DA LI BI TREBALO DA KOMUNISTA I KOMUNISTIKINJA IMAJU STAV O KLIMATSKIM PROMENAMA?

 

Omladinska politička škola koja deluje u okviru Saveza komunističke omladine Jugoslavije organizuje političku debatu “Da li bi trebalo da komunista i komunistkinja imaju stav o klimatskim promenama.” Ova debata će biti organizovana u petak 5. feburara 2020 godine, sa početkom u 20h, a uvodničar će biti drug prof. dr Vladimir Janković, aktivista naše partije i profesor Istorije nauke na Univerzitetu u Mančesteru.

 

Debata je namenjen temi koja zauzima velik prostor u savremenoj politici, ekonomiji i medijima. Debata će razmotriti istorijske i trenutne razloge interesovanja za ovu temu i postaviti pitanja o tome da li problematika klime ima mesto, ili ga nema, u komunističkoj teoriji i praksi. Debata će postaviti pitanja o populističkoj politici klimatskih promena, kao i konstrukciji principa odgovornosti i obaveza: od biznisa do pojedinca, od vlada do ekoloških pokreta, i od privilegovanih do eksploatisanih društava. Naglasak će biti na istorijskom poreklu klimatske politike, formirane kao odgovoru na potrebu globalnih i manjih privatnih korporacija da optimizuju svoja poslovanja kroz smanjivanje rizika od klimatskih promena. Klimatske promene su i danas najveća pretnja globalnom neoliberalnom režimu. U tome smislu, razmotrićemo pitanje: da li je sprečavanje posledica klimatskih promena namenjeno uspostavljanju humanijeg života ‘globalnog pojedinca’ ili je namenjeno eliminaciji rizika koje te promene predstavljaju globalnim korporacijama? Odgovor na ova pitanja će biti i odgovor na pitanje naslova debate.

 

Škola se održava svakog meseca sa drugom debatom, a pored članova SKOJ-a za koje je škola obavezna, moguće je da u njoj učestvuju svi koji su zainteresovani. Zbog epidemiološke nepovoljne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, ova debata će se održati online putem.

 

Uz Lenjinovu parolu “Učiti, učiti, i samo učiti” pozivamo vas da se priključite nastavi u našoj političkoj školi.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

01. 02. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A