DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM – MI SMO POBEDILI, POBEDIĆEMO OPET!

NKPJ i SKOJ čestitaju svim progresivnim ljudima u Srbiji 79. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu! Naši članovi ovaj praznik obeležili su na dva mesta u Beogradu. Delegacija NKPJ i SKOJ-a je cveće položila na spomen-groblju oslobodilaca Beograda, zajedno sa predstavnicima SUBNOR-a grada Beograda, kao i brojnih drugih udruženja, ali i predtavnika ambasada zemalja bivšeg SSSR-a. Delegacija naše Partije i SKOJ-a proslavila je Dan Pobede i ispred Spomenika palim borcima u Zemunu.

 

Dan pobede nad fašizmom danas ima veći značaj nego ikad do sad. Posebno je važno istaći da je sovjetska Crvena armija bila glavni nosilac ovog herojskog dela, te da je upravo SSSR oslobodio narode Evrope iz kandži fašizma i nacizma. Takođe, ogromnu ulogu u oslobođenju imali su i komunistički pokreti u okupiranim državama Evrope, a među njima je bio i Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije. Nacizam koji je poražen na današnji dan za sobom je ostavio desetine miliona mrtvih, kao i nemerljiva razaranja. Upravo su komunisti ti koji su ovo zlo zaustavili.

 

Danas, iako poraženi, nacizam i fašizam nalaze novo utočište kod svojih prirodnih domaćina – kapitalista koji služe interesima Zapadnog imperijalizma. Upravo države koje pripadaju imperijalističkom kampu najviše rade na stvaranju i promovisanju neonacističkih organizacija i pokreta. Najbolji primer za ovo je Ukrajina pod režimom Zelenskog, ali se slični napadi ne samo na komuniste, nego i na slobodarsku, antifašističku tradiciju dešavaju u zemljama Baltika i Poljskoj. Ostale zemlje EU takođe sve intenzivnije izjednačavaju fašizam i komunizam, što u praksi dovodi do daljeg jačanja ovih prvih.

 

Upravo zato je od ključne važnosti da progresivne snage danas slave ovaj dan, dan kada je poraženo najveće zlo u istoriji čovečanstva. NKPJ i SKOJ ostaju čvrsto na putu antifašizma i čvrsto stoje na prvoj liniji zaštite tekovina antifašizma. Danas, kada kapitalisti na sve načine pokušavaju da ocrne ovaj dan, NKPJ i SKOJ ponovo ukazuju na značaj pobede nad destruktivnim ideologijama i režimima, kao i na novi, socijalistički svet koji se iz te pobede rađa.

 

Secretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

09.05.2024.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM – MI SMO POBEDILI, POBEDIĆEMO OPET! SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! PRVOMAJSKI PROGLAS NKPJ I SKOJ-a KOMUNISTI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA NA LISTI RUSKE STRANKE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A