NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 05.03.2023.

DRSKE PRETNJE KOMADANTA KFOR-a BEOGRADU

 

Komandant KFOR-a Anđelo Ristučija izjavio je da su preduzeti koraci kako bi se obavestio  Beograd “da će, u slučaju bilo kakve pretnje takozvanom Kosovu, hitno reagovati”.

 

-Obavestio sam da smo potpuno opremljeni, imamo dovoljan broj ljudi i organizovani  da brinemo o bezbednosti i slobodi kretanja na celoj teritoriji Kosova – rekao je Ristučija u intervjuu za Klan Kosovo.

 

On je govorio i o mogućnosti premeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na sever, o čemu bi, kako je rekao, trebalo da se odlučuje uz saglasnost komandanta KFOR-a.

 

-Oni se mogu pomeriti na sever uz saglasnost naših komandanata. Mi u potpunosti poštujemo njihovu obučenost i ono što mogu da urade u oblasti spasavanja u katastrofama, neeksplodiranih ubojnih sredstava, kao i što se tiče potraga i spasavanja – rekao je Ristučija.

 

Izjava Anđela Ristučija je samo jedna u nizu koja jasno ukazuje da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija, još od 1999. godine i potpisivanja “Kumanovskog sporazuma”, nakon NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju pod okupacijom zapadnog imperijalizma, odnosno njene udarne vojne pesnice NATO, zarad ekspanzionističkih interesa multionacionalnog krupnog kapitala.

 

Izjava takođe demonstrira i to da se sva nedela proimperijalističke marionetske albanske vlasti u Prištini prema srpskom stanovništvu na Kosovu sprovode uz saglasnost NATO soldateske koja se nalazi na tom prostoru.

 

Logičan zaključak koji se nameće je da je cilj zapadnog imperijalizma, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije da Beograd prisili da prizna nezavisnost  lažne “države Kosovo” i da srpski narod na toj teritoriji ima status građana drugog reda. Shodno tome, bilo kakvi pregovori Beograda sa proimperijalističkim separatističkim vlastima u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i NATO drži pod okupacijom južnu srpsku pokrajinu ne mogu obezbediti bezbednost, egzistenciju i prosperitet Srbima i drugom nealbanskom življu na Kosovu.

 

Jedini način da se uspostavi istinski mir na Kosovu i Metohiji je momentalno povlačenje okupatorskih NATO trupa sa te teritorije i njen povratak u sastav matice Srbije. Srpski i albanski narod na Kosovu i Metohiji treba da se ujedini u borbi protiv okupacije zapadnog imperijalizma na isti način kako su se Albanci i Srbi  zajednički borili protiv naci-fašističke okupacije Kosova u Drugom svetskom ratu.

 

NE UČEŠĆU SRPSKE VOJSKE U IMPERIJALISTIČKIM MISIJAMA EU

 

U glavnom gradu Somalije Mogadišu realizovana je redovna zamena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga te zemlje.

 

Naš kontingent u ovoj vojnoj operaciji čine štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu zdravstvenu zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

 

Lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su primili dužnost će narednih šest meseci, kao i njihovi prethodnici, zadatke će izvršavati u složenom bezbednosnom okruženju.

 

Vojska Srbije je učešće u operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a dosad je u ovoj afričkoj zemlji bilo angažovano više od 100 lekara i medicinskih tehničara na dužnostima u komandi misije i sanitetskom timu.

 

Redakcija „Glasnika SKOJ-a“  zahteva da se pripadnici Vojske Srbije odmah povuku iz učešća u vojnoj operaciji imperijalističke Evropske unije u Somaliji jer se na taj način ugrožava bezbednost kako naših vojnika tako i svih građana Srbije.

 

Vojna misija Evropske unije u Somaliji nije nikakva mirnovna intervencija već predstavlja najgublje mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje, zarad lihvarskih ekspanzionističkih ciljeva zapadnog krupnog kapitala, i podršku proimperijalističkim buržoaskim vlastima Somalije u borbi protiv isto tako reakcionarne islamističke organizacije Al Šabab, povezane sa zloglasnom terorističkom mrežom Al Kaidom. Ne postoji nijedan humanitarni, mirotvorački ili po Srbiju bezbedonosni razlog da učestvuje u toj ili bilo kojoj drugoj vojnoj operaciji zapadnog imperijalizma. Srpski vojnici nisu dužni, na bilo koji način, da sprovode ciljeve gramzivog zapadnog krupnog kapitala protivne  interesima somalijskog naroda.  Proimperijalističke buržoaske vlasti u Mogadišu nisu alternativa islamskim ekstremistima iz redova Al Šababa  već takođe zastupaju ciljeve protivne egzistenciji radnog naroda Somalije. Sa teroristima Al Šababa treba da se obračunaju progresivne snage te zemlje a nikako EU imperijalisti i njihove somalijske proimperijalističke marionete.

 

Učešće pripadnika Vojske Srbije u ovakvoj imperijalističkoj vojnoj intervenciji predstavlja veliku opasnost za njih kao i za sve druge građane Srbije kako u zemlji tako i van nje.

 

Zbog toga ali i zbog činjenice da Vojska Srbije ne treba da učestvuje u misijama zapadnog imperijalizma, koji pod  svojom okupacijom drži južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, te stoga sve naše vojnike treba povući iz te i svih drugih vojnih misija Evropske unije. Takođe, treba doneti odgovarajuća zakonska rešenja koja bi sprečila da Vojska Srbije na bilo koji način bude uključena u imperijalističke misije, te da je njeno angažovanje van zemlje dozvoljeno samo kada je reč o mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.

 

 

ER SRBIJI NIJE POTREBAN BILO KOJI STRANI VLASNIK

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da domaća avio- kompanija Er Srbija odlično posluje ali da je zamolio emira Кatara šeika Tamim bin Hamad Al-Tanija da vidi da li  kapital iz te zemlje ima interes da postane “strateški partner Srbije” i da su već dostavljeni neki materijali i analize.

 

-Er Srbija je danas u potpunosti u srpskim rukama, dobro poslujemo, imamo čist profit, ali gledamo da izbegnemo moguće rizike u budućnosti jer ne zavisi sve od nas šta će se dešavati – rekao je Vučić.

 

Redakcija “ Glasnika SKOJ-a” ističe da bi novi ulazak stranog kapitala u vlasništvo Er Srbije bio podjednako poguban kako za tu kompaniju tako i za državu Srbiju  i njene građane. Najbolji primer je prethodna privatizacija Er Srbije od strane kompanije Etihad iz istočnjačke despotije Ujedinjenih Arapskih Emirata  koja je predstavljala grozomornu pljačku jednog od najvećih brendova SFR Jugoslavije, JAT-a ( kako se preduzeće zvalo do svojinske transformacije).

 

Naime, strani “strateški partner” odnosno većinski vlasnik Er Srbije, je obilato koristeći subvencije dobijene iz budžeta, odnosno novac građana Srbije, ostvariovao enormne profitne stope koje su mu stvarali zaposleni u srpskoj avio-kompaniji. Kada to više nije bilo moguće, a to je i priroda lihvarskog privatnog kapitala, Etihad se povukao iz većinskog vlasništva Er Srbije i sada je to ponovo preduzeće u vlasništvu države.

 

Težnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ponovo proda Er Srbiju u potpunosti su protiv interesa kompanije i njenih zaposlenih, s obzirom da bi novi strani vlasnik, zarad ostvarivanja što većeg profita, smanjio broj radnika, njihove plate i kvalitet usluge. Takođe, svoju “investiciju” , odnosno kupovinu Er Srbije za budzašto, strani vlasnik bi uslovio i subvencijama iz budžeta što je direktno protiv interesa građana Srbije i naše zemlje.

 

Redakcija “Glasnika SKOJ-a” od Vlade Srbije zahteva da preuzme preostali manjinski paket akcija Etihada u Er Srbiji i da naš avio prevoznik nastavi da funkcioniše kao državno preduzeće u stoprocentnom  vlasništvu Republike Srbije.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A