecuela će putem državnih i međunarodnih zakona vršiti poteru i dovesti pred lice pravde počinioce ovog gnusnog pokušaja atentata. Država Venecuela sprovodi obimnu i nepristrasnu istragu u cilju obezbeđivanja primene zakona i maksimalne kazne za počinioce. Atentat je neoprostiv.

Bolivarska Republika Venecuela se zahvaljuje na nebrojanim izrazima solidarnosti i podrške upućenih našoj otadžbini, kao i na osudi ovog zločinačkog atentata,kojesuiskazalibrojnipredsednici,šefovidržavaivlada.Venecuela se takođe zahvaljuje na podršci brojnim političkim, partijskim, parlamentarnim vođama, ličnostima iz sveta kulture i društvenim organizacijama i pokretima iz čitavog sveta koji su poslali prouke podrške i mira našoj zemlji.

Vlada Venecuele takođe zahteva od drugih država i vlada objektivnost pred ovim dešavanjima, mirnu ocenu ozbiljnosti i značaja onoga što se desilo, kao i, u datimslučajevima,preispitivanjeotvoreneiliskrivenepodrškepruženeonima koji podstiču na ubijanja i nasilje u Venecueli.

Venecuelanska vlada veruje da cilj koji se želeo postići ovim atentatom predstavlja očajnički pokušaj zaustavljanja primene novih ekonomskih mera koje je vlada najavila za 20. avgust. Pomenute mere predstavljaju efikasan odgovor na krizu u zemlji i građanima će doneti stabilnost, mir i prosperitet.

Nasilna opozicija kako unutar, tako i van zemlje, ponavlja neuspeh u podsticanju mržnje prema Venecueli. Nemili događaji potvrđuju Revolucionarnoj vladi da Venecuela ide pravim putem. Mi smo na strani naroda, na jedinoj istorijski ispravnoj strani. Venecuelanski narod će nastaviti borbu za očuvanje svoje sreće, demokratije i mira koje zaslužuje i koji mu teku venama.

Vlada Bolivarske Republike Venecuele i njen predsednik nastaviće odlučnije nego ikada put mira, zakona i Ustava. To su putevi Bolivarske revolucije.

 

Karakas, 05.08.2018. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A