DRUGARICE, SREĆAN VAM 8. MART!

 

Drugarice, sretan 8. mart. Danas ste možda dobile ružu, šminku, ili bombonjeru. Danas su takve stvari na popustu u radnjama. Ne bi li smo kupile što više proizvoda koje nam ne trebaju. Razlog zašto se u kapitalističkom društvu ovaj praznik dopušta i obilježava je zato što je potencijalni potrošač uvijek u pravu, i domaćinstva sa dva priliva novca su korisnija. Što se tiče cijena proizvoda za osnovnu žensku njegu, prava porodilja, akušerskog nasilja, kod nas je sasvim druga priča. S obzirom na uslove u bolnicama, porođaj treba preživjeti, čemu svjedoče glasovi mnogih žena o njihovom vremenu provedenom u bolnici. Ali ne daj Bože da pokušamo ljekara i zdravstvo povesti na sud, bez obzira šta je u pitanju.

 

Bez obzira na formalnu ravnopravnost, kultura silovanja i patrijarhat ukorijenjeni su u balkanskoj tradiciji i nastavljaju da bivstvuju među nama. Pogledajmo na stopu partnerskog nasilja, nedostatak seksualnog obrazovanja u školama, nedostatak vaspitanja mladih o nasilju.

 

 

I kult majke. Poštujmo majku, jer radi i muške i ženske poslove. Poštujmo majku jer ćuti. Trpi. Radi. Na poslu i u kući, i na skrivanju psihofizičkih posljedica hroničnog stresa. Volimo je danas. To što radi je sveto. I žensko.
,,I ja ću biti takva”.

 

 

Treba napomenuti da žena nije samo nečija sestra, majka, ćerka i djevojka. Već je neko. Ljudsko biće, član društva i radnica. Što danas nikome ne pada na pamet. Osmi mart je socijalistički praznik, pokrenut smrću žena koje su se udavile u zapaljenoj fabrici jer im nije dozvoljeno da se priključe radničkom protestu.

 

 

Sjetimo se da je u nastanku Jugoslavije i njihovog učešća u Narodnosolobodilačkom pokretu, položaj žene u društvu bio u stalnom dinamičkom pokretu na bolje kroz godine.

 

 

Sjećajmo se onih zbog kojih danas imamo pravo na obrazovanje, finansijsku slobodu, političko učešće, slobodnu ljubav, heroina, intelektualki, radnica… I nastavimo da idemo njihovim stopama, jer patrijarhat šteti svačijem pravu da bude autentično ljudsko biće, ne samo ženama.

 

 

Sjećajmo se danas i svakog dana.

 

 

Drugarice, sretan 8. mart!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ŠAPIĆU DALJE RUKE OD KUĆE CVEĆA I KOMUNISTA PODIĆI BISTU ŽARKU MARINOVIĆU ISPRED PRAVNOG FAKULTETA 25 GODINA NATO AGRESIJE – NE OPRAŠTAMO, NE ZABORAVLJAMO KONCERT KOREJSKE GRUPE „HOPE BIRD“ POVODOM GODIŠNJICE NATO AGRESIJE SOLIDARNOST I SAUČEŠĆE NARODU RUSIJE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A