NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 05.10.2019.

VELIKI USPEH KOMUNISTIČKE PARTIJE RUSKE FEDERACIJE

 

Na nedavno održanim izborima za Skupštinu grada Moskve Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) je postigla veliki uspeh osvojivši osam odborničkih mesta više nego na prošlim izborima i na taj način udvostuči broj svojih predstavnika u gradskoj skupštini glavnog grada Rusije.

 

Sada, KPRF ima ukupno 13 odborničkih mesta u Moskvi, umesto pet koliko ih je imala dosad, i predstavlja drugu po jačini odborničku grupu u Skupštini grada Moskve. Važno je napomenuti da je vladajuža buržaska Jedinstvena Rusija doživela veliki pad, kao što se vidi na račun povećanja komunističkih mandata, te je izgubila trećinu svojih osvojnih mandata na prošlim gradskim izborima.

 

Inače, gradki izbori su održani u okviru lokalnih izbora sprovedenih u Ruskoj Federaciji na kojima je KPRF postala druga po snazi politička organizacija u lokalnim skupštinama u 10 od 12 regiona u kojima su izbori održani. Takođe, KPRF je povećala broj svojih odbornika u 13 regiona i time potvrdila da je reč o partiji koja je veoma bitan faktor u političkom životu Rusije.

 

Redakcija “Glasnika” sa oduševljenjem pozdravlja uspeh KPRF , čestita joj na velikim pobedama i poziva radni narod Rusije da uvek glasaju za komunističku opciju jer se bolji i pravedniji život jedino može ostvariti obnovom socijalizma i moćnog Sovjetskog Saveza.

 

 

SRAMNI SUSRET SA NATO AGRESOROM I OKUPATOROM

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sreo se s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom.

 

Na sastanku, kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, istaknuto je da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje i izgradnje međusobnog poverenja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

 

Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem i drugim nivoima, kao i praktičnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir. Posebno je istaknuta važnost skorog okončanja procedure usvajanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO-a.

 

Redakcija “Glasnika“ najoštrije osuđuje sastanak koji su ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održali sa predstavnikom udarne pesnice zapadnog imperijalizma, NATO. NATO zarad ekspanzionističkih i pljačkaških interesa zapadnog imperijalizma pod okupacijom drži južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju a na njenoj teritoriji je izgradio najveću vojnu bazu na Balkanu, Bondstil. NATO je mučki i kukavički koristeći brojčanu i tehničku premoć izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine kako bi je razbio i oteo Kosovo i Metohiju.

 

NATO je zarad ekspanzionističkih i pljačkaških interesa zapadnog imperijalizma razbio našu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. NATO sprovodi teror nad slobodoljubivim zemljama, narodima i pokretima širom sveta zarad prljavih i gramzivih interesa multinacionalnog kapitala.

 

Shodno tome redakcija „Glasnika“ smatra svaki kontakt zvaničnika Srbije sa predstavnicima NATO sramotnim i nedopustivim. Redakcija našeg lista ističe da Srbija nikad ne treba da pristupi zločinačkoj terorističkoj organizaciji NATO kao ni da Vojska Srbije na bilo koji način ne treba da sarađuje sa tim imperijalističkim vojnim savezom (kroz zajedničke vojne vežbe, omogućavanje prelaska teritorije Srbije ili korišćenje iste za NATO intervencije, zabranu učešća Vojske Srbije u operacijama koje predvode NATO, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, održavanje bilo kakvih pro-NATO seminara i konferencija, itd). Takođe, “Glasnik” odbacuje sve lobističke aktivnosti političkih partija, nevladinih organizacija i pojedinaca koji agituju za učlanjenje Srbije u NATO.

 

 

PODRŠKA ŠTRAJKU RADNIKA DŽENERAL MOTORSA

 

Više od 49.000 radnika Dženeral motorsa (GM) stupilo je danas u štrajk 16.septembra. Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom SAD, kao i 22 skladišta za distribuciju rezervnih delova,
Oni su postavili prepreke na ulazima u fabrike nakon što su propali pregovori sindikata Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) sa rukovodstvom kompanije o zaradama i uslovima rada. Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007.

 

Potpredsednik UAW-a Teri Dites, glavni sindikalni pregovarač, izjavio je da je štrajk poslednje pribežište tog sindikata i da je potreban jer su dve strane daleko od postizanja dogovora o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru. Dodao je da sindikat nije ušao u štrajk olako. “Potpuno shvatamo teškoće koje to može prouzrokovati. Zalažemo se za poštene plate, za pristupačnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, zalažemo se za svoj udeo u profitu”, rekao je Dites.

 

S druge strane, Dženeral motors je saopštio da je ponudio povećanje plata i ulaganja u fabrike u SAD vredna sedam milijardi dolara, koja bi rezultirala otvaranjem 5.400 novih radnih mesta, od kojih bi manji deo popunili postojeći zaposleni. Iz kompanije nisu objavili precizne cifre.Takođe su naveli da nude veći udeo radnicima u podeli profita, zdravstvene benfite po kojima su “vodeći na nacionalnom nivou”, kao i jednokratnu isplatu od po 8.000 dolara svakom radniku nakon ratifikacije kolektivnog ugovora.

 

Redakcija “Glasnika” pozdravlja štrajk radnika Deženeral motorsa i poziva čelnike te kompanije da bezuslovno ispune opravdane zahteve štrajkača. Naša redakcija poziva progresivnu javnost Sjedinjenih Američkih Država da podrži borbu štrajkača u Dženeral motorsu kao i u svim drugim kompanijama u toj zemlji za poboljšanje radničkih plata, uslova rada i očuvanje egzistencije.

 

Iako je svaka pobeda u borbi za trenutne interese radničke klase i ispunjavanje njenih minimalnih ciljeva značajna stvar proletarijat SAD će se za istinsku socijalnu pravdu i slobodu izboriti tek ukidanjem kapitalističke eksploatacije i uvođenjem socijalističkog društva.

 

 

NI VUČIĆ, NI REKTORKA, NI STUDENTSKA BURŽOAZIJA

 

Studenti iz redova buržoaske proimeprijalističke opozicije okupljene oko pokreta „1 od 5 miliona“  koji su 12 dana držali u blokadi Rektorat dali su ključeve zgrade rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović.

 

Studenti su rektorki, osim ključeva, predali i “čuvarkuću”. “Univerzitet je pokazao da je autonoman, da ima integritet, da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji”, rekla je studentkinja Mila Jovanović. Ona je poručila da će studenti nastaviti da “štite rektorku od svakog mogućeg pritiska, koji su već počeli”.”Ne damo rektorku”, rekla je Jovanović.

 

Ivanka Popović je konstatovala da se došlo do zajedničkog cilja.”A to je da se omogući redovan rad Rektorata. Studenti su iskazali veliku čvrstinu u obezbeđivanju svojih zahteva, skidam im kapu i ukazujem puno poštovanje. Na istom smo zadatku – da čuvamo ugled Univerziteta i da možemo sami da rešavamo svoje probleme”, rekla je Ivanka Popović.

 

Rektorka je ponovila da garantuje da će sve što je dogovoreno biti ispunjeno. Podsetimo, predstavnici studenata iz udruženja “Jedan od pet miliona” najavili su juče da će predati rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović ključeve zgrade Rektorata nakon što je ona, kako kažu, ispoštovala dogovor i dala 4. novembar kao datum kada će pitanje spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog biti rešeno.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da su i oni koji su organizovali dvanaestodnevnu blokadu Rektorata, isto kao i rektorka koja je podržala njihove zahteve ali i oni koji su blokadu pokušali da spreče reakcionari i objektivni protivnici istinskih studentskih i narodnih interesa. Blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu su sproveli pripadnici buržoaskog proimperijalističkog pokreta “1 od 5 miliona” čiju srž čine aktivisti Saveza za Srbiju okupljeni oko tajkuna Dragana Đilasa. Činjenica da je njihov glavni razlog za blokadu bio zahtev da Univerzitet utvrdi da li je doktorat buržoaskog ministra finansija Siniše Malog plagijat a da nijednom rečju nije zatraženo ne samo ukidanje retrogradne “Bolonjske deklaracije”, koja diskriminiše studente iz radničkih i porodica seoskog proletarijata i ponovno uvođenje besplatnog studiranja, tekovine ostvarene tokom socijalističke izgradnje naše zemlje, već ni da se smanje sramno visoke školarine jasno ukazuje da njihov protest nema nikakve veze sa autentičnim interesima studenata u Srbiji.
Redakcija “Glasnika” smatra da najstrožije treba kazniti svaku prevaru počinjenu bilo gde pa tako i plagiranje stručnih radova, što je inače česta pojava u kapitalističkom sistemu, ali da to nikako ne može biti važnije za interese studenata od ukidanja retrogradne “Bolonjske deklaracije”, koja diskriminiše studente iz radničkih i porodica seoskog proletarijata i ponovnog uvođenje besplatnog studiranja, tekovine ostvarene tokom socijalističke izgradnje naše zemlje. Sasvim je jasno da aktivisti studentskog pokreta “1. od 5. miliona” nisu istakli socijalne zahteve tokom blokade zbog toga što pripadaju buržoaskoj političkoj opciji koja smatra da je normalno da školarine budu visoke kako sirotinja ne bi mogla da studira, da je normalno da se fakultet plaća i da je normalno da se nastava sprovodi po kriterijumima reakcionarne “Bolonjske deklaracije” koja diskriminiše decu iz radničkih porodica. Dovoljno je reći da su “Bolonjska deklaracija” i komercijalizacija na univerzitetima u Srbiji uvedeni upravo u periodu kada je na vlasti bila DOS-ovska politička opcija čiji su oni njen današnji reakcionarni podmladak. Stoga “Glasnik” u potpunosti odbacuje blokadu kao u potpunosti suprotstavljenu interesima studenata iz radničkih, seljačkih i porodica poštene inteligencije.

 

Redakcija “Glasnika” takođe ističe da se rektorka Ivanka Popović svojom podrškom zahtevima rekacionarnih blokadera jasno svrstala na stranu jedne buržoaske opcije koja se bori za prevlast u Srbiji. S obzirom da rektorka, poput buržoaske vlasti i opozicije u Srbiji forsira politiku visokih školarina, komercijalizacije studiranja i nastave po retrogradnim principima “Bolonjske deklaracije” poptuno je jasno da predstavlja protivnika autentičnih i egzistencijalnih studentskih interesa.

 

Istovremeno, redakcija “Glasnika” osuđuje i aktiviste vladajuće buržoaske Srpske napredne stranke Aleksandra Vućića koji su ometali blokadu prvog dana njenog održavanja. Njihovo prisustvo u zgradi Rektorata nije predstavljalo podršku istinskim interesima studenata već čin učešća u frakcijskim borbama srpske proimperijalističke buržoazije za vlast koja donosi povlastice. Vladajuća opcija na čelu sa buržoaskim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u potpunosti podržava i univezitetskim buržoaskim vlastima omogućava da propisuju basnoslovne školarine, komercijalizaciju obrazovanja i primenu retrogradne “Bolonjske deklaracije” tako da i ona predstavlja objektivnog protivnika interesa studenata u Srbiji.

 

Redakcija “Glasnika” poziva studente iz radničkih, seljačkih i porodica poštene inteligencije da stupe u redove Studentskog fonta, progresivne organizacije koja se zalaže za ukidanje retrogradne “Bolonjske deklaracije” i ponovno uvođenje besplatnog studiranja. Borba u kojoj je minimalni zahtev da se enormno visoke školarine smanje a maksimalni ukidanje u potpunosti plaćanja studiranja i “Bolonjske deklaracije” je jedini način da studenti sebi obezbede mogućnost da se kvalitetno školuju kako bi rešili svoje egzistencijalno pitanje.

 

 

GRČKI RADNICI U GENERALNOM ŠTRAJKU

 

Grčki radnici, predvođeni sindikatom PAME i Komunističkom partijom Grčke, stupili su danas u 24-časovni generalni štrajk. Štrajk je započet danas u 6 časova, i trajače do četvrtka u isto vreme. Tokom trajanja štrajka u potpunosti je obustavljen rad banaka, javni autobuski i železnički, kao i brodski saobraćaj. Univerziteti su obustavili rad u periodu od 11 do 14, a bolnice od 10 do 15 časova. Štrajku su se priključili i radnici u medijima, kako privatnim, tako i državnim.

 

Ovo je drugi po redu štrajk ove vrste u poslednje dve nedelje i predstavlja nastavak pružanja radničkog otpora novom antinarodnom Zakonu o razvoju. Prvi generalni štrajk održan je u utorak, 24.09.2019. buržoaska, antinarodna vlada Grčke, na čelu sa liberalno-desničarskom Novom demokratijom uvela je izmene u nacrt Zakona o razvoju koje omogućavaju poslodavcima veću kontrolu nad radom sindikata i izvršavanjem kolektivnih ugovora o radu. Ovaj zakon znatno otežava borbu radnika za svoja prava. Pod zaštitom ovog zakona, buržoazija će biti u mogućnosti da u znatnoj meri ugrozi rad sindikata, preteći otkazom svakom radniku koji se pobuni protiv loših uslova života i rada. Ovo je samo jedan u nizu napada na radnike ove zemlje, koji su započeti još u vreme vladavine Sirize. Nova demokratija, u želji da obezbedi što veće profite svojim gospodarima iz redova buržoazije, još više je pojačala borbu protiv radničke klase. Grčki proleteri, svesni značaja organizovane klasne borbe, ustali su protiv ovog sramnog zakona, pokazujući još jednom snagu onih bez kojih ne bi bilo proizvodnje, bogatstva i profita.

 

U toj borbi Komunistička partija Grčke preuzela je vodeću ulogu, još jednom dokazujući da je ona jedina prava avangarda grčke radničke klase.

 

Redakcija Glasnika izražava solidarnost sa grčkim radnicima.

 

 

NR KINA OBELEŽAVA 70 GODINA REVOLUCIJE

 

Prvog oktobra se u Kini obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike KIne. Ovaj događaj se obeležava širom zemlje, a centralna manifestacija je održana u Pekingu.

 

Tim povodom, kineski predsednik i Generalni sekretar Komunističke partije Kine, drug Si Đinping izjavio je da socijalistička Kina stoji na Istoku sveta i da je sa njenog današnjeg položaja niko ne može izbaciti, kao i da niko ne može da zaustavi napredak Kine.

 

Drug Si je istakao da je siromašna i slaba Kina u tako davnoj prošlosti u potpunosti promenjena osnivanjem NR Kine i zahvaljujući tome je kineski narod krenuo putem ostvarenja preporoda. U proteklih 70 godina, Kina je postigla očigledne rezultate zajedničkim naporima svih njenih stanovnika.

 

On je takođe podvukao da Kina i dalje odlučno insistira na kursu „Mirovno ujedinjenje i jedna zemlja, dva sistema“, na način koji ima za cilj da se očuvaju dugotrajna stabilnost i prosperitet Hongkonga i Makaoa, kao i da se unapredi miran razvoj odnosa dve obale tajvanskog moreuza.

 

Drug Si Đinping je naglasio da Kina mora u svom razvoju da se pridržava rukovodstva Komunističke partije Kine, da narod ima najvažniji status u zemlji, da insistira da ide putem socijalizma sa kineskim karakteristikama i da svestrano implementira osnovnu teoriju, liniju i politiku KP Kine, kako bi neprestano zadovoljavala čežnju naroda za lepšim životom.

 

Takođe, drug Si Đinping pozvao je na proslavi povodom 70. godišnjice od osnivanja Narodne Republike Kine da se svi prisete revolucionara i mučenika iz perioda revolucije, koji su dali veliki doprinos nezavisnosti i oslobođenju kineskog naroda, izgradnji imućne zemlje i srećnog života kineskog naroda. Pored toga, Si je takođe izrazio iskrenu zahvalnost prijateljima iz različitih zemalja koji podržavaju razvoj Kine.

 

Drug Si Đinping je naveo da Kina mora da insistira na mirnom razvoju na svom putu napredovanja, kao i da se pridržava otvorene strategije međusobne koristi i da nastavi da radi na izgradnji zajedničke budućnost čovečanstva. Kineski predsednik drug Si Đinping je istakao da je kineska prošlost već zabeležena u istoriji čovečanstva, kineska današnjica je u rukama milijardu ljudi, a kineska budućnost će svakako biti bolja.

 

U svojim završnim razmatranjima, drug Si Đinping je apelovao na celu partiju, vojsku, kao i na sve kineske nacionalne manjine da se ujedine, tako da se nastavi sa ulaganjem napora da se ostvare dva stogodišnja cilja, kao i da se ostvari kineski san o prosperitetu kineskog naroda.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A