KOMUNISTI BRANE PKB

Povodom isteka roka za podnošenje prijava na tenderu za privatizaciju PKB Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ), Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ)  i druge levičarske i antikapitalističke  organizacije održale su danas protest ispred Vlade Srbije sa zahtevom da se proces privatizacije tog vrednog i značajnog preduzeća odmah obustavi.

Nadležnima u Vladi Srbije je tom prilikom predat  zahtev u pismenoj formi da se privatizacija PKB odmah poništi jer je njegova prodaja protiv interesa radnog naroda Srbije. Na protestu je naglašeno da progresivna javnost Srbije predvođena komunistima istovremeno diže svoj glas i protiv odluke o privatizaciji RTB Bor i stečaja u Azotari kao i protiv svih drugih planiranih prodaja i likvidacija preduzeća u državnom vlasništvu. Aktivisti NKPJ i SKOJ-a su na protestu ispred Vlade Srbije bili okupljeni oko transparenta na kome je pisalo „Nacionalizujmo tajkunsko, odbranimo radničko“.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je početkom avgusta sramni tender za prodaju imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra, u koju spada 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema i zalihe rezervnih delova. Na taj način buržoaske pro-imperijalističke naprednjačke vlasti u Srbiji za budzašto prodaju imovinu bar deset puta veću od one koja je određena na tenderu. PKB je preduzeće koje uspešno posluje i proizvodi zdravu i kvalitetnu hranu za Beograđane i njegova prodaja je protivna interesima kako zaposlenih  tako i celokupnog radnog naroda i društva. Epilog pljačkaškog procesa privatizacije biće otpuštanje velikog broja radnika u preduzeću i smanjenje plata kako bi se profit privatnog vlasnika uvećao. Nakon tri godine vlasnik će shodno aktuelnim zakonskim rešenjima u Srbiji imati pravo da prekine proizvodnju i promeni delatnost  kojom se kombinat bavi. To znači da će prestati sa poljoprivrednom proizvodnjom i da će kotistiti vredno zemljište na kome se nalazi PKB kao građevinsko zemljište u cilju što bržeg obrtanja profita.

NKPJ i SKOJ koriste i ovu priliku da zatraže od nadležnih da odmah ukinu besmislenu i štetnu odluku o raspisivanju tendera za privatizaciju PKB a progresivnu javnost da digne svoj glas protiv tog grozomornog čina na štetu građana i države Srbije.

Stop privatizaciji PKB!

Nacionalizujmo tajkunsko, odbranimo radničko!

Svi u front protiv prodaje i likvidacije imovine radnog naroda!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

10. septembar 2018.

 

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A