DOLE MAĐARSKI ZID – SOLIDARNOST SA IZBEGLICAMA IZ AFRIKE I AZIJE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) su u utorak 19.08.2015. održali simboličan protest solidarnosti sa izbeglicama iz Azije i Afrike ispred Ambasade Mađarske, a povodom izgradnje zida koji za cilj ima da spreči ulazak izbeglica u ovu zemlju.

Prva se skupu obratila članica sekretarijata NKPJ, drugarica Vesna Milunović, koja je istakla činjenicu da je pravi uzrok problema Zapadni imperijalizam koji je izazvao krvoprolića u zemljama iz kojih izbeglice dolaze, zarad osvajanja novih tržišta i uvećanja profita krupnome kapitalu, a da je izgradnja zida od strane mađarske buržoaske vlade, koja je u službi imperijalizma, nedopustiva.

Nakon drugarice Vesne Milunović, skupu se obratio Prvi sekretar SKOJ-a i član sekretarijata NKPJ, drug Aleksandar Đenić, koji je tvrdio da građenje zida predstavlja anticivilizacijski i rasistički čin mađarske vlasti, a da Mađarska i Evropska Unija namerno koriste termine migranti i azlanti, kako bi na taj način mogle da ne poštuju povelju Ujedinjenih nacija po pitanju izbeglica i na taj način se opravdaju za ovaj rasistički čin. On je, takođe, izjavio da se u ovoj situaciji srpska buržoaska vlast, takođe, ponaša neodgovorno, a to nam pokazuje činjenica da se apsolutno ne vodi računa o higejenskim uslovima tamo gde izbeglice borave, a to nam najbolje pokazuju izjave gradonačenika iz buržoaske SNS, Siniše Malog, koji tvrdi da grad nema para za toalete, cisterne i druge higijenske potrepštine i da se to neće sagraditi. Drug Đenić je istakao da nam ta činjenica pokazuje antinarodni i antihumanistički karakter današnje buržoaske vlasti, koju apsolutno ne zanimaju ljudi, bilo da su oni izbeglice, ili građani Srbije, jer je period velikih vrućina i ogrome cirkulacije ljudi, koji su koncentrisani na velikim čvorištima, kao što su železnička i autobuska stanica. Takva nemarnost buržoaske proimperijalističke vlasti može dovesti do širenja zaraza i raznih vrsta pandemija. Na kraju, drug Đenić je zaključio da nema rešenja problema sa izbeglicama dok zapadni imperijalizam bude težio da uz svoje najretrogradnije režime na bliskom istoku bude želeo da ima dominaciju i da taj prostor drži pod okupacijom, a da rešenja problema izbeglica, kao i dostizanja mira, pravde i slobode svakako neće biti do uništenja kapitalizma.

Na samom kraju protesta, uzvikivale su se parole “EU RASISTI”, a skup se završio čitanjem i predajom protestnog pisma Ambasadi Mađarske u Beogradu, što je učino član sekrtarijata SKOJ-a i NKPJ, drug Vladimir Davidović.

U prilogu možete pročitati pismo:

Ambasadoru Mađarske u Srbiji na ruke,

Nova komunistička partija Jugoslavije ( NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) dižu svoj glas protiv sramne odluke mađarske buržoaske vlade o podizanju zida prema Srbiji koji treba da spreči ulazak izbeglica iz zemalja Afrike i Azije u kojima je rat izazvao zapadni imperijalizam.

NKPJ i SKOJ ocenjuju da je reč o bestidnoj i bezobraznoj odluci koja demonstrira ksenofobiju mađarske buržoaske klike ali istovremeno predstavlja i „akcionu platformu“ neo-fašističkih i rasističkih organizacija kako širom Evrope tako i u Srbiji. Izbeglice iz Sirije, Libije, Iraka, Avganistana i drugih zemalja beže od ratnih zbivanja u tim državama koje su izazvali zapadni imperijalisti, među njima i Evropska unija čija je Mađarska članica. Po međunarodnom pravu svaka zemlja je dužna da prihvati izbeglice koje beže od rata ali umesto toga mađarska buržoazija kojoj su usta puna „ljudskih prava i demokratije“ licemerno odbija da prihvati izbeglice za čiju nesreću i agoniju je i sama kriva zbog slepog poslušništva prema imperijalističkoj politici tamnice naroda Evropske unije čiji je član. Takođe je licemerno i odbijanje drugih zemalja EU da prihvate izbeglice kao i potpuno pogrešno kvalifikovanje istih kao „migranata“ i „azilanata“.

Stoga NKPJ i SKOJ dižu svoj glas protiv sramotne odluke mađarske buržoaske vlade i traže da zid koji se gradi prema Srbiji odmah bude srušen, njegova dalja gradnja obustavljena a da se svim izbeglicama omogući nesmetan ulazak u Mađarsku i druge zemlje Evropske unije.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

19. avgust 2015.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A