Nedeljni pregled vesti iz zemlje i sveta sa klasnih pozicija – 12. 07. 2018.

Skandalozna poseta vođe kijevske hunte

Vođa kijevske fašističke hunte u Ukrajini Petro Porošenko boravio je, na zgražavanje svih istinskih antifašista, u zvaničnoj poseti Srbiji. Poseta lidera kijevske hunte u Ukrajini u kojoj buja fašizam, antisemitizam, rasizam, ksenofobija, nacionalšovinizam i stravična tortura prema svima koji se protive grozomornoj politici režima predstavlja potpuni skandal za koji odgovornost snosi buržoaska proimperijalistička vlast u Srbiji.

Kijevska hunta na čelu sa Porošenkom rehabilitovala je pripadnike banderovskih i drugih ukrajinskih kvinslinških formacija koje su izdale svoj narod i Sovjetski Savez i borile se na strani nacističkog hitlerovskog okupatora u Drugom svetskom ratu. Potpuno je sramotno i nedopustivo to što Aleksandar Vučić, predsednik Srbije tokom posete Porošenka nijednom rečju nije osudio nepravedni rat koji kijevska fašistička hunta vodi protiv naroda Donjecke i Luganske Narodne Republike, zločinačko granatiranje civilnih ciljeva, drska nastojanja kako bi se zvanično zabranio rad Komunističkoj partiji Ukrajine, proganjanje ruskog i pro-ruski orijentisanog stanovništva, ubijanje, prebijanje, hapšenje, otmice komunista, antifašista, antiimperijalista i istinskih rodoljuba širom Ukrajine koji se protive proimperijalističkoj politici kijevske fašističke hunte i njenoj drskoj saradnji sa krajnje reakcionarnim neo-nacističkim elementima zadojenim bolesnim idejama hitlerizma, rasizma i antisemitizma.

Vučić je kao predsednik Srbije bio dužan da osudi nedemokratske i fašističke zakone koje je donela kijevska hunta na čelu sa Porošenkom a ne da ga poziva u posetu našoj zemlji. Zabrana sovjetskih i komunističkih simbola u Ukrajini predstavlja zabranu simbola pod kojima je srušen naci-fašizam što je neoprostiva uvreda za sve zemlje koje baštine antifašističku tradiciju, poput Srbije. Sasvim je jasno da Vučić nije izrekao nijednu jedinu osudu na račun kijevske hunte zbog toga što je imperijalistička Evropska unija podržava u potpunosti a isto tako sasvim je jasno da i Vučić i Porošenko sprovode antinarodnu i proimperijalističku politiku.

Jedina političa organizacija u zemlji koja je digla svoj glas protiv posete Porošenka bila je Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) čiji je SKOJ podmladak. NKPJ je saopštila da zahteva od vlasti u Srbiji da osude sramne nedemokratske i fašističke zakone kijevske hunte i da povuku ambasadora naše zemlje iz Ukrajine, otkažu gostoprimstvo diplomatama koji predstavljaju Porošenkov režim u Beogradu i prekinu sve kontakte sa kijevskom huntom. NKPJ  se solidarisala sa svojim sestrinskim organizacijama, Komunističkom partijom Ukrajine, Savezom komunista Ukrajine, narodom Donjecke i Luganske Narodne Republike, svim antifašistima i antiimperijalistima , iskrenim ukrajinskim patriotama u borbi protiv kijevske fašističke hunte i njenih pokrovitelja imperijalističkih Sjedinjenih Amaričkih Država, NATO , Evropske unije i Velike Britanije

 

Proteklo punih 77 godina od prve ustaničke puške

U subotu 7. jula navršilo se tačno 77 godina  otkada je u odbranu slobode i domovine planula prva puška u Beloj  Crkvi, čime je označen početal ustanka naroda u Srbiji protiv naci-fašističkih zavojevača u Drugom svetskom ratu.

Tog dana je narodni heroj Žikica Jovanović Španac likvidirao dvojicu  žandara, pripadnika kolaboracionističkog režima Milana Nedića, koji su pokušali da spreče partizanski govor i poziv okupljenom narodu na borbu ta slobodu. Taj datum, zlatnim slovima upisan u istoriju naroda Srbije se nakon oslobođenja  u Srbiji slavio kao Dan ustanka protiv fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu, dok nije ukinut kao državni praznik 2001. godine.

Ukidanje tog praznika je sramno, za njega ne postoji nijedan oravdan razlog i zbog toga NKPJ i SKOJ svake godine na godišnjicu ustanka u Srbiji ističu zahtev da 7.jul ponovo postane državni praznik. Ovaj važan datum, kao i sve druge iz perioda Narodno oslobodilačke borbe, NKPJ i SKOJ korisre kao priliku da istaknu svoje  protivljenje i gnušanje zbog drskih pokušaja rehbilitacije poraženih  kolaboracionističkih i profašističkih  formacija u Drugom svetskom ratu. Istina je samo jedna, a ona glasi, partizani su jedini oslobodioci.

 

Sramno izbacivanje KUD “Branko Cvetković”  po zahtevu SSSS

KUD „Branko Cvetković“ iseljen na osnovu sudske odluke po zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije iz svojih prostorija u Beogradu. Dok u SSSS tvrde da je razlog za iseljenje to što KUD „Branko Cvetković“ ne plaća račune, a nalazi se u zgradi za koju sindikat tvrdi da je u njegovom vlasništvu, u tom društvu kažu da je pravi razlog taj što sindikat verovatno želi da izda taj prostor, te da je od njih ranije traženo da plaćaju zakup 5.000 evra mesečno što su odbili.

Ovakav potez SSSS je potpuno skandalozan i neprihvatljiv jer sidnikat bi trebalo da se najoštrije suprotstavlja iseljenjima  nezaštićenih i ugroženih a ne da traži njihovo sprovođenje od strane buržoaskog režima. Teranje na ulicu folklora nije nešto što će doneti naklonost i podršku radnog naroda  SSSS. Sindikat je kao institucija koja se bori protiv nepravde poslednja koja po bilo kojoj osnovni treba da tera omladinu sa folklora na ulicu na kojoj je sve više kriminala. Rukovodstvo SSSS je moglo da sedne za sto sa upravom KUD „Branko Cvetković“ i nađe rešenje u obostranom interesu. Još ima vremena za to. Ako do toga ipak ne dođe, ostaće jedna velika mrlja na imenu Saveza samostalnih sindikata Srbije koja ničim neće moći biti obrisana.

 

Svaki treći student hoće da napusti Srbiju

Od 11.000 studenata koji su učestvovali u anketi, trećina je izjavila da bi rado napustila Srbiju., izjavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za populacionu politiku u Vladi Srbije. Slavica Đukić-Dejanović. Kao razlog za takvo razmišljanje navodi se nemogućnost pronalaska posla u struci, kao i nedostatak finansijskih sredstava za normalan život.

Osnovni razlog  za ovako poražavajuće  rezultate ankete treba tražiti u nakaradnom kapitalističkom društvenom uređenju, odnosno kapitalističkoj restauraciji koja je u potpunosti sprovedena nakon Petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča 2000. godine.  Tada je došlo do reakcionarnog procesa privatizacije, enormnog bogaćenja  parazitske manjine na grbači većine, odnosno radnog naroda, masovnih otpuštanja i naglog siromašenja širokih narodnih masa. Krivicu za očajnu ekonomsku situaciju u zemlji snosi i Vlada u čijem je sastavu Slavica Đukić Dejanović a koju predvode naprednjaci predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao stariji i socijalisti kojima pripada ministarka kao manjinski partner. Vučićev režim, čiji je SPS verni prilepak, konstantno pokazuje bespogovornu servilnost prema interesima eksploatatorskog krupnog kapitala  i apsolutni nedostatak sluha za probleme širokih narodnih masa pa tako i studentske omladine koja trbuhom za kruhom želi da ode iz zemlje u ekonomsku neizvesnost širom Evrope i drugih razvijenih zemalja sveta.Jedini način da se odliv mozgova iz Srbije smanji je da se popravi stanje privrede u zemlji a toga nema bez procesa reindustrijalizacije, nacionalizacije privatizovanih  giganata, stopiranja stečajeva i otpuštanja, ukidanja subvencija privatnom kapitalu i njihovom usmeravanju ka otvaraje novih radnih mesta. Odliv studenata u inostranstvo trbuhom za kruhom će u potpunosti biti zaustavljen društvenom transformacijom, to jest stvaranjem pravednog  socijalističkog društva u kome mladi neče iskazivati strah za svoju egzistenciju, već će se baviti poslom kojim žele u svojoj zemlji.

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A