GLASAJ PROTIV DISKRIMINACIJE KOMUNISTA

 

 

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije protestuju zbog odluke Upravnog suda u Beogradu da odbaci uloženu tužbu čime je definitivno listi „Socijalizam jedini izlaz NKPJ- SKOJ“ onemogućeno učešće na izborima zakazanim za nedelju 21. jun.

 

Ovakvim odlukama buržoaske proimperijalističke vlasti u Srbiji, prvo Republičke izborne komisije a potom i Upravnog suda diskriminisana je komunistička izborna lista, jer nisu uvažene zdravorazumske i osnovane primedbe izložene u žalbi.

 

Naime, povodom odluke Republičke izborne komisije da listi „Socijalizam jedini izlaz NKPJ-SKOJ“ odredi rok do ponedeljka 8. juna do 17 i 25 h da dopuni nedostatke kako bi bila proglašena za učešće na izborima uložili smo žalbu i zatražili produžetak tog roka. Svoju odluku RIK je doneo u periodu vikenda, tačnije rečeno u subotu. Od tog trenutka počeo je da teče rok dat našoj listi da otkloni nepravilnosti koje je kvalifikovala komisija.

 

Problem je nastao jer u najvećem delu datog vremena za ispravke našoj listi notari i javna uprava, potrebni za pribavljanje zatraženog materijala i skupljanje potpisa, nisu radili zbog vikenda. Shodno tome lista „Socijalizam jedini izlaz NKPJ-SKOJ“ nije bila u mogućnosti da ispuni naloge RIK-a vezano za ispravke u periodu od čak 40 sati. Nalog RIK-a je bilo moguće ispuniti samo u periodu od 9 do 17 h u ponedeljak 8.juna. Tokom minulog vikenda to nam je bilo onemogućeno iz razloga koje smo naveli.

 

Zbog toga smo u žalbi zatražili od RIK-a, a kako bi smo imali pravedan tretman sa svim ostalim učesnicima izbora, da nam bude dodeljen dodatni termin od 40 sati za prikupljanje potrebnih potpisa i materijala u toku predstojećih radnih dana. Predlažili smo da taj rok počne da teče nakon donošenja nove odluke RIK-a i da bude u trajanju od 40 sati, za koliko smo uskraćeni odlukom da počnemo sa otklanjanjem nedostataka u periodu u kome to nije bilo moguće.

 

RIK je razmatrao našu žalbu na svojoj sednici ali je odbio da je uvaži i doneo je odluku kojom se lista „Socijalizam jedini izlaz NKPJ-SKOJ“ eliminiše iz dalje izborne trke. Shodno tome, u predviđenom zakonskom roku NKPJ i SKOJ su podneli tužbu Upravnom sudu povodom nelogične i diskriminatorske odluke Republičke izborne komisije. Upravni sud je sledeći liniju buržaoskih proimperijalističkih vlasti prema komunistima našu tužbu neopravdano odbio.

 

NKPJ i SKOJ ističu da je odluka RIK-a nepravedna i diskriminatorska i još jedan dokaz da komunisti izbornu trku trče vezanih ruku u uslovima u kojima se favorizuju buržoaske partije dok se liste autentičnih predstavnika radnog naroda sabotiraju na razne načine. Zbog toga u znak protesta nismo preuzeli rešenje RIK-a i u potpunosti ga odbacujemo!

 

Vladajuća eksploatatorska klasa komunistima nameće nemoguće uslove za učešće na izborima kroz diskriminatorski zakon o političkim partijama, isto tako diskriminatorski izborni zakon i kroz nametanje niza nelogičnih pravila poput onog da se nedostaci koje naznači RIK otklanjaju tokom vikenda kada notari i administracija ne rade. Takođe, sabotaža prema komunistima se sprovodi i kroz neravnopravan tretman u medijima pa je tako u elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom naša lista u toku izborne kampanje pomenuta svega jednom, na RTS-u, i to je bila vest da je RIK odbacio našu prijavu za učešće na izborima “zbog nepravilnosti”.

 

NKPJ i SKOJ ističu da promena diskriminatorskog izbornog i zakona o političkim partijama ostaje jedan od glavnih ciljeva naše Partije i omladinskog Saveza a da sramna i nepravedna odluka RIK-a neće stopirati našu težnju da radni narod ima svoju listu na predstojećim izborima.

 

Shodno tome, NKPJ i SKOJ pozivaju radnike, seljake, studente, penzionere, omladinu, nezaposlene, Jugoslovene i poštenu inteligenciju da izađu na izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije u nedelju 21.juna i da dopišu pod brojem 22. listu “Socijalizam jedini izlaz NKPJ-SKOJ”. Odlučili smo se da pozovemo radni narod da to uradi iz dva veoma bitna razloga.

 

Prvi je, da se na taj način izrazi protestni glas zbog diskriminatorskog odnosa buržoaskog režima u Srbiji prema komunistima kao i zbog toga jer su sve druge liste koje na izborima učestvuju propagatori eksploatatskog kapitalističkog društvenog uređenja i kao takve antinarodne i antiradničke.

 

Drugi je taj da se većom izlaznošću smanji mogućnost da u parlament Srbije uđu pojedine ultradesničarske i druge reakcionarne liste koje učestvuju na ovim izborima.

 

Na kraju, NKPJ i SKOJ od srca zahvaljuju svim onim progresivnim i poštenim radnim ljudima u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Vrnjačkoj Banji, Vranju, Vlasotincu, Lebanu, Kruševcu i svim drugim gradovima u kojima su svojim potpisom podržali jedinu istinsku narodnu i radničku listu na ovim izborima “Socijalizam jedini izlaz NKPJ-SKOJ!

 

Stop diskriminaciji prema komunistima u izbornom procesu!

 

Neću vlast buržuja nego radnog naroda!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

 

Beograd,

 

14. 06. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ŠAPIĆU DALJE RUKE OD KUĆE CVEĆA I KOMUNISTA PODIĆI BISTU ŽARKU MARINOVIĆU ISPRED PRAVNOG FAKULTETA 25 GODINA NATO AGRESIJE – NE OPRAŠTAMO, NE ZABORAVLJAMO KONCERT KOREJSKE GRUPE „HOPE BIRD“ POVODOM GODIŠNJICE NATO AGRESIJE SOLIDARNOST I SAUČEŠĆE NARODU RUSIJE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A