220. GODIŠNJICA PRVOG SRPSKOG USTANKA

 

Na današnji dan pre 220. godina u Orašcu podignut je Prvi srpski ustanak. On predstavlja početak konačnog oslobođenja srpskog naroda od vekovne osmanske okupacije. Ustanak protiv viševekovne okupacije doneo je početak nacionalnog oslobođenja kako za srpski narod, tako i podstakao borbu ostalih naroda Balkana. Pored nacionalne, počela je i socijalna revolucija, odbacivanjem feudalnog uređenja, kao i uvođenjem modernih institucija poput školstva.

 

Takođe, danas se obeležava i godišnjicu donošenja Sretenjskog ustava, prvog modernog ustava Srbije, i jednog od najprogresivnijih ustava svog vremena. Ustav je bio jedinstven kako po tome što je u potpunisti nastao bez stranog uplitanja, tako i po progresivnim i naprednim zakonima. Ovaj ustav dao je potvrdu izborenim slobodama, a ističe se i zakon o ukidanju ropstva, jedan od prvih u svetu.

 

Ovom danu u vreme socijalizma pridavao se veliki značaj. Iako ne zvanično državni praznik, dan Prvog srpskog ustanka imao je status preteče dana ustanka iz 1941. Godine. Upravo su 1804. I 1941. godina bile na grbu SR Srbije kao podsetnik  na njene vekovne slobodarske tradicije.

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije podseća na važnost obeležavanja današnjeg praznika kao jedne od glavnih slobodarskih tekovina srpskog naroda. Kao što su 55 dana nakon uvođenja, strane sile ukinule Sretenjski ustav, tako i danas strane sile takođe pokušavanju da određuju sudbinu Srbije i njenog naroda. Komunisti, danas kao i uvek, čvrsto stoje na braniku slobodarskih tekovina našeg naroda i podsećaju na visoku cenu koju su za nju platili naši preci. Vođeni njihovim primerom, i danas kao i tada, ponavljamo:

 

SRBIJA SE UMIRIT’ NE MOŽE!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A