Nedeljni pregled vesti iz zemlje i sveta sa klasnih pozicija – 03. 07. 2018.

Glavna železnička stanica ukinuta zarad buržujskog kvarta

Od nedelje 1. jula Glavna železnička stanica u Beogradu je prestala da postoji. Takva odluka je doneta kako bi nesmetano mogla da se nastavi gradnja bogataške četvrti “Beograd na vodi”.

Izmeštanje Glavne železničke stanice iz centra grada je potpuno besmislen potez jer sve velike metropole imaju železničke stanice u centru grada. Takođe, premeštanjem železničkog saobraćaja na stanice “Prokop” i “Topčider” koje se nalaze na obodima grada putnicima je umnogome otežan dolazak i odlazak sa tih stanica.

Radovi na novoj železničkoj stanici „Prokop“ još uvek nisu završeni. U infrastrukturnom smislu nedostaje mnogo toga, na prvom mestu stanična zgrada, a onda i prateći sadržaji – kafe-restoran, prodavnice i trafike. Da bi se stanična zgrada izgradila potrebno je da se obezbedi odgovarajuća infrastruktura, to jest adekvatan prostor na kome će se ona podići. Radovi na tome su u toku i kako je planirano trebalo bi da budu završeni sredinom decembra. Tek nakon toga, kao i odobravanja druge tranše kuvajtskog kredita iz koga se finansira izgradnja „Prokopa“, može se početi sa gradnjom stanične zgrade, za šta je minimalno potrebno dve godine. To znači da će „Prokop“ kao najvažnija železnička stanica u Beogradu funkcionisati najmanje tri godine bez stanične zgrade, što je potpuno neprihvatljivo. Takođe treba istaći i to da će putnicima biti veoma otežano da stignu do „Prokopa“ i „Topčidera“ koji se nalaze daleko od centra grada. Do nove glavne železničke stanice saobraća direktno samo jedan autobus broj 36 koji ide na svakih 20 minuta. Samo jedna direktna linija do „Prokopa“ je malo a problem je i u tome što opštine Novi Beograd i Zemun neće biti direktno povezane sa novom glavnom železničkom stanicom.

Izmeštanjem Glavne železničke stanice iz cetra grada na uštrb putnika  buržoaske pro-imperijalističke vlasti u Srbiji su i na ovom primeru pokazale da ih jedino interesuje dobrobit krupnog kapitala čijim interesima verno služe te da su im interesi građana i grada Beograda aposlutno nebitni.

 

Dosledno i borbeno protiv revizionizma

U četvrtak 28. juna navršilo se tačno 70 godina od donošenja Rezolucije Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija kojom  je upućena drugarsku kritiku tadašnjem jugoslovenskom partijskom i državnom rukovodstvu i ukazano na katastrofalne posledice grešaka koje su se ogledale u tom trenutku a sve su se očiglednije iskazuvale i u godinama koje su sledile.

I danas, reformističke i u suštini duboko antikomunističke grupacije na “levici” u Srbiji pokušavaju, istini za volju neuspešno, da opovrgnu pravilnu kritiku međunarodnog komunističkog pokreta predvođenog Kominformom (u kome su bile sve kompartije socijalističkih zemalja u Evropi i dve najjače partije komunista na Zapadu, Italije i Francuske)  i falsifikuju istoriju, to jest da brutalne primere revizinizma i izdaje ideja proleterskog internacionalizma i centra svetske revolucuje Sovjetskog Saveza (po Lenjinovoj definiciji), predstave kao “odbranu zemlje od mešanja u unutrašnje poslove”. To je posebno licemerno ako se zna da je rukovodstvo sa Titom na ćelu bezrezervno koristilo pomoć iz inostrtanstva, to jest SSSR-a u borbi protiv reakcionarnog monarhističkog režima pre Drugog svetskog rata. Da li je to bilo “mešanje u unutrašnje poslove druge zemlje” i “izdaja” za reformiste koji se toliko plaše istine? Neistorijskim tvrdnjama se baca ljaga i na istinske komuniste – internacionaliste koji su digli svoj glast protiv revizionizma i zbog toga sramno i mučki su bili represirani u zatvorima po ugledu na nacističke koncentracione logore. Jedina partija na našim prostorima koja baštini autentičnu i doslednu marksitičko-lenjinističku liniju kao i pravilan stav o dešavanjima u 1948. godine je Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) čiji je SKOJ podmladak.

NKPJ u potpunosti odbacuje revizionističku, nacionalističku i objektivno anti-jugoslovensku politiku najužeg rukovodstva, odnosno Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom (sa izuzetkom druga Andrije Hebranga koji se izjasnio za Rezoluciju), započetu 1948. godine odbacivanjem Rezolucije Informbiroa i drugarske kritike sestrinskih komunističkih partija, udruženih u tu asocijaciju, da Jugoslavija napušta liniju autentičnog socijalizma. Odbacivanjem pravilne kritike izrečene u Rezoluciji Informbiroa rukovodstvo KPJ je duboko zagazilo u revizionizam i kompromiserstvo sa buržoaskim klasnim neprijateljem istovremeno izdavši istinske interese kako jugoslovenske radničke klase tako i socijalističkog bloka zemalja na čelu sa prvom zemljom socijalizma Sovjetskim Savezom i celokupnog međunarodnog komunističkog i radničkog pokreta. NKPJ u potpunosti osuđuje zločinački progon, odnosno ubijanje, zatvaranje i maltretiranje istinskih jugoslovenskih socijalističkih patriota i komunista – internacionalista kojima je suđeno na montiranim procesima a jedini greh im je bilo izjašnjavanje za Rezoluciju Informbiroa, prijateljstvo prema Sovjetskom Savezu i težnja za monolitnim jedinstvom međunarodnog komunističkog pokreta. Zbog svega toga NKPJ nije ni idejni ni politički naslednik Saveza komunista Jugoslavije, stvorenog 1952. godine, a koji s pravom karakteriše kao revizionističku organizaciju.

Međutim, i pored toga, rukovodeći se pravilnom devizom da je „i najgori socijalizam bolji od najboljeg kapitalizma” NKPJ smatra da je socijalstički društveni sistem u Jugoslaviji egzistirao sve do 1990. godine, kada je došlo do kontrarevolucionarnog prevrata odnosno rušenja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od strane zapadnog imperijalizma i njegovih pomagača iz redova domaće pete kolone. Takođe, NKPJ s ponosom gleda na uspešnu narodno-oslobodilačku borbu i revoluciju u Drugom svetskom ratu koju je, uz nesebičnu pomoć bratske sovjetske Crvene armije, sprovela slavna Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom. NKPJ s ponosom gleda na uspostavljanje socijalističkog društvenog uređenja u Jugoslaviji 1945. godine i to smatra najvećim dostignućem jugoslovenskih naroda u dosadašnjoj istoriji jer je po prvi put stvorena istinski pravedna, slobodna i ravnopravna zajedinica u službi radnika i seljaka.

 

Dvadeset osam godina borbe za obnovu socijalizma i Jugoslavije

U subotu 30. juna navršilo se tačno 28. godina od osnivanja Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ).

NKPJ je formirana 30. juna 1990. godine u Beogradu u sali Saveza inženjera i tehničara uz prisustvo delegata iz svih delova Jugoslavije. Partija je nastala u veoma teškom trenutku za međunarodni komunistički pokret. To je bio period u kome je zbog grozomorne izdaje Mihaila Gorbačova, generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza ona svrgnuta sa vlasti, SSSR je rasformiran, a na njegovom prostoru je restauriran kapitalizam. Zahvaljujući toj mučkoj izdaji sa vlasti su pale socijalističke vlade u Istočnoj Evropi kao i u nekim zemljama Azije i Afrike. Bolne posledice nisu zaobišle ni naše prostore pa je tako zapadni imperijalizam uz pomoć domaće pete kolone razbio našu domovinu SFRJ i socijalističko društveno uređenje.

Nastavši u takvim okolnostima NKPJ je od prvog dana vodila borbu protiv antikomunističke histerije, koju su podgrevale reakcionarne snege, izdajničke politike Gorbačova i njegove klike, agitovala za očuvanje Jugoslavije a protiv buržoaskih separatističkih pro-imperijalističkih klika u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji kao i snaga kontrarevolucije u Srbiji i Crnoj Gori. Kako je sve veći broj mladih prilazio redovima NKPJ na predlog osnivača i prvog generalnog sekretara NKPJ Branka Kitanovića obnovljen je 25.januara 1992. godine u Beogradu, Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) kao partijski podmladak.

Tokom devedesetih, Partija se suprotstavljala pritiscima zapadnog imperijalizma na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koju je smatrala nukelusom za obnovu Jugoslavije od Triglava do Đevđelije. okom zločinačke NATO agresije na SRJ 1999. godine NKPJ se aktivno uključila u odbranu zemlje kako kroz upoznavanje svetske javnosti preko sestrinskih komunističkih partija šta se dešava, protestnih mitinga i učešća njenih aktivista u redovima Vojske Jugoslavije. Kumanovski sporazum, Partija je ocenila kao verifikaciju okupacije južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Do danas ima neizmenjen stav po tom pitanju i odlučno traži da se Kosovo i Metohija  vrate u sastav matice Srbije a okupatorske NATO trupe odmah napuste teritoriju naše zemlje.

Tokom Petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča razjarena reakcionarna banda, iskoristivši brojčanu premoć i izdaju počinjenu u vrhu službi bezbednosti i Vojske Jugoslavije, koordiniranu od strane zapadnog imperijalizma, zapalila je prostorije NKPJ koje su se tada nalazile u Nemanjinoj 34 u Beogradu, ali s obzirom da nije mogla da kontroliše vatru koju je izazvala razbežala se baš kao što to rade uplašene hijene. Počinioci tog krivičnog dela nisu privedeni pravdi do danas. Nakon Petooktobarske kontrarevolucije NKPJ staje u prve borbene redove snaga koje su se usprotivile potpunoj kapitalističkoj restauraciji, privatizaciji opštenarodne imovine, razbijanju SRJ a potom i zajednice Srbije i Crne Gore, procesu pridruživanja tamnici naroda Evropskoj uniji i saradnji sa neprijateljem našeg naroda i progresa, udarnom pesnicom zapadnog imperijalizma, NATO.

NKPJ i SKOJ dosledno sprovode zacrtanu liniju i danas nastupajući pod parolom „Ni Vučić ni DOS, već vlast radnog naroda“ jačajući je iz dana u dan u cilju ukidanja nepravednih eksploatatorskih društvenih odnosa i obnove naše domovine Jugoslavije.

 

Mudre reči Bašara al Asada

Sirija neće dozvoliti investitorima sa Zapada da učestvuju u obnovi ratom razorene zemlje jer oni dolaze samo kako bi iskorišćavali tuđe ekonomije.

To je izjavio sirijski predsednik Bašar al Asad. On je ruskim medijima rekao i da će tražiti prijateljsku pomoć. „Oni (Zapad) neće biti deo rekonstrukcije Sirije jer im jednostavno nećemo dozvoliti da budu deo toga. Zapad nam nije potreban. Zapadne zemlje nisu iskrene i ništa ne daju, samo uzimaju“, rekao je Asad ruskoj televiziji NTV.  On je naglasio da je Sirija izgrađena bez ikakve pomoći sa strane i dodao da će pozajmice primati isključivo od „prijatelja“. S druge strane, investitori iz Evrope koji su privatno kontaktirali sirijske zvaničnike biće zabranjeni na sirijskom tržištu. Asad je dodao kako Evropa gleda u Siriju samo kako bi spasila svoju „groznu“ ekonomiju  „Njima je potrebno naše tržište, oni su u veoma groznoj ekonomskoj situaciji od 2008. godine. Potrebna su im mnoga tržišta, a sirijsko je jedno od njih, ali im mi to nećemo dozvoliti“, istakao je.
Asad je spomenuo i da zapadne sile, za koje veruje da su pod kontrolom Vašingtona, imaju „politiku laže“ koja proizvodi „lažne vesti“ poput optužbi o korišćenju hemijskog oružja.  Dodao je i da bi pregovori sa američkim predsednikom Donaldom Trampom bili “beskorisni”.i da se stvari uvek pogoršaju kada se umeša Vašington.

Ovoj vesti ne treba poseban komentar sem da je predsedik Bašar al Asad veoma precizno definisao prave razloge zbog kojih zapadni imperijalizam preko svoje pete kolone vodi agresiju na legalno izabranu sirijsku vlast, zbog čega mu ona smeta kao čuvar nacionalnog suvereniteta i ekonomskih dobara zemlje i zbog čega je antiimperijalistička borba vlade Narodnog fronta Sirije ( u kojoj su i Sirijska komunistička partija i Ujedinjena sirijska komunistička partija ) pravedna i zašto je sve progresivne snage u svetu moraju podržati bezrezervno.

 

Protesti u Beču protiv produženja radnog vremena

Na ulicama  Beča u subotu 30. juna se okupilo oko 80.000 ljudi koji su protestovali protiv vladinog predloga zakona po kojem bi radno vreme moglo biti produženo na maksimalno 12 sati na dan ili sedmično na 60 radnih sati.

Tome se snažno protive Komunistička omladina Austrije I Partija rada Austrije, koje su zajedno sa austrijskim savezom sindikata protestovali i zahtevli su referendum.

Nova austrijska vlada, koju čine slobodnjaci (FPÖ) i narodna stranka (ÖVP), žele u radnopravno zakonodavstvo uvesti zakon koji bi dozvoljavao do 12 sati rada na dan. Radnici bi tako mogli raditi do 60 sati sedmično, čemu se sindikati I naše sestrinske organizacije snažno protive.

 

Protest u građana u naselju Stepa Stepanović

Građani u naselju Stepa Stepanović, u beogradskoj opštini Voždovac, blokirali su Kružni put u tom delu grada kako bi iskazali nezadovoljstvo, jer Srpska pravoslavna crkva u njihovom neposrednom komšiluku gradi objekat za koji oni tvrde da je nelegalan i kojem nisu imali priliku da se izjasne.

Saobraćaj na Kružnom putu bio je blokiran oko 15 minuta, a protest je protekao bez incidenata.

Okupljeni građani naveli su i da im je policija pretila privođenjem. Oni su, ipak, poručili da neće odustati od ideje da se zaustavi dalja gradnja na centralnoj parceli u naselju.

Stanari kažu da su se uoči protesta, prethodnih nedelja za pomoć obraćali predsedniku države, premijerki Ani Brnabic, ministru Nebojski Stefanoviću, ali da im na apele niko nije odgovorio.

Niko ni od crkvenih verodostojnika se, kažu, nije obratio stanarima. Traže da se svi planovi obustave dok se ne nađe zajednički jezik.

Poručuju da nastavljaju proteste i najavljuju radikalizaciju – njihov sledeći potez je blokiranje kružnog toka na Slaviji.

Podsetimo, prethodnih dana, parcela pored one koja je pripala SPC, ograđena je žičanom ogradom, a nju obezbeđuje i privatno obezbeđenje koje tvrdi da ih je angažovala Srpska pravoslavna crkva.

Sporno zemljište nalazi se pored placa na kom je Patrijaršija, uz protivljenje građana, počela je da gradi objekat, iako građani nisu imali priliku da se izjasne žele li bogomolju u komšiluku ili ne.

Građani ističu kako su im potrebne škole, bolnice, obdaništa i drugi infrastrukturni objekti od životnog značaja, a ne bogomolje.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A