NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 20.01.2020.

Prenosimo zajedničko saopštenje komunističkih i radničkih partija o  situaciji na Bliskom istoku. Potpisnik ovog saopštenja je i naša Nova komunistička partija Jugoslavije.

 

KRIMINALNI NAPAD SAD-A NA BLISKOM ISTOKU

 

 

Komunističke i radničke partije osuđuju novi kriminalni napad SAD na području druge države, kod međunarodnog aerodroma Iraka, pod Trampovom komandom, koja je dovela do žrtava među kojima su i zvaničnici Iraka i jedan iranski general. Ovo predstavlja bestidno kršenje međunarodnog prava i suverenosti Iraka.

 

Osuđujemo pozive SAD ka daljem mešanjem NATO-a na Bliskom istoku, kao i sankcije protiv Irana koje povećavaju opasnost opšte eskalacije u širem regionu.

 

Žestoka konkurencija, koja se odvija za kontrolu tržišta, izvora energije i njihovih transportnih ruta, je veoma opasna za narod.

 

Izgovori kojima se pravdaju SAD, NATO i EU kako bi oprali imperijalistički napad su koristili i u prethodnim imperijalističkim napadima – protiv Jugoslavije, Avganistana, Iraka, Sirije i Libije – a oni čine provokacije protiv naroda. Mi ponovo izražavamo svoju solidarnost sa narodima Irana i Iraka, osuđujemo nehumane sankcije protiv iranskog naroda i bilo koje strano mešanje u poslove dveju zemalja.

 

Podržavamo pravo naroda Irana i Iraka da se bore za svoje zahteve protiv antinarodne politike. Osuđujemo represivne mere i zahtevamo da se one odmah prekinu.

 

Izražavamo svoju tugu zbog tragičnog pogibija putnika srušenog ukrainskog aviona.

 

Izražavamo toplu solidarnost sa narodima koji se suočavaju sa imperijalističkim napadima. Pozivamo narode svih naših zemalja širom sveta da odlučno osude novi imperijalistički prestup, da zahtevaju od svojih država da ne podrže ili se mešaju u imperijalističke planove, da se zatvore sve baze-odskočne daske za ovakve napade SAD i NATO u svim zemljama.

 

Partije potpisnice ove delkaracije:

 

Other Parties signing:

 

 

NOVA ŽRTVA BESTIDNOG KAPITALIZMA

 

Dug za struju Z. S.(37), iz sela Velika Jasikova kod Zaječara, koji se ubio zbog nemaštine, nakon što je digao ruku na sebe iz očaja podmirili su gradski čelnici Zaječara.

 

Neizmirenih 165.000 dinara je plaćeno tako što su se buržoaski gradonačelnik Boško Ničić, predsednik Skupštine grada Stefan Zamkov i sekretar Skupštine Miljan Milovanović odrekli putnih troškova kako bi isplatili dug.  Grad Zaječar je takođe snosio troškove sahrane Z. S. a u njegovu porodicu upućeni su zaposleni Centra za socijalni rad kako bi pomogli.

 

Z.S. je izvršio samoubistvo vešanjem, iza sebe je ostavio četiri sina, dve ćerke i suprugu. Supruga je njegovo telo pronašla u bašti, u kojoj je često provodio vreme, obešeno o drvo.Ni on ni supruga nisu nigde radili, a struja im je bila isključena zbog neplaćenih računa već godinu dana. Nije ostavio oproštajno pismo, a policija je uviđajem utvrdila da nema naznaka da je muškarca neko ubio.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je ovaj tužni slučaj najbolji pokazatelj teške ekonomske situacije u zemlji, grozomornih klasnih raslojavanja nastalih u reakcionarnom procesu privatizacije i o ponižavajućeg stepena nezaštićenosti najugroženijih slojeva stanovništva u Srbiji. Postavlja se pitanje kako je moguće da je EPS isključio struju porodici sa šestoro dece u kojoj oba roditelja nemaju posao.znajuči da je to direktan udar na njihovu egzistenciju? Kako je to dozvolila nadležna socijalna služba,opština, država?

 

Redakcija “Glasnika”  naglašava da je dobro što su dugovanja Z.S. plaćena, regulisani troškovi sahrane a porodica dobila socijalnu pomoć. Međutim, to nikako ne govori o humanosti i progresivnosti buržoaskih vlasti već naprotiv predstavlja bestidno i bezočno zataškavanje posledica ove velike tragedije u izbornoj godini. Sramno je da buržoaska vlast koja krupnom domaćem i stranom kapitalu odobrava subvencije, lihvarskim bankama najveće kamate  a buržoaskim investitorima naplaćuje najniže poreze u regionu uopšte ne vodi računa o socijalno najugroženijima zbog čega dolazi do ovakvih tragedija. Podsećamo, da ovo nije prvi put da se dešavaju samoubistva nezaposlenih zbog nemogućnosti da plate račune. Direktni krivac za takvu situaciju je bezdušna, materijalno obezbeđena buržoaska vlast koja tvrdoglavo insistira na neoliberalnoj ekonomskoj politici koja veliki broj građana drži ispod granica egzistencije.

 

Redakcija “Glasnika” traži od Vlade Srbije hitno formiranje socijalnih karata za sve nezaposlene i druge siromašne građane Srbije kojima bi struja bila besplatna. Naša redakcija apeluje na nezaposlene i druge socijalno ugrožene građane da ne klonu duhom, ne dižu ruku na sebe i da se udruže sa drugim obespravljenima u borbi za očuvanje egzistencije svojih porodica i bolji život.

 

Porodici Z.S. izražavamo najiskrenije saučešće.

 

 

SRPSKI PRIVATNI KAPITAL TLAČI INDIJSKE RADNIKE

 

Indijski državljani na privremenom radu u Srbiji mesecima su žrtve eksploatacije  od strane srpskih buržoaskih poslodavaca, radeći na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte.

 

Oko 70 državljana Indije, trenutno angažovanih na izgradnji vijadukta “Čortanovci“, danima štrajkuju zbog uslova rada i hroničnog kašnjenja plata. Građevinski radnici uposleni na izgradnji puteva u Srbiji imaju ekstremno nepovoljne ugovore koji su, tvrde stručnjaci, nezakoniti u našoj zemlji. Takođe, inspekcija rada je prošle godine protiv poslodavca podnela dve krivične prijave jednu zbog toga što neki od Indijaca nisu imali radne dozvole, a drugu zbog toga što poslodavac inspekciji rada nije pokazao svu potrebnu radno-pravnu dokumentaciju.

 

“Meni duguju jednu platu, ali nekima i više. Međutim, ovo se ponavlja svaki mesec. Više puta smo obustavljali rad zbog kašnjenja isplata“, kaže nezadovoljni Vasantakumar Kanan, objašnjavajući novinaru Istinomera zbog čega su početkom januara započeli poslednji štrajk u nizu. Njih sedamdesetak smešteno je odnedavno u kolektivnom radničkom smeštaju u Surčinu. U malim sobama od oko deset kvadratnih metara borave po četiri radnika, a poslodavac im je, pored smeštaja, obezbedio i tri obroka dnevno. Kanan, dvadesetšestogodišnji momak, najbolje govori engleski od svih u grupi. Za sebe kaže da je po zanimanju metalski radnik, a sa grupom svojih zemljaka, “trbuhom za kruhom“, u Srbiju je stigao u maju prošle godine.

 

Kako kaže, osnovna mesečna plata od 320 evra je duplo veća nego u njihovoj zemlji. Sa prekovremenim satima, ona mesečno iznosi u proseku između 500 i 600 evra. “Radimo u proseku deset sati dnevno. Prekovremeni nam se uredno obračunavaju, sa tim nismo imali problema“, ističe Kanan. Ipak, zbog konstantnog kašnjenja plata, veliki broj radnika je obustavio rad, žele da se vrate u Indiju i zahtevaju od poslodavca i da im isplati dugovanja. Međutim, prema ugovoru koji su potpisali, ukoliko žele da napuste Srbiju pre isteka jednogodišnjeg ugovora, moraju sami da plate povratnu avionsku kartu, jer poslodavac to nije u obavezi da uradi. Problem je što je za njih avionska karta luksuz. Sav novac koji zarade ide direktno na račun u Indiji. Takav dogovor su sklopili kako bi izbegli bankarske troškove i kako bi njihove porodice novac mogle da podižu direktno sa računa, dok od poslodavca na ruke dobijaju sumu od tri do pet hiljada dinara, koja im se odbija od plate.

 

Ono što je interesantno je da indijski radnici praktično imaju dva poslodavca. Oni su formalno zaposleni u američkoj firmi “IDEA Capital LLC”, sa sedištem u Majamiju. Ova firma, koja ima i srpski ogranak, suštinski je samo posrednik, jer je indijske državljane ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji pre godinu dana uputila na rad kod srpske firme “Nikolić doo” iz Kraljeva. Ovo preduzeće je, naime, kao podizvođač dobilo posao na izgradnji vijadukta Čortanovci u okviru izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, kao i na nedavno završenoj deonici Surčin-Obrenovac na Koridoru 11.

 

Ono što povezuje američku firmu i njen srpski ogranak sa kraljevačkom firmom „Nikolić doo“ je Nina Nikolić. Naime, ona je vlasnica domaće firme, ali istovremeno i direktorka u američkoj kompaniji “IDEA Capital LLC” u Majamiju, a takođe je i zastupnik njenog ogranka u Srbiji. Nikolić u razgovoru sa novinarom Istinomera potvrđuje da radnicima kasni novembarska plata, ali navodi da je to zbog toga što njenoj firmi naručioci poslova takođe duguju novac. Pored kašnjenja plata, analiza dokumentacije do koje smo došli pokazuje veliki broj zakonski problematičnih stvari kada je reč o angažovanju indijskih državljana u Srbiji.

 

Američka kompanija “IDEA Capital LLC” je u samom ugovoru sa indijskim radnicima propisala brojne finansijske kazne za različite prekršaje: kašnjenje na posao “košta“ 10 evra, neopravdano odsustvo sa posla 20 evra, odsustvo zbog mamurluka 25 evra, nenošenje zaštitne opreme, učestvovanje u ilegalnom štrajku ili pijanstvo na poslu je 50 evra, pretnje i napadi na kolege su 300 evra, dok se za organizovanje ilegalnog štrajka od plate odbija čak 500 evra. Kako piše na jednom spisku mesečnih zarada čak trećina radnika sa spiska od 32 zaposlena morala je da plati prekršajne “penale“, i to u visini od 50 pa do 400 evra.

 

Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović smatra da ovaj ugovor koji indijski radnici imaju sa američkom kompanijom u našoj zemlji nije zakonit, kao i da je samo kažnjavanje radnika na ovakav način nedozvoljeno. Prema njegovim rečima, za bilo kakvo disciplinsko kažnjavanje.

 

MUP je reagovao prvi put tek pre nekoliko dana, kada su se radnici požalili da su im oduzeti pasoši. Dakle, tek kada su sami radnici 13. januara 2020. godine kontaktirali lokalnu policijsku upravu u Surčinu, njihovom brzom reakcijom pasoši su im vraćeni, a tužilaštvo i Uprava za strance su po službenoj dužnosti obavešteni.

 

Redakcija “Glasnika” najoštrije osuđuje kršenje radničkih prava Indijaca angažovanih od strane privatne firme “Nikolić doo” iz Kraljeva.  U potpunosti podržavamo pravedni štrajk indijskih radnika i zahtevamo da se odmah isplate zarade koje im se duguju. Od nadležnih organa redakcija “Glasnika” očekuje da hitno reaguju i da sankcionišu buržoasko poslovodstvo firme “Nikolić doo” zbog svih nepravilnosti, kršenja zakonskih normi i radničkih prava Indijaca zaposlenih na građevini.

 

Redakcija “Glasnika” poziva progresivnu javnost da digne svoj glas protiv tlačenja indijskih radnika na gradilištu u Čortanovcima a od firme “Nikolić doo” zahteva da odmah prekine sa svim oblicima obespravljivanja zaposlenih koje primenjuje!

 

 

PROTEST CGT PROTIV POLITIKE “ŽUTIH” SINDIKATA

 

Pripadnici progresivnog prokomunističkog sindikata Generalna konfederacija rada (CGT), koji se protivi antinarodnoj i antiradničkoj reformi penzionog sistema u Francuskoj ušli su u petak u pariske prostorije sindikata CFDT koji podržava antinarodne mere predsednika Emanuela Makrona.

 

Policijski izvori su preneli da su u prostorije CFTD ušli simpatizeri drugog sindikata, CGT koji se protivi reformi. Na taj način aktivisti CGT su izrazili protest protiv proburžoaske politike “žutog” CFDT sindikata. Prethodno je stotinak demonstranata blokiralo glavni ulaz u Muzej Luvr uz parolu „Idemo do povlačenja reforme penzija”. Pariska Opera otkazuje predstave još od 5. decembra kad su počeli protesti i štrajk železnice. Železnički saobraćaj je za vikend ponovo bio poremećen.

 

Francuska buržoaska vlast želi da uvede univerzalni penzioni sistem, umanji penzije i ukine posebne, cehovske penzione fondove koji, na primer, železničarima omogućavaju ranije penzionisanje.

 

Sindikati su pozvali građane da ponovo protestuju 24. januara. Redakcija “Glasnika” pozdravlja akciju pripadnika progresivnog prokomunističkog sindkata CGT i francuskoj radničkoj klasi želi uspeh u daljem toku generalnog štrajka sve do pobede, odosno do Makronovog odustajanja od reakcionarne reforme penzionog sistema.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A