NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 18.08.2019.

PREGOVORI STARIH SAVEZNIKA KRVAVIH RUKU

 

Talibani i predstavnici Vašingtona završili su poslednju rundu pregovora o zaključivanju sporazuma koji bi omogućio da Sjedinjene Američke Države smanje vojno prisustvo u Avganistanu.

 

Portparol talibanskih pobunjenika Zabihulal Mudžahid izjavio je da je poslednja, osma runda “završena i da su pregovori bili dobri, dodajući da su se delegacije dogovorile da se ponovo sastanu”. Američka ambasada u Kabulu nije komentarisala pregovore, dok je američki izaslanik Zalmaj Halilzad  rekao da se nada da Avganistan za naredni Kurban-bajram neće biti u ratu. SAD i talibani su pre godinu dana pokrenuli direktne pregovore. Vašington želi da smanji vojno prisustvo u Avganistanu, u kome trenutno ima 14.000 američkih vojnika.

 

Redakcija “Glasnika” podseća da su imperijalističke SAD svojevremeno  kroz naoružanje, logistiku, obuku i na druge načine, aktivno podržavale reakcionarne mudžahedinske terorističke snage među njima i talibane u borbi protiv socijalističkih vlasti Avganistana na čelu sa Narodnom demokratskom partijom. Drugim rečima, “veliki borci za demokratiju” iz Vašingtona su na sve načine pomagali islamske fundamentaliste, među njima i talibane, u rušenju sekularnih vlasti predvođene komunistima. Tim “demokratama”  nije smetao mizogini stav mudžahedina i talibana prema ženama, čija se prava i danas na brojne načine krše u Avganistanu, dok su se svojski trudili da sa vlasti obore komunističku vladu koja je u potpunosti poštovala ženska prava i sprovodila sekularnu politiku. Iskoristivši povlačenje sovjetskih trupa iz Avganistana, koje su tu bile na poziv legalne vlade kako bi pružile bratsku internacionalističku pomoć radnom narodu Avganistana a do kojeg je došlo shodno izdajničkoj politici Mihaila Gorbačova,  podržane od strane zapadnog imperijalizma reakcionarne snage islamskih fundamentalista su osvojile Kabul, glavni grad Avganistana i preuzele vlast. Od tog dana pa do danas u Avganistanu se sprovodi teokratska diktatura i krše se najosnovnija prava žena i verskih manjina. Američki i drugi zapadni imperijalisti nisu ni prstom mrdnuli kada su zločinci iz redova talibana na najsuroviji način likvidirali druga Mohameda Nadžibulaha, predsednika Avganistana 16.aprila 1992. godine.

 

Nakon što su talibani preuzeli kompletnu vlast u svoje ruke, otevši je od ljubimaca Va[ingtona iz redova mudžahedina, uvevši fundamentalističku diktaturu koja je između ostalog zabranjivala televiziju i muziku a “grešne” žene kamenovala do smrti, SAD su održavale prećutno korektne odnose sa talibanskim režimom kako bi zaštitili interese svog krupnog kapitala koji je imao biznis u Avganistanu. Sa tom orijentacijom SAD su prestale tek kada su bile napadnute od strane, takođe svog bivšeg saveznika, Al Kaide Osame Bin Ladena inače saradnika talibana. Tek od tog trenutka su američki imperijalisti i talibanski fundamentalisti na suprotstavljenim stranama. Nakon toga je i usledila američka agresija i okupacija Avganistana kao i podrška proimperijalističkom mudžahedinskom režimu koji je uz pomoć Vašingtona ponovo reinstaliran na vast.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da okupatorske trupe SAD odmah moraju da napuste teritoriju Avganistana jer su objektivni krivac za nestabilnost koja vlada na toj teritoriji. Sa druge strane, progresnivne snage Avganistana, u prvom redu radnička klasa i seljaštvo, moraju da povedu borbu koja će se paralelno odvijati kako protiv proimperijalističkih mudžahedinskih vladajućih struktura pod kontrolom Vašingtona tako i protiv takođe reakcionara  iz redova talibanskog fundamentalističkog pokreta. Narod Avganistana će istinsku slobodu steći samo slamanjem imperijalizma i verskog fanatizma i obnavljanjem socijalstičkog društvenog uređenja.

 

 

KANADSKI MLADI KOMUNISTI PREKINULI NATO KONFERENCIJU

 

Članovi Saveza komunističke omladine Kanade (YCL)  11.avgusta u Torontu su upali i na neko vreme prekinuli konferenciju posvećenu aktivnostima NATO, zločinačke udarne vojne pesnice zapadnog imperijalizma.

 

Kanadski mladi komunisti su nosili transparente na kojima su bile parole protiv NATO i u svom obraćanju prisutnima uz konstataciju da treba da se stide što organizuju konferenciju posvećenu NATO naglasili da je reč o zločinačkoj organizaciji koja trenutno obavlja ilegalne vojne intervencije, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, u Siriji, Avganistanu, Iraku, sprovodi agresivne operacije protiv Irana, podržava  profašističku huntu u Ukrajini itd. Mladi komunisti su tokom svog protesta zatražili da Kanada odmah napusti članstvo u NATO.

 

Redakcija „Glasnika“ pozdravlja i podržava akciju mladih kanadskih komunista. Takođe, pozivamo sve mlade progresivne ljude u Kanadi da stupaju u redove i učestvuju u akcijama Saveza komunističke omladine Kanade (YCL).

 

 

ZATVARANJE RESAVIČKIH RUDNIKA NEPRIHVATLJIVO

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da država “ima plan za preduzeće Resavica“, čija bi četiri rudnika trebalo zatvoriti po preporuci Međunarodnog monetarnog fonda.

 

“Rudari ne moraju da brinu, država ih neće ostaviti bez posla. Nećemo zatvoriti nijedan rudnik sve dok za 3.500 radnika ovog preduzeća ne obezbedimo alternativno zaposlenje” – poručila je premijerka.

 

Navela je da vlada ima “dobro pripremljen socijalni program koji će ponuditi radnicima  rudnika predviđenih za zatvaranje”. – Neki možda žele socijalni program, veliki broj njih želi da se zaposli negde dalje, tako da paralelno s tim, radimo na otvaranju novih radnih mesta pre nego što zatvorimo rudnike u Resavici – kaže Brnabić.

 

Iz izlaganja buržoaske premijerke Srbije jasno se može zaključiti da se proimperijalistički režim Aleksandra Vučića sprema za zatvaranje najmanje četiri rudnika strateški veoma važnog Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica”. Iako za to ne postoji nijedan relevantan razlog buržoaska vlast to želi da sprovede zbog zahteva koje joj je isporučio Međunarodni monetarni fond, lihvarska internacionalna organizacija krupnog kapitala. Cilj je da se pod firmom da je reč o “nerentabilnom preduzeću”  zatvori “Resavica” i da Srbija ostane bez sopstvene proizvodnje uglja. Na taj način Srbija bi, s obzirom da struju uglavnom proizvodi iz uglja, morala da ga uvozi iz inostranstva po znatno višim cenama. Buržoaska Vlada Srbije bespogovorno sledeći direktive MMF-a namerava da zatvori, i na taj način bez posla ostavi oko 3.500 radnika, bar četiri rudnika dok za preostale pokušava da nađe kupce iz inostranstva, odnosno da ih privatizuje. Iz premijerkine izjave jasno je da najveći broj radnika “Resavice” čeka otpuštanje  kroz proglašenje tehnološkog viška što bi ugrozilo egzistenciju njihovih porodica. U kraju gde se nalaze rudnici “Resavice” ne postoji bilo kakva druga privredna aktivnost te bi zatvaranje rudnika pretstavljalo katastrofu i ozbiljno ugrožavanje egzistencije lokalnog stanovništva.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva od Vlade Srbije da odbaci pogubnu politiku zatvaranja i privatizacije rudnika “Resavice”. Stav MMF-a o zatvaranju najmanje četiri rudnika je u potpunosti protiv interesa Srbije i odmah ga treba odbaciti. Ne postoji nijedan razlog ni za gašenje ni za privatizaciju resavičkih rudnika. Srbiji je ugalj iz domaće proizvodnje neophodan. Stoga “Resavica” treba da nastavi sa nesmetanim radom u sadašnjem statusu, što znači kao državno preduzeće. Kako bi “Resavica” funkcionisala na adekvatan način na njenom čelu treba da bude profesionalan i iskusan menadžment a ne nesposobni kadrovi  iz redova buržoaskih partija na vlasti.

 

 

POVEĆANJE MINIMALCA MANJE OD 12 ODSTO UDAR NA RADNIČKU KLASU

 

Pregovori buržoaskih poslodavaca i reprezentativnih sindikata u Srbiji o povećanju minimalnih plata počeli su 15. avgusta. U slučaju da se u narednih mesec dana poslodavci i sindikati ne slože oko visine povećanja, odluku o tome koliko će iznositi minimalne plate u narednom periodu doneće  buržoaska Vlada Srbije.

 

Predlog reprezentativnih sindikata je da se minimalne zarade povećaju za 12 odsto a poslodavci smatraju da je to “neprihvatljiv” zahtev i tvrde da rast plata ne bi trebalo da bude veći od šest odsto. Sasvim je jasno da je predlog buržoaskih poslodavaca  potpuno nerealan i uvredljiv. Njihova objašnjenja da “nema prostora” za veći procenat povećanja minimalne zarade od onog koji predlažu zbog navodno “velikih parafiskalnih obaveza “ koje su dužni da ispune prema državi su ne samo potpuno neprihvatljiva već i ne odgovaraju istini. Njihov cilj je da ostvare što veći profit eksploatacijom tuđeg rada, shodno tome plate tretiraju kao “rashode” i u interesu im je da zarade budu što manje kako bi oni zaradili što više.

 

Kada je reč o predlogu reprezentativnih sindikata da se monimalna zarada poveća za 12 odsto on ima podršku redakcije “Glasnika”. Iako je i to povećanje veoma malo i jedva omogućava preživljavanje ljudima sa najnižim primanjima, bilo kakvo uvećanje zarada radničke klase predstavlja pobedu i nužno je zarad njene egzistencije, tako da sve što je izboreno na tom planu zdušno treba podržati. Sa druge strane to pak ne znači da je to povećanje dovoljno i pravedno. Minimalna mesečna zarada, koju u Srbiji prima oko 350.000 ljudi, trenutno iznosi oko 27.000 dinara. Ako bi se minimalna zarada povećala za 12 odsto bila bi negde iznad 30 hiljada dinara. Koliko je to malo i nedovoljno najslikovitije govori podatak da  minimalna potrošačka korpa iznosi 36 hiljada dinara. Shodno tome minimalna plata u Srbiji ne bi smela da bude ni dinara niža od te cifre a objektivno i pošteno bi bilo da bude daleko veća.

 

Shodno tome, povećanje minimalnih plata u iznosu manjem od onog koji predlažu reprezentativni sindikati, su u potpunosti neprihvatljivi i nepravedni i progresivna javnost svim legalnim sredstvima mora da se odupre drskom pokušaju buržoaskih poslodavaca, koji u potpunosti uživaju podršku Vlade Srbije, da se zarad njihovim gramzivih ciljeva da što više napune svoje džepove ugrožava egzistencija najmanje 350 hiljada radnika na minimalcu, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

 

 

POKS DALJE OD NOB-a I KOMUNISTIČKIH SIMBOLA

 

Pripadnici Pokreta Kraljevine Srbije, retrogradne, šovinističke, monarihističke i pro – EU partije, istakli su da će predložiti po ugledu na Mađarsku, koja je na predlog premijera Viktora Orbana, zakonom zabranila upotrebu crvene petokrake.

 

Ispred ove antinarodne i šovinističkej organizacije,  Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS, unuk Draže Mihailovića je istakao da:

 

Crvena petokraka je simbol ideologije, komunizma, koja je uništila srpski narod u 20. veku. Odgovorni su za velika zla tokom, a naročito posle Drugog svetskog rata, kada su bez ikakvog osnova ubili preko 100.000 Srba samo zato što su bili za kralja ili se nisu slagali sa njihovim ideologijom. Protivpravno su oduzimali građanima privatnu imovinu i punili zatvore i logor Goli otok ideološkim neistomišljenivima. Ukinuli su slobodu štampe i govora, ukinuli višepartijski sistem i zaveli diktaturu i strahovladu. Doneli su ustav iz 1974. godine na štetu Srba, koji je razbio Jugoslaviju na republike i pokrajine sa pravom na otcepljenje i izazvao ratove devedesetih godina“, izjavio je Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS, unuk Draže Mihailovića.

 

U ovom saošpštenju je izneto gomila laži i neistina. Crvena petokraka u srpskom narodu predstavlja simbol slobode i progresa. Pod crvenom petokrakom, srpski narod je zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima se borio u partizanskom pokretu protiv naci – fašističkog okupatora i domaćih izdajnika, poput šovinističkog četničkog pokreta na čelu sa izdajnikom srpskog naroda Dražom Mihailovićem. Srpski narod dobro zna šta je kraljevina. U vreme kraljevina većina srpskog naroda je bila nepismena, živela je u ekstremnom siromaštvu, a kralj se naroda samo setio onda kada su radnici i seljaci trebali da ginu za njegove interese. Srpski narod je u slavnoj Narodnooslobodilačkoj borbi odbacio kraljevinu i bacio ju je na đubrište istorije.

 

U Srbiji je potrebno zabraniti POKS i propagiranje šovinističkih i izdajničkih četničkih ideja. Bez obzira na bedne pokušaje POKS-a i revizije istorije koja se vodi u Srbiji, NOB i socijalistička izgradnja je duboko usađena u srpskom narodu, jer je ona u narodu stvorena, a običnom čoveku je donela slobodu i garantovala pravo da može da živi od svoga rada. Redakcija GLASNIK-a poručuje POKS-u da dalje ruke drži od Narodnooslobodilačke borbe i komunističkih simbola!

 

 

ODRŽAN “KONCERT ZA MIR U VENECUELI!”

 

Ambasada Bolivarske Republike Vencuele u Srbiji je u petak 16. avgusta organizovala koncert za Mir u Beogradu. Koncert je održan u Domu Vojske, u sklopu manifestacije “Muzičko leto na Balkanu.” Na koncertu je svirao simfonijski orkestar “Beogradski simfoničari”, dok su direktni bili iz Portugalije, Argentine, Meksika, Kolumbije, Španije, Hondurasa, uz pratnju muzičara iz Vencuele i Belorusije. Na samom koncertu je učestovao Rikardo Luqe, široj javnosti poznat kao frontmen grupe Cubismo, koji je ujedno i dirigent filharmonije u Zagrebu. Jedan od inicijatora i predavača ovog projekta je bio i čuveni vencuelanski maestro Herardo Estrada, koji je zajedno sa Rikardom Lukeom organizovao ovu manifestaciju, uz Ambasadu Venecuele, koja je bila posvećana miru i odbrani suvereniteta u Venecueli.

 

Pre samog koncerta, prisutnima se obratio drug Dimas Jesús Alvarenga Guerru, ambasador Venecuele u Srbiji. On je istako da je Vencuela zemlja mira i blagostanja i da imperijalisti predvođeni SAD žele da okupiraju ovu slobodoljubivu zemlju uz pomoć domaćih izdajnika i plaćenika, kako bi kontorlisali bogate resurse koje Vencuela poseduje. Drug Dimas Jesus Alvarenga Gurerra, se zahvalio srpskom narodu na podršci koju pruža narodu Venecuele, istakvši da srpski narod jako dobro zna šta su imperijalističke sankcije, agresija i okupacija. On je napomenuo da narod Vencuele čvrsto stoji uz socijalistički režim predsendnika Madura i da je narod jasno rekao Trampu NE!

 

Ovaj koncert je održan u sklopu globalne kampanje za MIR, koja je počela 10. avgusta 2019. godine, a odnosi se protiv agresivne ekonomske i trgovinske blokade koju je uveo Donald Tramp Bolivarskoj Republici Vencueli. Niz demonstracija i manifestacija solidarnosti se održavaju u Vencueli, u kojima narod ove slobodoljubive zemlje iskazuje svoj patriotizam i spremnost na antiimperijalističku borbu, dok sa druge strane demonstracije i druge manifestacije solidarnosti i podrške se organizuju od strane progresivnih ljudi i organizacija širom sveta.

 

Delegacija NKPJ i SKOJ-a je bila prisutna na ovom koncertu i još jednom je iskazala solidarnost prema progresivnoj i levičarskoj vladi u Vencueli, koja je na čelu sa predsednikom Nikolasom Madurom.

 

 

DŽEKI ČEN I POLA MILIONA LJUDI U HONKG KONGU PODRŽALO KINU

 

Na mitingu podrške NR Kini i vlasti u Hong Kongu, bilo je prisutno pola miliona ljudi. Na skupu su nošene zastave NR Kine i Hong Konga i istaknuto je da je Kina jedinstvena i nedeljiva. Učesnici protesta se protive mešnju SAD i drugih imperijalističkih sila u unutrašnja pitanja NR Kine i Hong Konga.

 

Narod Hong Konga je odbacio imperijalističko mešanje u suverenitet ove automne pokrajine i NR Kine. Proteste su podržali brojni kulturni radnici, a svakako najpoznatije ime je Džeki Čen, koji je istako da se ponosi na kinesku zastavu i na to što je rođen u Hong Kongu. On je istakao da je Hong Kong neodvojivi deo NR Kine.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A