75 GODINA POBEDE NAD FAŠIZMOM

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) Vam čestitaju srećan 9. maj – Dan pobede!

 

Ove godine obeležavamo jubilarnu 75. godišnjicu pobede nad fašizmom. Iako potučen do nogu u Drugom svetskom ratu, fašizam u raznim oblicima predstavlja i danas opasnost za mir i slobodu naroda, za solidarnost i miroljubiv razvoj ljudske civilizacije. Ovo zlo je po potrebi uvek na raspolaganju kapitalizmu s obzirom na hronične krize i neizvesnosti koje nosi. Zato je današnji jubilej pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pravi momenat da se istakne ova njegova karakteristika i pozove da se fašizam ponovo pobeđuje u svim oblicima u kojima postoji ili će se javiti.

 

Takođe, Dan pobede je i dan kada mi ističemo naš zahtev da se obustave prekrajanja istorije koja se ne može ponovo napisati već samo falsifikovati. Danas ponavljamo da je naša država preduboko zaglibilo u blato istorijskog revizionizma koji za cilj ima atak na svest ljudi kako bi se pre svega eliminisale sve tekovine i nasleđa slavne Narodnooslobodilačke borbe i socijalizma u našoj zemlji. Slične tendencije su vidljive širom Evrope i sveta, a mi danas izražavamo našu solidarnost sa svim pravdoljubivim, progresivnim i slobodarski orijentisanim ljudima koji vode bespoštednu i upornu borbu protiv istorijskog revizionizma!

 

Današnji svetli jubilej nas podseća na slavu i žrtvu koju je čovečanstvo dalo u 20. veku u borbi protiv najmračnije ideologije zla – naci-fašizma, koji je 9. maja 1945, pošto se u Berlinu zavijorila crvena zastava slobode iznad Rajhstaga, potučen do nogu.

 

Nemački nacizam je direktno odgovoran za izazivanje najvećeg rata u ljudskoj istoriji koji je odneo preko 75 miliona ljudskih života, u našoj domovini skoro 1.700.000. života. Najveću žrtvu je podneo sovjetski narod sa 27 miliona žrtava i ogromnom materijalnom štetom.

 

Danas odajemo počast velikom Sovjetskom savezu koji je imao najznačajniji udeo u konačnom slomu naci-fašizma, jer se po nekim izvorima procenjuje da su Nemci imali gotovo 90% gubitaka na Istočnom frontu. Kao prva zemlja socijalizma, i kao centar svetske revolucije, SSSR je bio i glavna meta najreakcionarnije verzije kapitalizma – naci-fašizma.

 

Stupanje SSSR-a u Drugi svetski rat, tj. ničim izazvan napad od strane Hitlerove soldatske, bio je signal i za mnoge slobodoljubive ljude širom sveta, te tako i za komuniste i revolucionarni pokret u našoj zemlji. Proračunato i bez trunke avanturizma, Komunistička partija Jugoslavije podigla je opšti narodni ustanak protiv okupatora i njegovih pomagača, i kroz četiri mučne i krvave godine, uz obilje žrtava uspela je da ostvari veliku pobedu, pod parolom “Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

 

NKPJ i SKOJ su odlučili da ovogodišnji jubilej obeleže isticanjem velikog banera s ovom slavnom i uvek aktuelnom parolom u Beogradu, kod spomenika „Pobednik“, što je dodatna simbolika. U specifičnim uslovima usled epidemije koronavirusa koja nije okončana, ove godine su izostale tradicionalne masovne manifestacije za Dan pobede, ali je naša delegacija, iako van zvaničnog protokola, na čelu s gensekom NKPJ drugom Aleksandrom Banjancem, položila venac u spomen parku oslobodiocima u Beogradu.

 

Živeo Dan pobede!

 

Pobeda je naša!

 

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

 

 

 

Sekretarijat NKPJ,

 

Sekretarijat SKOJ-a,

 

Beograd,

 

09. 05. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A