FIDEL KASTRO DOBIO MURAL U BEOGRADU

Savez komunističke omladine Jugoslavije i Društvo srpsko – kubanskog prijateljstva su prikupili sredstva i oslikali džinovski mural Fidela Kastra povodom 96. godina od rođenja kubanskog revolucionara i velikog prijatelja srpskog naroda. Mural se nalazi kod spomenika “Večna vatra” u Parku prijateljstva na Novom Beogradu. Pored lika Fidela Kastra na muralu piše “NATO bombardovanje Jugoslavije je zločin”, izjava koju je lider kubanske revolucije ponovio više puta tokom bombardovanja naše zemlje. Mural su naslikale mlade umentice Teodora i Helena Jovanović.

 

Mural sa Fidelom Kastrom nije slučajno naslikan u Parku prijateljstva. Na ovom mestu, Fidel Kastro je u znak prijateljstva sa našom zemljom posadio drvo kada je bio u poseti Beogradu i ispred njegove sadnice stoji ploča sa natpisom njegovog imena. Drugi razlog je taj, što se mural nalazi u blizini spomenika žrtava NATO bombardovanja, a Fidel Kastro i kubanski narod su podržavali našu zemlju i protivili se zločinačkoj NATO agresiji.

 

Fidel Kastro predstavlja inspiraciju za sve slobodoljubive ljude širom sveta. On je bio istinski prijatelj naše zemlje, te je zahvaljući tome više puta odlikovan od strane Jugoslavije i Srbije. Istorijski lider Kubanske revolucije predstavljao je najblistaviju zvezdu Latinske Amerike ostavljajući iza sebe vidni trag kao putokaz kuda vodi jedan od puteva ka istinskoj ljudskoj sreći.

 

Njegov životni put bio je ispunjen borbom protiv kapitalističke eksploatacije, rasne i nacionalne mržnje i socijalne nejednakosti. Ime Fidela Kastra postalo je simbol herojske borbe naroda Kube protiv imperijalizma, simbol izgradnje socijalizma na Kubi i simbol promena i otpora dominaciji stranih sila na prostoru čitave Latinske Amerike.

 

Fidel Kastro se uporno borio za načela slobode i pravde. Fidel je bio je borac koji je čitav svoj život posvetio trijumfu slobode i dostojanstva čoveka. Lik i delo Fidela Kastra predstavlja putokaz koji osvetljava horizonte budućim generacijama. On nije samo veliki ratnik, revolucionar i mislilac, on je velika prometejska stena naše epohe. U ime svih naroda sveta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovečanstvu. Fidel Kastro je bio istinski prijatelj naše zemlje i naroda Srbije.

Savez komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

13. 08. 2022.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A