NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 05.07.2020.

NEUMESNA POSETA VUČIĆA AMERIČKOM AMBASADORU

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost porodice američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija povodom Dana nezavisnosti SAD.Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je sa porodicom Godfri proveo lepo popodne.

 

Ta sramna objava predsednika Vučića predstavlja uvredu za sve istinske rodoljube u Srbiji. Kao što je poznato Sjedinjene Američke Države su kao predvodnik zapadnog imperijalizma razbile našu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Najzaslužnije su za uvođenje nepravednih sankcija prema Saveznoj Republici Jugoslaviji, a kasnije su predvodili zapadne imperijalističke zemlje u NATO agresiji na SR Jugoslaviju i njenom razbijanju, kao i razbijanju državne zajednice Srbije i Crne Gore kao nukleusa za obnjavljanje Jugoslavije od Triglava do Đevđelije. Sjedinjene Američke Države imaju centralnu ulogu u NATO okupaciji Kosova i Metohije, a Vašngton je bestidno priznao “nezavisnost” te lažne države.

 

Iz svega napisanog lako se da uočiti da je Vašington neprijatelj Srbije i da njen predsednik nema razloga da održava prijateljske odnose i posećuje porodicu američkog ambasadora. Takođe sasvim je jasno da je Vučićevo busanje u prsa patriotizmom samo obično prazno slovo na papiru koje istinski rodoljubi i antiimperijalisti u potpunosti odbacuju.

 

Redakcija “Glasnika” ponavlja i ovog puta da NATO okupatorske trupe, a među njima i američke, odmah moraju da napuste teritoriju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i zahteva da se ona vrati u sastav svoje matice, Srbije.

 

 

BURŽOASKI MENADŽERI DALJE RUKE OD RADNIKA

 

U jednom banjalučkom marketu osvanulo je preteće upozorenje radnicima, ko se zarazi koronavirusom dobiće otkaz.

 

“Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz”. Ovo upozorenje osvanulo je 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS. Upozorenje napisao jedan od šefova.

 

“Poslodavac je dužan da obezbedi zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ako radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primenjuje, ali ne može da se desi ovo što je napisano, da se preti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz”, istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata.

 

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo da upozori radnika da je dužan da koristi opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije. U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu. “U konkretnom slučaju, bez utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene sprečenosti za rad”,ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

 

Redakcija “Glasnika “ sa gnušanjem osuđuje čin poslovođe marketa “AS” u Banjaluci i ističe da je reč o tipičnom primeru kršenja radničkih prava i antiradničkog ponašanja. Nedostatak svesti ili kupljenost ovog menadžera od strane vlasnika kapitala ne može da bude izgovor za zločinačko obrazloženje koje je napisao i predočio radnicima.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je dopis ovog poslovođe tipičan primer da krupni kapital mari samo za profit ali nikako i za radnike i pokazuje koliko je bezosećajan, bahat i gramziv. Shodno tome sindikalne i radničke organizacije treba da dignu svoj glas i osude ovsj gnusni čin kako se on više ne bi ponavljao i dodatno ugrožavao interese radnog naroda.

 

 

SRAMNO OTPUŠTANJE RADNIKA KOMPANIJE IGB AUTOMOTIV

 

Samo u Zrenjaninu u poslednje vreme otpušteno je više od 1.000 radnika u nekoliko kompanija, a početkom ove nedelje bez posla je ostalo i 176 zaposlenih u kompaniji IGB Automotiv iz Inđije, od kojih su neke od žena bile na bolovanju, što zbog sebe, što zbog dece.

 

Iako po Zakonu o radu radnik ne bi smelo da bude otpušten dok je na bolovanju, ugovor sa zaposlenim poslodavac, međutim, može da raskine ukoliko ga proglasi tehnološkim viškom, što je rukovodstvo nemačke kompanije i učinilo. Radnicima je isplaćena otpremnina, ali je to za većinu njih slaba uteha jer su u trenutku kada im je najpotrebnije ostali bez posla.

 

Ovakvo ponašanje stranih privatnih poslodavaca jasno ukazuje da njih u Srbiji jedino interesuje visoka profitna stopa i jeftina radna snaga. Da bi došli do visokih profitnih stopa u uslovima krize nastale usled pandemije korona virusa kapitalistički eksploatatori pribegavaju otpuštanju radne snage kako bi srezali “troškove”. To je najbolji pokazatelj da je strani kapital u Srbiji prisutan da odnese, a ne da donese i da je kao takav protivan interesima kako radnog naroda tako i države. Još veći problem je što sada otkaze radnicima daju privatni investitori koji su dobijali subvencije od države za plate zaposlenih. Otpuštaju ih na osnovu antiradničkog i antinarodnog Zakona o radu i drugih zakonskih rešenja koje je doneo buržoaski režim kao verni sluga interesa stranog i domaćeg krupnog kapitala.

 

Redakcija “Glasnika” najoštrije osuđuje menadžment nemačke kompanije IGB Automotiv iz Inđije zbog otpuštanje 176 radnika kao i sve druge privatne poslodavce koji su i pored finansijske podrške države kroz subvecnije i na razne druge načine odlučili da još više uvećaju svoje profite preko grbače radnika njihovim otpuštanjem. Stoga je Vlada Srbije dužna da zatraži od IGB Automotiv i svih ostalih privatnih poslodavaca da sve otpuštene vrate na posao. U slučaju da odbije te fabrike moraju biti nacionalizovane i u državnom vlasništvu. Samo se tako mogu sačuvati radna mesta i samo se na taj način adekvatno štiti interes građana Srbije.

 

Redakcija “Glasnika” poziva progresivni sindikalni i radnički pokret da se solidariše sa otpuštenim radnicima IGB Automotiva i zatraži od nemačkog privatnog poslodavca da svi oni odmah budu vraćeni na posao.

 

 

SILOVATELJIMA NIJE MESTO MEĐU STUDENTIMA

 

Nekoliko dana unazad pripadnici desničarskih organizacija prete i omalovažavaju studentkinju Minu Milošević koja im se suprostavila na studentskom protestu protiv izbacivanja studenata iz domova. Naime, Milošević je zamolila desničare da sklone politička obeležja desničarske organizacije „Nema predaje“ jer je u pitanju studentski, a ne politički protest. Desničarima je to naravno zasmetalo, a pogotovu jer im je žena to rekla, te su na društvenim mrežama pretili studentkinji fizičkim nasiljem, seksualnim uznemiravanjem i silovanjem.

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije oštro osuđuje napade i pruža potpunu podršku studentkinji! Nasilje nad ženama i pretnje silovanjem se ne smeju tolerisati! Naš omladinski Savez zahteva da ovi seksualni nasilnici i potencijalni silovatelji budu privedeni i procesuirani kod nadležnih organa!

 

Silovateljima nije mesto među studentima!

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A