DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA!

NKPJ i SKOJ čestitaju radnom narodu Srbije, Crne Gore, kao i ostalih jugoslovenskih republika Dan Borca, koji se obeležava u znak sećanja na odluku o podizanju ustanka protiv okupatora koju je Komunistička Partija Jugoslavije donela 4. jula 1941. godine!

 

Ovogodišnji Dan Borca proslavljen je kod spomenika palim borcima na Avijatičarskom trgu u Zemunu, a glavni organizatori bili su SUBNOR Beograda i SKOJ, kao njegov kolektivni član. Tom prilikom SKOJ je od SUBNOR-a Beograda primio Zahvalnicu za dugogodišnji doprinos čuvanju sećanja na partizanski pokret i borbu protiv revizije istorije.

 

Izvršni sekretar NKPJ i odbornik u Skupštini opštine Zemun, drug Aleksandar Đenić, pročitao je proglas CK KPJ o podizanju ustanka. Pre toga, on je u svom obraćanju osudio nemarnost koju vlast u Zemunu pokazuje prema kulturi sećanja na antifašističku borbu, ali i aktivnoj reviziji istorije koju sprovode vlasti u Srbiji. Primeri pokušaja brisanja sećanja na NOB, kao i na ulogu koju su komunisti imali u oslobođenju Srbije i Jugoslavije, jeste jadno stanje u kojem se nalazi sam spomenik palim borcima, činjenica da se bista Save Kovačevića već godinama ne nalazi u istoimenom naselju, a posebno odluka opštinskih vlasti da promene ime Ulice Jakuba Kuburovića i nazovu je po cionisti Teodoru Herclu.

 

Predsednik SUBNOR-a Beograd, drug Bora Ercegovac, posebno je istakao sramotno ponašanje ljudi na čelu opštine Zemun, uključujući i samog predsednika, koji ne samo da nisu obnovili spomenik palim borcima, već se nisu ni udostojili da nakon polaganja venaca ostanu na skupu u znak sećanja na borce iz Zemuna, koji su tada činili 30 posto stanovništva ovog grada. On je napomenuo danas jedino SUBNOR i pridružene organizacije  obeležavaju dan koji je nekad slavila cela zemlja.

 

Pored političkih govora i minuta ćutanja posvećenog palim borcima za slobodu, učesnici su imali prilike da čuju popularne partizanske pesme, kao što su „Bella ciao“, „Kaćuša“, „Po šumama i gorama“ i „Hej Sloveni“. Na kraju skupa učesnici su zaigrali Kozaračko i Užičko kolo.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

04.07.2024.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A