Nedeljni pregled vesti iz zemlje i sveta sa klasnih pozicija – 18. 06. 2018.

 

Buržujska monetarna politika dušmanin radnog naroda

Na predlog Aleksandra Vučića, predsednika Srbije  većina u Skupštini Srbije ponovo je izabrala Jorgovanku Tabaković, visoku funkcionerku Srpske napredne stranke, za guvernerku Narodne banke Srbije. Njen drugi mandat će trajati takođe šest godina a Vučić je svoj predlog Skupštini da baš ona obavlja tu funkciju obrazložio time  „da je preporučuju ostvareni rezultati, pre svega u očuvanju makroekonomske stabilizacije uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike”.

U suštini, reč je o jalovim parolama i praznom slovu na papiru  bez bilo kakve potpore u realnom stanju stvari. Jorgovanka Tabaković je na funkciju reizabrana kako bi nastavila da bude servis krupnog kapitala, odnosno kako bi monetarnu politiku države podredila halapljivim i gramzivim interesima stranih privatnih banaka. Pod izgovorom  “očuvanja makroekomske stabilnosti” i “borbe za suzbijanje inflacije” Jorgovanka Tabaković će nastaviti sa pogubnom monetarnom politikom koja stranim lihvatskim bankama omogućava najviše kamate u regionu a štedišama nikakvu zaštitu u slučaju gramzivosti banaka što najbolje znaju građani Srbije koji prema bankama imaju dugove u švajcarskim francima. Narodna banka Srbije svesno žmuri na to i ne pomaže svojim građanima kao i u slučaju kada krvopije odnosno privatni sudski izvršitelji oduzimaju stanove i drugu imovinu radnim ljudima koji su zapali u dužničko ropstvo. Upravo je nakaradna buržoaska antinarodna monetarna politika Jorgovanke Tabaković omogućila bankama da plene tuđu imovinu kao i da iznose basnoslovni ekstraprofit iz Srbije. Stoga je jedino ispravno rešenja  promena monetarne politike koja bi služila prvenstveno i isključivo interesima naroda a da bi se to ostvarilo potrebno je formiranje nacionalne investicione banke koja bi kreditirala domaću privredu što bi omogućilo i otvaranje novih radnih mesta i punjenje budžeta.

 

Podrška radnicima EPS-a u protestu

Elektromonteri zaposleni u preduzeću EPS Snabdevanje dosad su protestovali u više navrata nezadovoljni zbog  najavljenih smanjenjenja plata za 25 odsto kao i što većina od njih dugi niz godina radi po ugovorima o takozvanim privremenim i povremenim poslovima. Stoga je jedinstveni zahtev radnika u protestu da budu primljeni u stalni radni odnos što bi im garatnovalo da im plate neće biti smanjenje (sa sadašnjih oko 45.000 na oko 30 hiljada dinara).

Iako elektromonteri obavljaju poslove sa povećanim rizikom, suočavaju  sa nedostatkom opreme, sa opasnostima po život i zdravlje ti radnici EPS Snabdevanje ističu da su diskrimisani jer im ugovori o privremenim i povremenim poslovima ne garantuju plaćeno korišćenje godišnjih odmora, plaćeni rad vikendom  praznicima kao ni prekovremeni plaćeni rad. Zbog svega toga oni su održali nekoliko protesta i razgovarali sa Miloradom Grčićem, v.d. direktorom Elektroprivrede Srbije.

Protesti elektromonera u preduzeću EPS Snabdevanje su pravedni, usmereni ka borbi za ostvarenje radničkih prava  koja im pripadaju kao i za egzistencijalne interese te je dužnost i zadatak poslovodstva EPS-a  da usliši njihove zahteve i sve zaposlene po privremenim i povremenim poslovima u preduzeću odmah primi u stalni radni odnos.

 

 NATO ubice nikad dobrodošle

U Srbiji se do 22.juna sprovodi vojna vežba pod nazivom “Platinasti vuk 2018” u kojoj pored Vojske Srbije učestvuju trupe još šest NATO zemalja, među njima i Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Zajednička vojna vežba sa NATO trupama predstavlja uvredu za sve žrtve zločnačke agresije tog imperijalističkog vojnog saveza na Saveznu Republiku Jugoslaviju kao i za sve istinske rodoljube i antiimperijaliste u Srbiji. NATO zarad ekspanzionističkih i pljačkaških interesa zapadnog imperijalizma pod okupacijom drži južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju a na njenoj teritoriji je izgradio najveću vojnu bazu na Balkanu, Bondstil. NATO je mučki i kukavički koristeći brojčanu i tehničku premoć izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine kako bi je razbio i oteo Kosovo i Metohiju.

Svaki vid saradnje sa tom zločinačkom i terorističkom organizacijom predstavlja sramotu za Vojsku Srbije i svi iskreni rodoljubi i antiimperijalisti svaki vid saradnje sa udarnom pesnicom zapadnog imperijalizma odbacuju sa gnušanjem. NATO je neprijatelj Srbije i njegove trupe na njenoj teritoriji nisu dobrodošle.

 

Velika pobeda Kim Džong Una  i DNR Koreje

Iako lažljiva propaganda zapadnog imperijalizma, u prvom redu ona koja dolazi iz Vašingtona, samit Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, održan u Singapuru, pokušava da prikaže kao “veliku pobedu” američkog predsednika Donalda Trampa, istina je sasvim drugačija, apsolutni pobednik tog diplomatskog duela je prvi čovek Severne Koreje Kim Džong Un.

Pod brojem jedan, samit je održan kao vid popuštanja  američkog imperijalizma koji nije znao kako da izađe iz čorsokaka i zaustavi slobodoljubivu DNR Koreju da prekine sa razvijanjem svog nukelarnog projekta u cilju zaštite od pritisaka od SAD i drugih zapadnih imperijalističkih sila. Tramp, nemoćan da ispuni ono što je obećao a to je da će “disciplinovati Severnu Koreju”, pognute glave morao je da pristane na samit koji je neuspešno pokušao da prikaže kao svoju “veliku pobedu”.

Pod brojem dva, DNR Koreja se nije obavezala da će preduzeti bilo koji korak na denuklearizaciji dok god  SAD ne ukinu svoij  nuklearni raketni štiti koji navodno ima zadatak da “zaštiti Južnu Koreju i Japan” dok u praksi predstavlja  vojnu pretnju u opasnost za slobodoljubivi narod DNR Koreje.

Pod broje tri, Tramp je bio prinuđen da podvije rep i da javno kaže da će zajedničke vojne vežbe SAD sa Južnom Korejom biti prekinute i nazvao ih je provokacijom što one u suštini i jesu. Iz ovoga se jasno vidi da su SAD te koje moraju da čine ustupke prema DNR Koreji a ne obratno.

Pod brojem četiri, ovaj samit je ojačao pozicije DNR Koreje po pitanju ujedinjenja Korejskog poluostrva i stvaranja zajedničke države Koreje ( ujedinjena zemlja sa dva sistema) za šta se DNR Koreja zalaže od svog osnivanja a čemu se protivi najviše upravo zapadni imperijalizam zabrinut zbog popularnosti Kim Džong Una, politike koju su sprovodili Kim Il Sung i Kim Džong Il i Radničke partije Koreje među narodom u Južnoj Koreji.

Argumenti ali i komentari čak i u nekim buržoaskim medijima kako kod nas tako i u inostranstvu jasno ukazuju da je DNR Koreja u razgovorima sa SAD demonstrirala snagu i nesalomivost socijalističke države koja je u potpunosti spremna i opremljena da izdrži bilo kakve imperijalističke nasrtaje.

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A