BRUTALNI NAPAD NA PROGRESIVNE INDIJSKE STUDENTE

Savez komunističke omladine Jugoslavije najoštrije osuđuje bezočni napad, koji se odigrao u nedelju 5. januara na Univerzitetu “ Džavaharlal Nehru” u Nju Delhiju, u kome je povređen veliki broj progresivnih studenata, među njima i drugarica Aiša Goš, predsednica Saveza studenata tog univerziteta i aktivistkinja Studentske federacije Indije ( studentske organizacije Komunističke partije Indije – marksista).

 

Napad je usledio tokom noći, a njegovi izvršitelji su pripadnici ABVP, studentskog kirla paravojne organizacije RSS vladajuće buržoaske nacionalističke BJP partije u Indiji. Nasilnici iz ABVP su uz očiglednu pomoć obezbeđenja studentskog doma koji se nalazi u okviru univerziteta, neometano ušli u kampus i znajući u kojim se sobama nalaze komunisti i drugi progresivni studenti napali ih drvenim motkama i metalnim palicama. Desničarski nasilnici su ušavši u studentski dom mučki prebili drugaricu Goš i povredili još dvadesetak studenata razbijajući i lomeći sve pred sobom.

 

Razlog napada je učešće drugarice Goš i drugih progresivnih studenata u protestima protiv diskriminatorskog zakona o državljanstvu prema muslimanskim izbeglicama. Naime, desničarska nacionalistička vlada Indije je donela zakon kojim se onemogućava dobijanje državljanstva izbeglicama muslimanske veroisposvesti. Progresivna javnost je to pravilno ocenila kao diskriminaciju i u toku su masovne demonstracije širom Indije protiv te skandalozne odluke.

 

SKOJ ocenjuje da su napadači imali podršku ne samo obezbeđenja fakulteta već i policije koja je stacionirana u neposrednoj blizini kampa, ali nije sprečila upad u studentski dom i da je reč pokušaju zastrašivanja i gušenja progresivnih protesta.

 

SKOJ izražava solidarnost sa drugaricom Goš, svim napadnutim studentima i Studentskom federacijom Indije (SFI) i zahteva od vladajuće BJP da njena paravojska odmah prekine sa napadima na studente i proteste, da ukine dikskriminatorski zakon prema muslimanskim izbeglicama, a da policija zločince koji su napali kampus 5. decembra hitno uhapsi kako bi bilo kažnjeni za zlodela koja su počinili.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A