DNEVANJAK PROMOVIŠE FAŠIZAM

Savez komunističke omladine Jugoslavije žestoko osuđuje humorističku emisiju “Dnevnjak” koja promoviše fašizam. Jedan od njihovih istaknutih članova, Aleksandar Užarević je pripadnik opskurne neonacističke organizacije Srbska akcija (SA). Ova rasistička i neonacistička organizacija je postala javnosti poznata po napadu na progresivne studente tokom studentskih protesta 2014. godine, zatim zalaganjima za proterivanje Roma iz Srbije i pravljenje koncentracionih logora za izbeglice sa Bliskog istoka. Takođe, ova organizacija sleduje politiku fašiste i izdajnika srpskog naroda Dimitrija Ljotića i ima otvorene simpatije prema Adolfu Hitleru i nacizmu. Sama skraćenica ove ozloglašene oranizacije je SA (skraćenica na nemačkom jeziku za Sturmabteilung),  što znači “jurišni odredi”. “Jurišni odredi” su bili paravojna formacija nacističke partije u Nemačkoj.

 

Mi osuđujemo to što produkciji “Dnevnjak” nije smetalo nošenje majice Aleksandara Užarevića sa amblemima Srpskog dobrovoljačkog korpusa u brojnim emisijama u kojima je učestovao. Ova organizacije je osnovana po ugledu na Hitlerove “jurišne odrede” i bila je stranačka vojska Jugoslovenskog narodnog pokreta ZBOR – Dimitirja Ljotića. Ovi odredi smrti su se “proslavili” učestovanjem u streljanju đaka u Kragujevcu, kao i mnogim drugim zločinima protiv Srba, Jevreja, Roma, komunista i drugih antifašista.

 

Aleksandar Užarević je uz nekolicinu pripadnika opskurne organizacije Srbska akcija učestovao u organizovanju provokacija u Novom Sadu, 23. oktobra povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma. On je sa ostalim pripadnicima svoje organizacije sakupljao potpise protiv zabrane komunističke ideologije u našoj zemlji. Takav gest je isprovocirao građane “Grada Heroja”, koji su tog dana slavili veliki praznik, kada su jedinice slavne Naroodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i jedinica Crvene armije oslobodili Novi Sad. Gnevni narod je oterao šačicu fašista i ova provokacija je na taj način okončana.

 

Za našu organizaciju antifašizam ne predstavlja humor. On predstavlja stav. On ne sme da bude prihvaćen samo od većine u društvu, on mora da bude prihvaćen od strane svih. Naša omladinska organizacija poziva produkciju humorističke emisije “Dnevnjak” da se ogradi od Aleksandra Užarevića. Mi smatramo da je humor u ovim sumornim trenucima jako bitan. Istinski humor ima veoma važnu ulogu u građenju kritičkog stava omladine prema postojećem stanju u društvu. No, mi duboko verujemo i nadamo se da produkcija “Dnevnjak” nije znala za pravi karakter minorne političke organizacije kojoj Aleksandar Žarković pripada, kao i za ambleme koje on nosi na svojim majicama. Mi smo ubeđeni, da su to znali, sigurno ne bi promovisali osobe koje propagiraju ratne zločine, koncentracione logore, streljanje nevinih đaka u Kragujevcu, Banjički logor, ubistvo romskog dečaka Dušana Jovanovića, glumca Dragana Maksimovića i mnogih drugih. Propagiranje takvih vrednosti je ruganje smrti nevinih miliona naših sugrađana i njihovih potomaka. Isto tako, promovisanje takvih ideja znači smejanje svim onim ljudima koji su dali u borbi za slobodu, ono najvrednije što jedan čovek može dati  – a to je ljudski život.

 

U narednim danima naša organizacija će poslati javno pismo produkciji “Dnevnjak” u kojoj će zahtevati da se javno ogradi od Aleksandra Užarevića. Mi poručujemo produkciji “Dnevnjak” da ukoliko se javno neograde od fašističkog provokatora Aleksandara Užarevića, naša organizacija će podneti tužbu protiv protagonista ove emisije. Podsećamo produkciju “Dnevnjak” da je propagiranje fažizma i nacizma zakonom zabranjeno i kažnjivo, a da organizacija u kojoj je Aleksandar Užarević član deluje van Zakona naše zemlje, za razliku od naše organizacije koja deluje u okviru zakona. Mi se nadamo da će produkcija “Dnevnjaka” naučiti važnu lekciju iz istorije, a to je da ruganje žrtvama nije humor i da će se ograditi od fašiste u njihovim redovima!

SMRT FAŽIZMU – SLOBODA NARODU!

ekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

U Beogradu,

25.10.2018.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A