NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 24.02.2019.

SOLIDARNOST SA PROTESTOM RADNIKA POŠTE

 

Samostalni sindikat poštanskih radnika ponovo je protestovao ispred  sedišta Javnog preduzeća “Pošte Srbije” u Beogradu zbog katastrofalnog položaja zaposlenih u tom preduzeću.

 

Plate zaposlenih u “Pošti Srbije” su nominalno na nivou od pre šest godina i iznose 32.000-37.000 dinara, a već 52 meseca su umanjene za 10 odsto. Uobičajena plata u tom preduzeću ne prelazi i više nego skromnu cifru od 35 hiljada dinara. Krši se Zakon o javnim preduzećima jer je direktorki Miri Petrović istekao mandat pre više od godinu i po dana, dok izvršni direktor Goran Đerić predstavlјa zaposlene u Nadzornom odboru. Iako poštari nedostaju, u administraciji se zbrinjavaju kadrovi buržoaskih  partija na vlasti, a stručnjaci i obučeni radnici napuštaju preduzeće. Nastavlјa se bezdušna eksploatacija radnika na lizing, koji rade na sistematizovanim radnim mestima sa rešenjem o privremeno-povremenim poslovima za 120 dinara po satu. Socijalni dijalog ne postoji, guše se radnička i sindikalna prava, uz bahat odnos poslovodstva prema zaposlenima i njihovim predstavnicima.

 

Redakcija Glasnika podržava pravednu borbu radnika “Pošte Srbije” koju predvodi  Samostalni sindikat poštarskih radnika i poziva progresivnu javnost da se aktivno uključi u njihove proteste.

 

IZNENADA ŠREMINUO KAPETAN VLADIMIR JAGAR

 

Kapetan Jugoslovenske narodne armije  Vladimir Jagar, iznenada je preminuo 19. februara u Beogradu u svojoj 60 godini.  Sahranjen je u subotu 23. februara na Novom bežanijskom groblju.

 

Rođen je i odrastao u selu Stari Gradac kod Virovitice u hrvatskoj porodici. Njegov otac Karlo Jagar bio je partizan i jasenovački zatočenik, jedan od retkih koji je preživeo proboj iz logora 22. aprila 1945. godine.

 

Posle završene škole Vladimir je upisao Školu rezervnih oficira u Karlovcu, a stalan posao u JNA dobio je tako što se istakao na jednoj vojnoj vežbi.  Početkom jeseni 1990. godine nalazi se na položaju oficira za bezbednost u virovitičkom garnizonu u činu kapetana. Za to vreme u Jugoslaviji se događaju krupne promene. Na vlast u Hrvatskoj dolazi antijugoslovenska,  nacional-šovinistička, antikomunistička  Hrvatska demokratska zajednica  a ministar odbrane  SR Hrvatske postaje njen kadar Martin Špegelj, partizan i nekadašnji Titov general. Po Jagarovim rečima, tuga i neverica obuzele su ga kada je Martin Špegelj, njegov doskorašnji komandant i porodični prijatelj, počeo da ga vrbuje u oktobra 1990, kao i druge starešine Hrvate u JNA, dodelivši mu ulogu da ide po stanovima oficira i ubija ih pištoljem čim otvore vrata. Kako je rekao, tada se setio da mu je otac Karlo za života rekao da se čuva Martina jer će prvom prilikom preći ,,na drugu stranu”.

 

Jagar je odmah obavestio upravu tadašnje Kontraobaveštajne službe JNA, a dogovoreno je da operaciju raskrinkavanja Špegeljeve grupe vodi general Aleksandar Vasiljević. U međuvremenu, Jagar je namamio Špegelja i njegove saradnike januara 1991. na sastanak u njegovoj rodnoj kući u Starom Gradcu, postavivši prethodno skrivenu kameru sa mikrofonom. Špegelj je iznosio tada planove o nelegalnom naoružavanju hrvatskog MUP-a preko Mađarske, kao i o planovima o blokadi objekata JNA po Hrvatskoj kad počnu sukobi. Taj snimak državna televizija je objavila 25. januara 1991. posle “Dnevnika” i cela zemlja je bila u šoku. Neki od aktera su uhapšeni, ali ne i sam Špegelj. Vladimir Jagar je u međuvremenu prekomandovan u Beograd jer više nije bilo bezbedno u Hrvatskoj. Kuću u njegovom selu ubrzo su minirali hrvatski šovinisti i to je prva minirana kuća u tom ratu. Unapređen je u čin kapetana prve klase i dobio je orden, a u vojsci je ostao do maja 1992.

 

Svega 17. dana pre svoje iznenadne smrti Vladimir je učestvovao na skupu podrške  Bolivarskoj revoluciji ispred ambasade Venecuele u Beogradu, koji su inicirale Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

 

Drug Vladimir Jagar je bio dični sin hrvatskog naroda, iskreni jugoslovenski patriota, ubeđeni komunista i časni oficir slavne Jugoslovenske narodne armije. Njegovo delo nikada neće biti zaboravljeno. Redakcija Glasnika izražava saučešće porodici koja ima svako pravo i razlog da se ponosi njime! Slava mu!

 

STO HILJADA STUDENATA PREDVOĐENO KOMUNISTIMA MARŠIRALO U ITALIJI

 

Sto hiljada studenata je marširalo u 50 gradova širom Italije protiv vlade. Glavni organizator protsta je bio Front komunističke omladine. To su bile prve demonstracije na nacionalnom nivou protiv Vlade od odobrenja za smanjenje budžeta za 4 miliona evra za obrazovanje.

 

Protest je imao odličan uspeh u mobilizaciji, jer su isti bojkotovale studentske organizacije koje su povezane sa buržoaskim partijama. Uspeh protesta prošlog petka i njegove mobilizacije u tome je veći, jer su studenti odbacili poltiku Vlade i politiku drugih buržoaskih partija. Studenti su odbacili politiku Vlade koja sve radi u interesu EU.

 

Komunisti su tokom protesta da Salvini pokušava da podeli omladinu putem primitivne propagande i rasističkih parola. Studenti su marpirali pod sloganom komunista: “VLADA JE NEPRIJATELJ OMLADINE!”

 

PROGRESIVAN POTEZ NAVIJAČA ČUKARIČKOG

 

Navijači Fudbalskog kluba “Čukarički” su na utakmici koju je njihov tim ovog vikeda odigrao protiv FK “Voždovca” razvili transparent solidarnosti sa narodom Venecuele! Oni su istakli na svom transparentu “dalje ruke od Venecuele” i pored transparenta su postavili zastavu ove zemlje.

 

Naša redakcija pozdravlja ovaj gest i smatra da bi navijači drugih klubova trebalo bi da slede ovaj pozitivan primer. Mi se nadamo da će poruke progresivnih i antiimperijalističkih političkih stavova postati pravilo na našim tribinama i da će one u skorijoj budućnosti oterati šovinističke i reakcionarne političke stavove sa naših stadiona.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A