NAJBOLJE DRUGARSKE ŽELJE ZA USPEŠNU 2015. – GODINU BORBI I POBEDA

Drage drugarice i drugovi, Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) žele vam srećnu i prosperitetnu novu 2015. godinu.

Želimo da svima nama nova godina donese dobro zdravlje, više uspeha i novih pobeda radnog naroda u svojim progresivnim nastojanjima. Da pre svega, na tlu čitave naše domovine, stvorimo preduslove za takve socijalne i političke transformacije koje će nas približiti idealima harmoničnih društvenih odnosa, progresa, nove nade za sve koji žive od svog rada, idealima istinske socijalne pravde koje nema bez socijalizma.

Takođe, svim radnim ljudima i narodima u svetu mi želimo puno uspeha u novoj 2015. 2014. godina najavila je i dala obrise mogućim novim imperijalističkim ratovima i sukobima. Tenzije koje zapadni imperijalizam raspiruje izazivaju ozbiljnu situaciju krize i neizvesnosti koja se u nekim delovima sveta već pretvorila u pravu katastrofu. Mi se solidarišemo i ovom prilikom s bratskim Ukrajinskim narodom gurnutim u užase građanskog rata izazvanog imperijalističkim pritiscima koji su na vlast u Kijevu doveli fašističku huntu, odgovornu za smrt hiljada civila, stravične masakre, poput onog koji se desio 02. maja u Odesi koji je odneo više desetina života, dalju pljačku i razaranje zemlje, nelegalnu zabranu Komunističke partije Ukrajine, rušenje preko 300 spomenika Lenjinu, kao i drugih simbola nekadašnje sovjetske srećnije, bogatije i prosperitetnije Ukrajine. Neka je slava žrtvama fašističkog terora i ludila u Ukrajini i neka nova 2015. godina bude istinski obrt u razvoju situacije u ovoj bratskoj zemlji. Solidarišemo se i s narodom Palestine koji je takođe pretrpeo stravične gubitke i u ovoj odlazećoj 2014. godini od strane izraelskih cionista. Sukob se iz Sirije proširio i na susedni Irak tokom 2014. godine, te su tako muslimanski fundamentalisti pod platformom stvaranja „Islamske države (ISIS)“ pokrenuli niz vojnih intervencija protiv nevinog stanovništva koje se žestoko tome suprotstavilo i koje je, kao u slučaju Kobane u Kurdistanu imalo i trijumfalni rezultat tokom svog pravednog otpora. Suština postojanja ISIS-a je interes imperijalista u regionu koji su se muslimanskim fundamentalistima korsitili obilato i na različite načine videći u njima pokretače procesa koji potom u potpunosti vode ka realizaciji ciljeva imperijaista u regionu, i to podjendnako i američkih, izraelskih, E.U., kao i turskih, saudisjkih, i interesa ostalih arapskih režima iz regiona vernih zapadnom imperijalizmu. Narodi Bosne i Hercegovine ustali su početkom godine protiv svoje pro-imperijalističke buržoaske vlade, i time uneli ozbiljnu paniku i u redove ostalih pro-imperijalističkih buržoaskih klika u regionu. Pravedni narodni gnev pokazao je potrebu za korenitim promenama, što nije karakteristično samo za BiH, ali i to da je za njih neophodan snažan i dobro organizovan pokret najširih narodnih slojeva, a posebno radničke klase predvođen komunistima.

Imperijalistički planovi intenziviraju nestabilbnost u regionu Latinske Amerike, naročito u Venecueli koja je pretrpela i hrabro odbila mnoge udarce u 2014. godini. Naša Partija i SKOJ će nastaviti da podržavaju pravednu antiimperijalističku borbu naroda Venecuele predvođenim predsednikom Madurom. 2014. je donela i jednu važnu pobedu progresivnom socijalističkom taboru, a to je puštanje na slobodu preostale trojice od „Kubanske petorke“, patriota socijalističke Kube nepravedno zatočenih u kazamatima SAD, kao i najavu skorog ukidanja embarga i blokade Kube kao deo priznanja poraza te politike nametnute od strane SAD.

Srbija je u 2014. godini prošla kroz nastavak duboke agonije i bede stvorene posledicama krize kapitalizma, imperijalističke okupacije i vlasti režima Aleksandra Vučića. Vučićev SNS je pobedio na nedemokratskim izborima koji su pokazali veliko protivljenje najširih narodnih slojeva političkim procesima koje sprovodi vladajuća klasa, predvođena novim starim snagama kapitala sada dominatno oličenim SNS klikom. Naime to protivljenje i nepoverenje građani su iskazali masovnim bojkotom izbora, podsećamo da polovina građana upisanih u biračke spiskove nije glasala na izborima, tako da je ništavna retorika vladajuće partije o većinskoj podršci njihovom „reformskom“ procesu. NKPJ i SKOJ su tom prilikom poručivali da nećemo „njihove reforme preko naše grbače“, a naša bojkot kampanja izbora je predstavljala značajan doprinos opravdanom narodnom gnevu i nepoverenju. Da su gnev i nepoverenje opravdani potvrdili su „reformski“ procesi Vlade sprovedeni u 2014., a oni su nas koštali novog Zakona o radu koji još više izdiže eksploataciju radnog naroda a koji je nametnuo lažni levičar Aleksandra Vučića, omraženi ministar Vulin, bliski prijatelj vođe grčkih oportunista s poslednje linije odbrane kapitala Aleksisa Ciprasa, koji je krajem godine došao u „spasonosnu“ posetu dizanja levičarskog rejtinga Aleksandru Vulinu. Naravno da to ne umanjuje omraženost i otpor prema slugi kapitala Vulinu (i Ciprasu) od strane najširih narodnih slojeva u Srbiji koji su bili masovno ustali i pružili veliki otpor tokom demonstracija prtotiv novog Zakona o radu u kojima su organizaciju preuzeli, pored sindikata i naša Partija i omladina. Pored novog Zakona o radu došlo je i do drastičnog rezanja plata i penzija, čime je režim Vučića pokazao svoju manipulatorsku i lažljivu stranu, jer je jedno od glavnih predizbornih obećanja (pored boljeg života od 2015.) bilo upravo ono da se penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru neće dirati. Novi ataci su sprovedeni i na standard i uslove studiranja studenata, gde je progresivna studentska organizacija Studenstki front prva digla svoj glas i presudno uticala na oragnizovani otpor koji je dao rezultate ali je ovo pitanje ostalo duboko zaglibljeno u široj socijalnoj prilici našeg društva, te je njegovo rešenje bez širokog fronta rada s ostalim socijalnim činiocima teško finalno razrešiti. A naznaka formiranja tih saveza u 2014. je bilo u priličnoj meri, i ponovo su naša Partija i SKOJ imali zapaženu ulogu tokom tog procesa, pored Studentskog fronta i reafirmisanog Đačkog fronta. Pružili smo podršku brojnim štrajkovima i blokadama radnim kolektivima i preduzećima širom Srbije, a neki od tih protesta će se nastaviti i u novoj godini.

Kao da nije bilo dovoljno to što je Srbiju u 2014. godini snašla vlast SNS-a, nas je zadesila još jedna katastrofa, i to prirodne elementarne nepogode, katastrofalne poplave. Velike žrtve, ljudski i materijalni gubici mogli su biti ublaženi da je postojala adekvatna i pravovremena reakcija vlasti. Od prvih dana poplava mi smo ukazivali na te propuste kao i na u kriznoj situaciji više nego očiglednu katastrofalnu politiku ukidanja svih nasleđa izgradnje socijalizma u našoj zemlji, pa i jedne njegove tekovine – civilne zaštite. Pored kritike naša Partija i SKOJ su se aktivno uključili u podršku i saniranje posledica poplava, a naši omladinci su bili na mnogim nasipima volonteri. Partija je uputila i apel za pomoć međunarodnom komunističkom pokretu, a ovom prilikom moramo ponovo posebno istaći pomoć dopremljenu od strane grčkih komunista koji su u Srbiju poslali pun šleper sa preko 24.000 različitih artikala.

U 2014. smo obeležili i tragičan jubilej, 15. godišnjicu NATO agresije na SR Jugoslaviju. Partija i SKOJ su organizovali niz manifestacija ovim povodom u okviru kampanje „Ubice su na slobodi“, čime smo želeli da ukažemo da je nepravda naneta našem narodu te 1999. godine ostala nekažnjena, ali ne i zaboravljena. Sudu istorije NATO ubice i zlikovci neće izbeći, a svim žrtvama njihove agresije neka je večna slava!

Pored tragičnog, godina za nama je bila jubilarna i na jedan slavan i ponosan način, povodom 70. godišnjice oslobođenja mnogih naših gradova od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Tim povodom Partija i SKOJ su učestvovali u nizu manifestacija širom Srbije, poručujući da je antifašizam neotuđiva vrednost našeg naroda koju branimo i čuvamo uprkos revizionističim pritiscima izmene svesti naroda povodom važnih humanističkih i civilizacijskih tekovina koje je ostvarila naša Nardonooslobodilačka borba. Produbljena je saradnja sa SUBNOR-om, naročito u okviru uspešne organizacije Drugog antifašističkog letnjeg kampa koji su zajednički realizovali SUBNOR Beograda i SKOJ u Barajevu. Naša antifašistička borba je važan stub delovanja partije i SKOJ-a, a u savremenim okolnostima dobija na novom značenju i reaktuelizaciji. U Srbiji, po kontrarevoluciji unakaženoj privatizacijom, krahom socijalnih aspekata države izgrađenih tokom socijalizma, krizom kapitalizma i opštom bedom, stvoreno je plodno tlo za pojavu fašističkih grupacija kao stuba odbrane režima kapitalističke dominacije i eksploatacije. Tako su se naši članovi našli na udaru tih grupacija na šta su hrabro odgovorili. Jedan od tih slučaja je vezan i za Prvog sekretara SKOJ-a, druga Aleksandra Đenića, koji će zbog odbrane od fašista izaći i pred sud 21. januara, što oličava licemerje i sumanutost režima vladajuće klase ali i potrebu za našom daljom upornom borbom protiv fašizma.

Prizanje Kosova kao samostalne države od strane vlasti u Beogradu, nova zaduživanja po lihvarskim uslovima, bezuslovno srljanje ka tamnici naroda EU, približavanje NATO-u, dalji pritisci na prava i standard građana naše zemlje, nova otpuštanja rezanja plata i penzija, odsustvo demokratije i mnogih sloboda koje je narod uživao strategija su rada vlasti u Srbiji za novu 2015.

Naša je dužnost i obaveza da ih u realizaciji te strategije što je više moguće sprečimo. Partiju i SKOJ očekuju brojni izazovi i zadaci u novoj godini. Dalje osnažnje i razvoj borbe zalog su novih pobeda naše radničke klase i najširih narodnih slojeva. Partija će već početkom godine održati Konferenciju koja će doprineti organizaciono i politički u ostvarenju tog cilja.

Glavu gore radni narode! Neka 2015. godina bude godina žestokih borbi, otpora i pobeda radnog naroda.

Živeli!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

31.12.2014.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A