FDJ-SKOJ: TURNEJA PO NEMAČKIM GRADOVIMA POVODOM 15 GODINA OD NATO AGRESIJE NA SR JUGOSLAVIJU

fdjskoj

U organizaciji Slobodne Nemačke omladine (FDJ – Freie Deutsche Jugend) i drugih omladinskih organizacija, uz podršku Komunističke partije Nemačke (KPD), Sindikata metalnih radnika Mercedesa u Bremenu i drugih progresivnih partija i organizacija, održana je šestodnevna turneja kroz više nemačkih gradova u toku koje je, putem tribina i uličnih akcija, obeležena petnaestogodišnjica agresije NATO pakta nad Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Ispred Saveza komunističke omladine Jugoslavije na turneji i manifestacijama je učestvovao, držeći govore i predavanja,drug Marko Šović, član najužeg rukovodstva SKOJ-a.

Turneja je započela 24. marta na godišnjicu NATO agresije, u gradu Essenu na zapadu Nemačke. Grad Essen poznat je kao centar čuvene industrijske Rurske oblasti. Naš delegat je posetio muzej “Ruhr” u kome je sačuvano nasleđe nekada slavnog rurskog rudnika koji više nije u funkciji.

Grad Essen i čitava Rurska oblast danas su najsiromašniji deo Nemačke, poznati su po migracijama mladog stanovništva u potrazi za kvalitetnijim životom i po velikoj nezaposlenosti. U razgovoru sa drugovima iz FDJ, naš delegat se upoznao sa problemima sa kojima se oni suočavaju i metodama njihove borbe da se poboljša položaj mladih ljudi u ovom kraju Nemačke.

Nakon toga održana je protestna akcija na centralnom trgu u Essenu. Parolom “100 godina od I svetskog rata, 75 godina od II svetskog rata, 15 godina od agresije na Jugoslaviju, danas Ukrajna, sutra svetski rat?” progresivne Nemačke organizacije želele su da upozore na sve veću militarizaciju Nemačkog društva i ratni kurs Nemačke politike. Posebna pažnja posvećena je osudi bombardovanja SR Jugoslavije i protivustavnom učešću Nemačke vojske u njemu.

Na protestnom skupu učesnicima i prolaznicima se obratio i drug M. Šović, osuđujući imperijalistički napad na SR Jugoslaviju, ističući da je NATO pakt udarna pesnica imperijalističkog stadijuma kapitalizma, da on nije tu zarad očuvanja mira, već naprotiv, da isključivo postoji u svrhu rata i imperijalističkog porobljavanja zarad eksploatacije suverenih naroda.

Pored protesta u Essenu 24. marta istovremeno je održan niz manifestacija širom Nemačke (u Minhenu, Bremenu, Dresdenu i Regensburgu) isticanjem parola i simboličnom okupacijom mostova u znak sećanja na uništavanje mostova širom Jugoslavije pre 15 godina.

Nakon protesta drug Šović je održao predavanje na tribini povodom 15 godina NATO agresije. U svom izlaganju on je podsetio da se i danas, kao i neposredno pre i tokom agresije u medijima još uvek plasira jedna neistinita i iskrivljena slika o događajima na prostoru bivše Jugoslavije. Da se i dalje manipuliše činjenicama kako bi se svi odgovorni zaštitili od odgovornosti, te da se u tu svrhu pronalaze razna opravdanja za vojnu intervenciju NATO pakta na prostoru Jugoslavije.

Drug Šović je naglasio da je bombardovanje SR Jugoslavije bio završni čin uništavanja i rasparčavanja SFR Jugoslavije. Iako je bombardovanje izvršeno 1999 godine, nasilno uništavanje Jugoslavije započinje početkom 90ih, finansiranjem secesionističkih i separatističkih snaga. Posebnu ulogu u tome imala je Nemačka, koja je odmah nakon aneksije Istočne Nemačke, poslala oružje u paketima “humanitarne pomoći” paramilitarnim ustaškim formacijama u SR Hrvatskoj i drugim separatističkim snagama u SR BiH čime je podstican građanski rat i međuetnička mržnja.

Sledećeg dana 25. marta naš delegat je posetio fabriku Mercedesa u Bremenu gde je razgovarao sa predstavnicima opozicije u sindikatu radnika ove fabrike. Drug Šović se upoznao sa problemima sa kojima se radnici suočavaju i njihovim sukobom kako sa rukovodstvom fabrike tako i sa sindikalnim vođama koje ne rade za materijalne interese radnika već u korist poslodavca. Iz tog razloga borbeni radnici su organizovali opoziciju unutar sindikata kojom rukovode članovi “Inicijative za komunističku partiju”.

Glavni problemi radnika ogledaju se u stalnom gubitku posla zbog sve veće mehanizacije i robotizacije proizvodnje, slaboj zaštiti na radu i nedovoljnim mesečnim primanjima. Gubitak posla najviše preti starijim radnicima sa dužim radnim stažom, koji se smatraju nekvalifikovanim za rad na novim mašinama. Poslodavac nema interes da dokvalifikuje ove radnike, jer to predstavlja bezrazložni rashod za njega, zato ih najradije otpušta. To predstavlja ogroman problem radnicima koji su pred penzijom jer su slabe šanse da će pronaći novi posao.

Veliki broj radnika ima zdravstvenih problema zbog rada na određenim delatnostima, a nemali broj njih ostaju invalidi. Ovi problemi posebno pogađaju radnike u fabričkim halama u kojima se vrše varovi delova jer je visoka koncentracija sitnih metalnih čestica u vazduhu. Zbog toga radnici često imaju zdravstvenih problema sa disajnim organima. Određeni broj delatnosti podrazumeva rad sa rukama iznad glave, što predstavlja ogroman fizički napor i neretko dovodi do povreda. Radovi unutar automobila moraju se obavljati u položaju čučnja što dovodi do povreda na kolenima.

Nedovoljna mesečna primanja najviše se odražavaju na “radnike na pozajmici” ovi radnici rade za upola manju platu, njih poslodavcu iznajmljuju agencije ili ih on iznajmljuje drugim gazdama. Pored nedovoljnog primanja ove radnike opterećuje i stalna nestabilnost radnog odnosa. Nažalost, ovde se lista radničkih problema ne iscrpljuje.

Nakon upoznavanja sa navedenom problemima, drug Šović je dobio i informacije o stalnim i masovnim radničkim protestima u Mercedesu, od kojih je najmasovniji bio 1. oktobra prošle godine.

Usledio je i obilazak fabrike gde se u naš delegat u praksi uverio kako zaista izgleda rad u fabrici koja je jedan od simbola kapitalizma. Svi navedeni problemi, kao i stalno opterećenje zbog kratkih vremenskih rokova za obavljanje određenog rada, kojima su radnici izloženi, pokazuju da je eksploatacija rada najsurovija upravo u najrazvijenijim kapitalističkim zemljama. Tribina u Bremenu je započela čuvenom Jugoslovenskom partizanskom pesmom “Bilećanka” u izvođenju Agitprop grupe FDJ. I u ovom predavanju drug Šović je podsetio na značaj SFR Jugoslavije kao jedne multietničke, multikulturne i multikonfensionalne države koja je nastala narodnim oslobođenjem od fašističkog okupatora uz istovremenu socijalističku revoluciju i klasnu borbu protiv domaćih izdajnika i njihove kolaboracije sa okupatorom. Istaknut je međunardoni značaj Jugoslavije kao zemlje koje je bila član svih najznačajnijih međunarodnih organizacija (Poštanske unije, Društva naroda, Međunarodne organizacije rada, Ujedinjenih nacija itd.). Drug Šović je podsetio da je agresija na SR Jugoslaviju izvršena bez odobrenja Saveta Ujedinjenih Nacija, čime je srušena povelja UN a time i glavni principi međunarodnog prava, a da je u toku agresije narušena konvencija o zaštiti civila u ratu, međunarodno humanitarno pravo i konvencije iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Sutradan, 26. Marta, turneja je nastavljena u Dresdenu, gradu na istoku nemačke (nekadašnje DDR). Naš delegat je najpre bio u poseti groblju žrtava nacističkog režima ali i žrtava savezničkog oslobađanja grada. Zapadni saveznici, Engleska i Amerika su u pred kraj II svetskog rata, svesni da će ovaj deo Nemačke biti u vlasti sovjeta, izvršili brutalno bombardovanje koje prelazi granice svake odmazde, jer su grad razorili do temelja i izvršili genocid nad civilnim stanovništvom.

Polaganjem cveća odata je počast svim žrtvama, a drug Šović je antifašističkim pozdravom Jugoslovenskih partizana salutirao svim Nemačkim antifašistima i komunistima koji su izgubili život u borbi protiv nacističkog režima.

Tribina u Drezdenu je započela zvukom sirena ond. intoniranjem signala za vazdušnu opasnost. I na ovoj tribini kao i na svim ostalim naš delegat je istakao sumorne činjenice o NATO agresiji, kada se 12 miliona stanovnika SR Jugoslavije našlo na udaru najveće svetske vojne sile, čijih 19 članica imaju 764 miliona stanovnika. Odnos u ljudskom potencijalu time iznosi 1:70, teritorijalni odnos je bio 1:234, ekonomska moć 1:676, a poređenje vojne moći je nemoguće napraviti zbog potpune kvantitativne i kvalitativne disproporcije. U toku agresije izvršeno je 8200 naoružanih letova nad teritorijom SR Jugoslavije, načinjena su 2300 napada na 995 meta. Značajan broj infrastruktunih objekata je uništen, preko 50 mostova srušeno, zgrada RTSa je uništena a život je izgubilo 17 zaposlenih. Agresor je bombardovao 53 medicinske ustanove, razorio preko 300 preškolskih, školskih i turističkih objekata. Drug Šović je podsetio da je bombardovana i ambasada NR Kine u Beogradu kada je su 3 kineska državljanina izgubila život. Konačna šteta ekonomiji i infrastrukturi je procenjena na 100 milijardi dolara. U ovom imperijalističkom napadu 2000 civila je ubijeno a 30 procenata su bila deca, preko 5000 civila je ranjeno od čega su 40 procenata bila deca.

27. marta turneja je nastavljena u Ingolštatu, gde je naš delegat najpre bio u poseti muzeju I svetskog rata. Od drugova iz FDJ dobio je informacije o istorijskom revizionizmu koji se sprovodi prilikom tumačenja događaja od pre 100 godina. Nemačka se nastoji pokazati kao žrtva suočena sa pretnjama narastajuće vojne moći od strane Rusije i Francuske, a ne kao stvarni agresor i inicijator rata. Posebno je značajno što se Gavrilo Princip nastoji prikazati kao terorosta a ne kao rodoljub. U razgovoru nakon obilaska muzeja naš delegat je istakao da slični problemi sa istorijskim revizionizmom postoje i u Srbiji, naročito u odnosu na događaje u II svetskom ratu gde se kolaboracione snage pokušavaju lišiti odgovornosti.

Tribina u Ingolštatu je bila jedna od najposećenijih. Pored značaja Jugoslavije i statističkih podataka u vezi agresije, i ovde je istaknuto da tokom agresije nije vođen samo vazdušni napad već i kopneni rat na teritoriji Kosova i Metohije gde su, uz direktnu podršku imperijalističkog agresora u finansijama i naoružanju, terorističke trupe UČK vršile zločine i etničko čišćenje srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajni. Naglašeno je da je u toku agresije korišćeno i hemijsko oružje, te da je u toku 78 dana bombardovanja bačeno oko 30 tona osiromašenog uranijuma. Posledice hemijskog napada najbolje ilustruje činjenica da su NATO vojnici odn. “mirovnjaci” i sami umirali od posledica o zagađenja životne sredine osiromašenim uranijumom.

28. marta je najpre vršen obilazak grada Regensburga, velikog univerzitetskog centra, na čijoj se periferiji u toku II svetskog rata nalazio koncentracioni logor. Grad ima dugu antisemitsku tradiciju, pa se danas spomenici nalaze na mnogim mestima u gradu u znak sećanja na jevrejske žrtve koje su najčešće ubijane spaljivanjem.

Na predavanju u Regensburgu, naš delegat je pored svih pomenutih činjenica istakao da su ciljevi imperijalističkog agresora bili jasni. Osnovni cilj uništavljanja SFR Jugoslavije bio je promena državnog kursa ove suverene države, tako da se ona odrekne rezultata svog socijalističkog razvoja, da se izvrše reforme tako da se narodna imovina koju je radnička klasa generacijama stvarala opljačka i rasproda domaćim tajkunima i stranom krupnom kapitalu. Kada se reforme i dalje nisu mogle sprovesti na teritoriji SRJ, izvršeno je zločinačko bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije gde se danas nalazi najveća vojna baza NATO pakta van teritorije njegovih članica – Bondstil. Na taj način je od SFRJ stvoreno više zavisnih mini-država čime se proces imperijalističke okupacije sa ciljem stvaranja jeftine radne snage u službi krupnog kapitala dovršava.

Drug Šović je istakao da su rezultati ovakvih reformi i posledice zločinačke agresije vidljive na svakom koraku. One se ogledaju u razorenoj infrastrukturi i propaloj privatizovanoj industriji, gde je nezaposlenost u stalnom porastu, što najviše pogađa mlade ljude od kojih je 50 procenata bez posla. Zdravstvo i školstvo se privatizacijom i komercijalizacijom uništavaju svakodnevno i oni sve više postaju privilegija novoformirane buržoazije, dok su širim materijalno ugroženim socijalnim slojevima potpuno nedostupni.

Poslednja tribina je održana u Frankfurtu 29. marta. Delegat SKOJa je još jednom istakao da borba protiv imperijalizma jeste borba za mir i progres u svetu. Podsetio je da ne postoji ta sila kojoj se nije moguće suprotstaviti i da to pokazuje herojska borba naroda SR Jugoslavije protiv NATO imperijalista. Drug Šović je naglasio da od imperijalističkih agresija korist imaju jedino krupni kapitalisti i da on ne donosi ništa dobro radnom narodu čije su zemlje agresori, da to potvrđuju svi primeri eksploatacije radnika i rastuće nezaposlenosti u Nemačkoj, u koje se lično uverio. Kapitalizam koji je u sistemskoj krizi i koji sam po sebi predstavlja krizu ne zaobilazi radnike ni u najrazvijenijim kapitalističkim zemljama, već naprotiv, upravo tamo gde je kapitalistički oblik proizvodnje i najamnog rada najrazvijeniji tu je eksploatacija i najeksplicitnija. Imperijalizam jeste poslednji i najekstreminiji stadijum kapitalizma, a kapitalizam se mora zameniti drugačijim političko-ekonomskim uređenjem jer je sam kapitalizam nemoguće popraviti.

Naš delegat je u ime Saveza Komunističke omladine Jugoslavije izrazio zadovoljstvo načinom na koji je iskazana solidarnost sa narodom Jugoslavije od strane progresivnih organizacija u Nemačkoj, i potvrdio dalju još intezivniju i kvalitetniju saradnju sestrinskih organizacija. Još jednom je potvrđena zajednička borba za socijalizam a protiv kapitalizma i imperijalizma.

Uz zvuke himne radničke klase sveta – internacionale, koja je odpevana istovremeno na srpsko-hrvatskom i nemačkom jeziku uspešno je okončana šestodnevna turneja sećanja na imprijalističku NATO agresiju nad SR Jugoslavijom.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A