NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 08.09.2019.

KINA NE NASEDA NA TRIKOVE IMPERIJALISTA

 

Portparol Kancelarije za Hongkong i Makao Jang Guang rekao je da zapadni imperijalisti koji podržavaju antikomunističke demonstrante u Hongkongu neće uspeti da stvore problem Kini.

 

Dodao je da Peking neće dozvoliti intervencije iz inostranstva. – Tokom poslednja tri meseca stalno smo slušali neodgovorne primedbe zapadnih političara, posebno iz SAD, o situaciji u Hongkongu. S obzirom na to da ih je bilo previše, neću ih sve nabrajati. Pažljivo sam proučio sve izjave i izveo uopšten zaključak. Bez obzira na to šta oni govore, smisao se ne menja i na kraju se mogu izvesti samo dva zaključka – rekao je Jang Guang. Prema njegovim rečima oni krajnje ozbiljno govore o glupostima i iskrivljuju činjenice i istinu, a za crno tvrde da je belo.

 

“Kada policija ispunjava svoje obaveze, odmah se čuju izjave da su postupci policije pogrešni i da su prekoračili dozvoljeno, a kada reakcionarni demonstranti krše zakon, oni odmah izražavaju saosećanje i razumevanje za njih. Drugo, uvek podržavaju malobrojne grupe reakcionara i podstiču ih, strahujući da će kod njih nestati ratoborno raspoloženje i da će se uplašiti” – objasnio je Jang Guang.

 

Prema njegovim rečima  sve izjave zapadnih imperijalista u poslednja tri meseca vrte se oko te dve ideje, a ukoliko bi u njihovoj zemlji došlo do nereda kao u Hongkongu, drug Guang smatra da se ne bi usudili da kažu tako nešto za svoju policiju. Takođe je istakao da se ti ljudi ne brinu za budućnost Hongkonga, nego samo žele da naprave probleme Kini. – Želeo bih da upozorim tu gospodu sa Zapada. Hongkong je kineski i strano mešanje u poslove Hongkonga je apsolutno nedopustivo. Oni su već koristili te ’trikove‘ na drugim mestima, ostavljajući za sobom samo ljudsko stradanje, ali u Hongkongu i na kineskom tlu takvi trikovi neće uspeti. Sve su to uzaludni snovi, vreme je za buđenje – rekao je Jang Guang.

 

Redakcija „Glasnika“ pozdravlja druga Jang Guanga koji je u svojoj maestralnoj analizi u potpunosti razotkrio dvostruke aršine zapadnog imperijalizma i još jednom ponavlja svoju bezrezervnu podršku vlastima Narodne Republike Kine i slavnoj Komunističkoj partiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i statusa Hongkonga kao sastavnog dela Kine po principu „jedna zemlja dva sistema“.

 

 

POBEDA U BORBI ZA PRAVA „STARIH STUDENATA“

 

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Njim se omogućava studentima koji su studije upisali do 10. septembra 2005. godine da fakultete završe u naredne dve školske godine.

 

Utvrđenim novim rokovima završetak tih studija predviđen je do kraja školske 2020/2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka do kraja 2021/2022. godine.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da ova odluka Vlade Srbije predstavlja veliku pobedu progresivne javnosti u našoj zemlji. Jedini razlog što je buržoaska Vlada donela ovakvu odluku, iako je prethodno ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdio da do toga neće doći, je žestok pritisak progresivne javnosti koja se solidarisala sa zahtevima “starih studenata” da im se da pravo na dodatni rok da završe studije. U prvim borbenim redovima u solidarnosti sa “starim studentima”  bili su pripadnici Studentskog fronta, organizacije koja se zalaže za ponovno uvođenje besplatnog studiranja  i ukidanje retrogradne “Bolonjske deklaracije” , od samog starta ističući da su njihovi zahtevi u potpunosti opravdani i pravedni.

 

U svom saopštenju od 16.avgusta Sekretarijat Studentskog fronta je istakao da “studentima koji su upisali fakultete pre uvođenja retrogradne „Bolonjske deklaracije“ mora biti omogućeno da ih završe po starom programu bez bilo kakvog uslovljavanja do kada su dužni to da učine jer je to njihovo ustavno pravo koje im niko ne može osporiti”. – Ti studenti argumentovano iznose objektivne razloge koji su ih sprečili da završe svoje školovanje i zbog toga im treba izaći u susret. Shodno tome da su oni fakultete upisivali u uslovima kapitalističke restauracije našeg društva i nakon sramne komercijalizacije obrazovanja koja je nastupila nakon petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča , zbog činjenice da studiranje više nije besplatno kao što je bio slučaj u socijalizmu, kao i da su školarine na fakultetima enormno poskupele u periodu od 19 godina, koliko Srbijom upravljaju reakcionarne proimperijalističke građanske stranke, mnogi bili prinuđeni da nađu posao kako bi mogli da finasiraju svoje studije. Kasnije, zbog obaveza na poslu nisu mogli da se posvete studijama. Mnogi od njih su formirali porodice i imaju decu. To je sve opravdan razlog zašto studiraju do danas. S obzirom da žele da steknu visokoškolsku naobrazbu i na taj način olakšaju svoju egzistenciju niko nema pravo da tome stane na put zarad lihvarskih interesa fakulteta i krupnog kapitala. Treba uzeti u obzir da se deo tih studenata razboleo tokom studiranja i da ih je to omelo u završetku školovanja. Toj grupi bi takođe bilo potpuno nepravedno ukinuti mogućnost da studiranje završe po starom programu pre uvođenja „Bolonjske deklaracije“ – piše u saopštenju Studentskog fronta.

 

Redakcija “Glasnika” najsrdačnije čestita “starim studentima” i pripadnicima Studentskog fronta na velikoj pobedi i ističe da je jedini način na koji se u potpunosti mogu zaštiti studentska prava ponovno uvođenje besplatnog studiranja i ukidanja retrogradne “Bolonjske deklaracije” koja diskriminiše studente iz radničkih porodica.

 

 

PREMINUO IÑIGO MUGURUZA

 

Basista slavnog baskijskog levičarskog benda Kortatu, Iñigo Muguruza, preminuo je u četvrtak 5. septembra u svojoj 54 godini od posledica multipla skleroze od koje je bolovao.

 

Iñigo je 1984. godine sa svojim bratom Ferminom osnovao  kombat rok-ska grupu Kortatu koja je uz britanske Redskins i francuski Beruier Noir predstavljala prvi talas bendova muzičkog redskin pokreta. Kortatu je zbog svoje komunističke orijentacije i podrške borbi baskijskog naroda na samoopredeljenje do otcepljenja postao poznat i popularan ne samo u Baskiji i Španiji već širom Evrope i sveta. Grupa u kojoj je svirao Iñigo inspirisala je stvaranje najpoznatijeg i najpopularnijeg redskin benda, legendarne Bande Bassotti iz Italije. Iñigo Muguruza i Kortatu su krajem 80tih svirali u Poljskoj a gostovali su i na državnoj televiziji te u to vreme socijalističke zemlje i članice Varšavskog pakta.

 

U  našoj javnosti je malo poznato da su Kortatu, pa tako i Iñigo, bili veliki prijatelji sa legendarnim levičarskim pank bendom iz Pule, KUD Idijotima sa kojima su krajem 80-tih i zajedno nastupali.

 

Redakcija “Glasnika” izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima Iñiga zbog njegove prerane smrti. Večna slava Iñigo Muguruzi!

 

 

ORBAN NIJE PRIJATELJ SRBIJE

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog boravka u Budimpešti izjavio da „ Mađarska i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog, a zahvaljujući Ištvanu Pastoru i Viktoru Orbanu imaju najbolje odnose u istoriji dve zemlje”. – Želimo te odnose da dalje gradimo. Imaću bilateralni sastanak sa Orbanom kojeg smatram iskrenim prijateljem Srbije, sa kojim ću razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, ali i Kosova – rekao je on.Kazao je da će zamoliti Mađarsku da pomogne Srbiji po pitanju Kosova, dodajući da je Orban čovek od reči.

 

Izjava predsednika Vučića da je “Orban iskreni prijatelj Srbije” je najobičnija besmislica i neistina.  Najbolja potvrda da je ono što je izrekao Vučić potpuno nelogično je to da je Mađarska jedna od zemalja koja je priznala “nezavisnost” takozvane države Kosovo. Kako “iskreni prijatelj” Srbije može da bude neko ko je na čelu mađarske buržoaske vlade koja južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju priznaje kao “nezavisnu državu”?  Pored toga, Orban je svojevremeno  izjavio da Mađari koji žive van granica matične države, samim tim i mađarska nacionalna manjina u Vojvodini, treba da dobiju autonomiju. Ako se zna da Mađari kao i drugi narodi koji žive na prostoru Srbije van svoje matične države uživaju najveći stepen manjinskih prava nasleđen iz perioda socijalističke izgradnje naše zemlje, da li se zahtev za autonomiju etničkih Mađara u Vojvodini može smatrati prijateljskom izjavom? U oba slučaja odgovor je odrečan.  Orban poznat po svojim antiimigrantskim i ksenofobnim izjavama ni po toj liniji ne može biti “prijatelj Srbije” jer su njeni građani gostoprimljivo i bez predrasuda dočekali migrante iz Afrike i Azije koji su pohrlili ka Evropi kako bi izbegli ratove i bedu koju stvara zapadni imperijalizam u njihovim državama.

 

Kada se analiziraju iznete činjenice dolazi se do dva nesporna i tačna zaključka. Prvi je da je svojom izjavom da je “Orban iskreni prijatelj Srbije” predsednik Vučić doveo u zabludu građane Srbije. Drugi je da Orban ne samo da ne gaji prijateljske odnose prema građanima Srbije već da vodi antinarodnu politiku i prema radnim ljudima Mađarske jer je na čelu buržoaske vlade koja služi interesima eksploatatorskog krupnog kapitala a zemlju kojoj je na čelu drži u imperijalističkim tvorevinama Evropskoj uniji i NATO.

 

Srpski i mađarski radni narod pak treba da jača svoje bratstvo i da udruži snage u borbi protiv eksploatacije i tlačenja koje im nameće nepravedni kapitalistički društveni sistem.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A