NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 05.04.2020.

RADNICI ANGAŽOVANI PREKO AGENCIJA MORAJU DOBITI PLAĆENO ODSUSTVO

 

Pirotska fabrika Tigar AD obustavila je proizvodnju zbog epidemije korona virusa, a 263 radnika zaposlenih preko agencije na oglasnoj tabli zateklo je obaveštenje o otkazu. Dok su radnici iznenađeni i ljuti, direktor Vladimir Ilić kaže da će se svi oni vratiti na posao kada se obnovi proizvodnja.

 

Proizvodnja je poslednjeg dana marta obustavljena u fabrici Obuće, fabrici Tehničke gume i fabrici hemijskih proizvoda, a kako kaže generalni direktor Vladimir Ilić niko od radnika nije dobio otkaz, već im je ponuđen sporazumni prestanak radnog odnosa dok traje obustava procesa proizvodnje. Ni jedan od 939 radnika kompanije Tigra a.d. koji su angažovani na neodređeno ili na određeno vreme nije dobio otkaz niti mu je prekinut radni odnos, iako je danas prekinut proces proizvodnje u našim proizvodnim celinama. Radnicima je objašnjeno da ce početkom proizvodnje svi biti vraćeni na posao – laže direktor Ilić.. On dodaje da je radnicima objašnjeno da za vreme dok ne rade mogu da ostvare prava preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Proizvodnja po njegovim rečima staje na tri nedelje.

 

Redakcija “Glasnika” ocenjuje da je zaključivanje sporazumnog prekida radnog odnosa sa zaposlenima angažovanim preko agencija za zapošljavanje u uslovima epidemije korona virusa sraman čin koji nikako nije smeo da se desi. Još je sramnije što je sporazumno ugovor zaposlenima raskinula filma u vlasništvu države. Potpuno je kontradiktorno, licemerno i pogubno da Vlada Srbije kao poslodavac dozvoljava ovakav tretman prema radnicima u istom onom trenutku u kome je proklamovala  da radnici treba da ostanu zaposleni tokom epidemije korona virusa . Ako državno preduzeće sporazumno raskida ugovore sa zaposlenima angažovanim preko agencija kako onda očekivati da će privatni kapital poslušati molbu Vlade Srbije da u uslovima epidemije ne otpušta radnike ako to rade preduzeća koja su pod njenom kontrolom.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da ova situacija najslikovitije pokazuje da je agencijsko zapošljavanje samo u interesu poslodavca i da na bilo koji način ne štiti radnike zaposlene na taj način. Shodno tome to je još jedan u nizu razloga za ukidanje tog oblika zapošljavanja koji krši najosnovnija radnička prava i tretira ih kao robu.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je Tigar dužan da sve svoje radnike uključujući i one zaposlene preko agencije zadrži na poslu odnosno da u slučaju da proizvodnje nema oni budu na plaćenom odsustvu.

 

 

 

SPREČENA ISPORUKA MEDICINSKE OPREME NA KUBU

 

Kubanski zvaničnici saopštili su da je isporuka pomoći za suzbijanje epidemije korona virusa koju je poslala Fondacija Džeka Ma, blokirana.

 

Oni su izjavili da je to zbog američkog embarga koji je na snazi šest decenija. Kubanski ambasador u Kini Karlos Pereira naveo je na svom blogu da je Fondacija Džeka Ma u martu pokušala da pošalje Kubi 100.000 zaštitnih maski i testove za dijagnostikivanje korona virusa, kao i respiratore i rukavice.

 

Kuba je jedna od 24 zemlje gde je trebalo da stigne pomoć kineskog biznismena koji je poslao sličnu podršku zemljama širom sveta uključujući SAD. Kubanski zvaničnici navode da je kompanija Avijanka erlajns odbila da preveze pomoć Kubi jer je njen glavni akcionar američka firma koja mora da poštuje trgovinske sankcije SAD protiv Kube.Od embarga su izuzeti hrana i medicinska pomoć, ali kompanije zbog rizika često strahuju da prevoze i takvu robu.

 

Zabrana dostavljanja medicinske pomoći Kubi u borbi protiv pandemije korona virusa  jasno pokazuje bezočnost, besmislenost i pokvarenost sankcija američkog imperijalizma prema toj socijalističkoj zemlji.

 

Establišment SAD  se grčevito trudi da zaštiti interese krupnog kapitala kome služi i koji nije u stanju niti je preterano zainteresovan da pomogne sopstvenom stanovništvu koje je pod udarom epidemije korona virusa, u prvom redu zbog neadekvatnih medicinskih kapaciteta kao i potpune komercijalizacije zdravstvene zaštite. Jedan od načina očuvanja sistema u kome prevlast i privilegije imaju bogati eksploatatori je i ljigava i sramna propaganda protiv ostrva slobode, Kastrove i Če Gevarine Kube. Otuda i insistiranje na grozomornim sankcijama čak i u uslovima pandemije.

 

Sa druge strane kubanske brigade “belih mantila”, doktora i drugog medicinskog osoblja aktivno pomažu mnogim zemljama u savladavanju korona virusa, između ostalog i onoj u kojoj trenutno ima najviše žrtava, Italiji.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva da se donirana oprema Kubi odmah dostavi a da zločinalke sankcije američkog imperijalizma prema toj slobodoljubivoj zemlji  budu ukinute.

 

 

 

“BAKA PRASE ” NE – GLASNIK SKOJ-a DA

 

Izvesni Bogdan Ilić zvani “Baka Prase” koji je sebe proglasio “jutjuberom” prodavao je kao “modni brend”  zaštitne maske i to u vreme kada je Srbiju, kao i ceo svet, napala opaka epidemija korona virusa koja odnosi ljudske živote.

 

Pored toga što je nemoralan jer te maske niti imaju zaštitnu funkciju niti ih je pristojno prodavati u vreme smrtonosne epidemije, Ilić je je demonstrirao da je i bahat jer je rekao da je od prodaje tog “brenda” zaradio “svega 2.000 evra”. To što  parče tkanine Ilić proglašava “brendom” pokazuje da nema obzira i stida što je tipično za razmažene buržuje poput njega, da je bez bilo kakvog osećaja za društvenu odgovornost kao i da je veoma bahat s obzirom da mu je suma od 2.000 evra suviše niska. To što je Ilić privilegovano dete iz srednje klase koje ne mora da radi da bi se prehranilo i može da sedeći kod kuće izigrava “jutjubera” ne menja činjenicu da većina pripadnika radničke klase u Srbiji radi za bedne sume od 300 do 400 evra. Nazivati 2.000 evra u takvim okolnostima “samo“ je oholo, neljudski, reakcionarno i buržujski.

 

“Jutjuber Braka Prase” je samo produkt kapitalističkog eksploatatorskog potrošačkog društva ali i korisna igračka kojom sistem želi da mlade ljude iz radničkih porodica odvrati od socijalne borbe i usmeri ka potpuno za njih beznačajnim stvarima na koje oni troše svoj teško stečen novac .

 

Zbog toga redakcija “Glasnika” poziva omladinu iz radničkih porodica da ignorišu buržoaske reakcionarne pojave poput “Bake Praseta” i umesto toga se uključe u borbu za svoju egzistenciju čitajući Glasnik, pristupajući SKOJ-u i rušeći kapitalizam!

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A