NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 16.02.2020

POGINUO RADNIK NA GRADILIŠTU

 

Radnik, star 61. godinu, poginuo je u Beogradu kada je pao sa građevinske skele. Ovaj tragični slučaj se dogodio 15. februara u Beogradu.

 

Radnik je pao sa velike visine na gradilištu u Ulici vojvode Milenka BB, na mestu nekadašnje američke ambasade. Mediji prenose da je radnik pao iz spoljnog lifta koji prevozi radnike i materijal.

Hitna pomoć, kad je došla na lice mesta je konstatovala smrt. Ovo je drugi smrtni slučaj radnika na istom gradilištu. Podsećanja radi, u avgustu 2018. život je izgubio radnik pošto se na njega obrušio zid nekadašnjeg objekta ambasade SAD.

 

Redakcija Glasnika ističe da zbog antinarodnog Zakona o radu, koji štiti poslodavce, a ne radnike, nesrećni slučajevi sa smrtnim ishodom su postali pravilo. Proimperijalistička vlast u Srbiji, koja štiti domaći i strani krupni kapital, sa jedne strane, kao i bahati poslodavci sa druge, su isključivi krivci za ovakve slučajeve. Radnici su primorani da rade bez odgovarajuće opreme, a država i poslodavci ne mare za bezbednost na radu, već samo za sticanje što većeg profita na račun radnog naroda. Bestidnim poslodavcima se dozvoljava da rade šta hoće, dok sa druge strane radni narod je obespravljen i nema nikakva prava.

 

 

VELIKI MARŠ KOMUNISTA U NEMAČKOJ PROTIV SAD, EU I NATO IMPERIJALIZMA

 

U Nemačkoj, u Minhenu, Komunistička partija Nemačke (DKP), organizovala je protest protiv SAD, EU i NATO imperijalizma. Marš je organizovan dan pre početka 56. Bezbednosne konferencije koja je trajala od 14 – 16. februara u ovom gradu. Na ovoj konfernciji su učestovale važni glasnogovornici imperijalizma poput Majkla Pompea, predsednika Francuske Emanuela Makrona i Generalnog sekretara NATO-a Jana Soltenberga.

 

Protest su podržale Komunistička partija Grčke i Komunistička partija Turske, koje u ovoj zemlji imaju svoje masovne partijske organizacije. U velikom antiimperijalističkom maršu, hiljade građana Minhena je učestovalo u ovom događaju.

 

Baner pod kojim su učesnici protesta marširali glasio je “Prekinimo NATO vežbe”! Učesnici protesta su zahtevali da se zatvore NATO baze: “Ramštajn”, “Indžirlik”, “Souda” , kao i bilo gde druge u svetu.

 

Učesnici u protestu su skandirali antiimperijalističke parole pozivajući Nemce i imigrante da odbace NATO i kapitalističko varvasrstvo.

 

 

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA U PULI UŠLA U PARLAMENT

 

U nedjelju 16. 2 2020. su održani izbori za mesne odbore u gradu Puli u Hrvatskoj. SRP je sa koalicionim partnerima RF i Orah izašao sa dve liste u Starom Gradu i Monte Zaru. U Starom gradu lista nije prošla, dok je na Monte Zaru nezavisna lista predvođena članom Socijalističke radničke partije dr Milošem Mitrovićem je dobila 1 mandat u mesnom odboru!

 

Ovo je prvi put da je Socijalistička radnička partija ušla u telo lokalne vlasti u Puli! Podsećanja radi, Socijalistička radnička partija Hrvatske ima blisku saradnju sa Novom komunističkom partijom Jugoslavije, a omladinska organizacija Mladih socijalista je na inicijativu SKOJ-a primljena u Svetsku federaciju demokratske omladine (WFDY).

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A