60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA

Da današnji dan 1961. godine, ispisana je krupna istorija pobede dostignuća uma i napretka. Čovek je osvojio kosmos!

 

Bio je to Juri Gagarin, sovjetski kosmonaut, narodni heroj SSSR- a i dobitnik brojnih drugih sovjetskih i međunarodnih medalja i priznanja, među kojima i jugoslovenskih. Jedan od najprometnijih bulevara jugoslovenske prestonice je poneo ime Jurija Gagarina, po kome se s pravom i danas zove.

 

Tog 12. aprila 1961, iz sovjetske svemirske luke Bajkonur u Kazahstanu, Gagarin se vinuo u slavu izgovorivši pritom kratko “Поехали!”. Gagarin je učinio nemoguće. On se na svemirskoj letelici Vostok 1 lansirao u svemir i uspešno je orbitirao oko planete. Let je šokirao svet. Niko nikada nije leteo oko Zemlje. Sad je to ostvario jedan hrabar čovek. Njegova misija i danas 60 godina kasnije oduševljava i izaziva divljenje.

 

Ovaj prosti sovjetski čovek, iz skromne porodice zemljoradnika, ostvario je ono što je generacijama pre bilo nezamislivo. Prva zemlja radnika i seljaka ostvarila je mogućnosti jednake za sve. Stoga je bila kadra da postane naučna sila br. 1 u svetu i time uspelo ono o čemu je čovečanstvo oduvek maštalo – da dosegne zvezde.

 

Snovi koje je socijalizam ostvarivao kapitalizam nije mogao da prati. Preimućstvo nauke, tehnologije i napretka, superiornost socijalizma nad kapitalizmom bila je kristalno jasna i u velikom trijumfu Jurija Gagarina i sovjetske kosmonautike.

 

Ovo je ujedno i najveća poruka prvog leta u svemir i jubileja koji danas slavimo. Dok kapitalizam ruši snove, budućnost i život ljudi i planeti, socijalizam ih ostvaruje i usavršava. Stoga je aktuelnost borbe za socijalizam i pobedu novih revolucija amanet koji nam ostavlja Gagarin.

 

Slava sinu partije!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

12. 04. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A