DELEGACIJA NKPJ I SKOJ SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA VENECUELE

Delagacije NKPJ i SKOJ-a, predvođena drugovima Aleksandrom Đenićem i Milošem Karavezićem, sastala se juče sa drugom Ivanom Hilom, ministrom spoljnih poslova Bolivarske republike Venecuele. Drug Ivan Hil je, u okviru svoje posete Srbiji, održao tribinu na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je govorio o spoljnoj politici Bolivarske republike Venecuele i borbi protiv pritisaka zapadnog imperijalizma.

 

U svom izlaganju, drug Ivan Hil objasnio je suštinu venecuelanske „Bolivarske diplomatije“, koja podrazumeva borbu za uspostavljanje sistema suverenih zemalja, nasuprot trenutnom, umirućem unipolarnom svetu koji se nalazi pod dominacijom SAD-a i njegovih zapadnih imperijalističkih saveznika. Narod Venecuele, koja je po resursima jedna od najbogatijih zemalja sveta, ne želi da dozvoli pljačkanje svoje države od strane SAD-a, koje žele da na grbači venecuelanskih radnika obezbede ekstraprofite svojim oligarsima. U svojoj antiimperijalističkoj borbi, Venecuela ulazi u savez sa ostalim antiimperijalističkim zemljama, poput Kube, Sirije, Rusije i Kine.

 

Drug ministar je, takođe, istakao sličnost između naroda Venecuele i Srbije. Oba naroda su se, i to u slično vreme, borili za nezavisnost od španske, odnosno otomanske imperije. U savremeno doba, oba naroda su bila žrtve sankcija i državnih udara nametnutih od strane SAD-a i njenih saveznika. Venecuela danas, baš kao i SR Jugoslavija krajem prošlog veka, stalno je satanizovana od strane medija sa Zapada, kako bi se opravdala blokada, pa čak i vojne intervencije protiv ovih zemalja. Uprkos svim pritiscima, narod Venecuele uspeo je da očuva svoju, Bolivarsku revoluciju i nastavi izgradnju nezavisnog društva koje brine o potrebama najsiromašnijih.

 

NKPJ i SKOJ nastaviće da podržavaju sve progresivne zemlje i pokrete, među kojima Venecuela zauzima posebno mesto. Najveći neprijatelj radnika širom planete je imperijalizam, kojeg predvode Sjedinjene države. Stoga se naša Partija i SKOJ zalažu za formiranje novog „narodnog fronta“ koji će jednom zauvek uništiti moć SAD-a, što predstavlja neophodan uslov za uspostavljanje i pobedu socijalizma.

 

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

15.07.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A