MEĐUNARODNI SASTANAK NPK-a U ŠRI LANCI

Treći međunarodni pripremni sastanak za Svetski festival omladine i studenata, održan na Šri Lanci. Srbiju je na ovom sastanku predstavljala Nađa Pavlica, članica sekretarijata SKOJ-a i potpredsednica Nacionalnog pripremnog komiteta za Srbiju. Podsećamo da će se 19. po redu festival održati ove godine u Sočiju u oktobru, a obeležiće i 100 godina Velike oktobaraske revolucije. Slogan ovogodišnjeg festivala je: “Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu, izborimo se protiv imperijalizma. Ponosni na prošlost, gradimo budućmost”.

Međunarodni pripremni sastanak održao se od 25. do 27. maja u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke. Prisustvovalo je preko sto delegata iz četrdeset sedam zemalja. Dvodnevne diskusije pratio je bogat kulturno-umetnički program i upoznavanje sa istorijom i znamenitostima Šri Lanke. Drugarica Pavlica je obavila brojne bilateralne razgovore, sa delegacijama Vijetnama, Kipra, Grčke, Rusije, Portugalije, Venecuele, Kube, Severne Koreje, itd.

Ceremonija otvaranja održala se u Lakšman Kadirgamar u centru Kolomba. Okupljenim delegatima i predstavnicima NPK Šri Lanke, obratili su se Nikos Papademitrou, predsednik WFDY-a, Grirorij Petuškin, predsednik NPK Rusija, zatim Nalinda Jajatisa, potpredsednik NPK Šri Lanka i  član parlamenta u Šri Lanci i Duminda Disanajaka, ministar. Obraćanja su bila osvežena tradicionalnim plesovima i pesmama.

Usledile su dvodnevne diskusije. Na diskusijama je finalizovan program festivala kome su dodate radionice po predlogu NPK Rusija, i dodatno je naglašen snažan antiimperijalistički i revolucionarni karakter samog festivala. Iako je bilo predviđeno da dve osobe kojima će festival biti posvećen budu Če Gevara i Mohamed Abdelaziz, dogovoreno je da ovogodišnji festival posvetimo i velikom Kastru, koji je preminuo u novembru 2016.  godine. Na sastancima su delegati upoznali druge zemlje i predsedništvo WFDY-ja i NPK Rusija sa time kako se odvijaju pripreme u njihovim zemljama. Takođe su ustanovljeni i regionalni komiteti koji će olakšati dalju organizaciju festivala.

Završna ceremonija održana je u Jajevardene centru. Iako je u okviru ceremonije bila previđena velika parada, praćena večerom sa predsednikom Šri Lanke, zbog velikih poplava koje su zadesile žitelje ove zemlje, program je izmenjen, ceremonija održana u dostojanstvenoj atmosferi, a minutom ćutanja odata je čast žrtvama poplava.

Sastanak u Šri Lanci je, po ocenama svih delegata, bio izuzetno uspešan i bitan za dalje delovanje Nacionalnih pripremnih komiteta. NPK Srbija, predvođen SKOJ-em, nastaviće dalje pripreme i promociju ovog festivala, kako bi na što bolji način predstavili svoju antiimperijalističku omladinu.

Sekretarijat SKOJ-a,

02. 06. 2017.

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A