145 GODINA OD ROĐENJA VLADIMIRA ILIČA LENJINA – LENJIN VEČNO MLAD!

Vladimir Ilič Lenjin rođen je 22. aprila 1870. godine u mestu Simbirsk, gradu koji njemu u čast danas nosi naziv Uljanovsk.

Kao mlad Lenjin se zainteresovao za revolucionarne levičarske politike posebno intenzivno nakon pogubljenja brata Aleksandra 1887. godine. Bio je izbačen sa državnog kazanjskog univerziteta zbog učestvovanja u anticarističkim protetistima, ali je uspeo da vanredno sa velikim završi pravne studije.

Lenjinova genijalna misao i analitični um danas ni posle gotovo 100 godina od njegovog fizičkog nestanka nisu izgubila na značaju i aktuelnosti. Bio je do kraja svoga života uveren da „Ma kakve bile teškoće i mogući privremeni neuspesi ili talasi kontrarevolucije – konačna pobeda proletarijata je neizbežna“. Čitav svoj revolucionarni život Lenjin je podredio jednom cilju – obaranju kapitalističkog sistema i izgradnji socijalizma/komunizma.

Posebnu pažnju i ljubav imao je prema deci i mladima za koje je duboko verovao da će biti najbolji nosioci progresa i graditelji novog društva u kome će čovek biti oslobođen surovog finansijkog ataka i eksploatacije čoveka nad čovekom.

U ličnosti Lenjina stopile u se najbolje osobine čoveka i revolucionara, on je nesumljivo bio čovek od akcije, principijalni političar, genijalni teoretičar i duboki filozofski mislilac.

Lenjinov lik i delo pokazali su čovečanstvu put njegovog stvarnog oslobođenja, pretvorivši nade i snove milona potlačenih u stvarnost.

Danas zastavu Lenjina dižemo još više i nastavljamo borbu do konačnog oslobođenja i uništenja lanaca kapitalizma i izgradnje novog sveta socijalizma-komunizma.

Sekretarijat SKOJ-a

21. april 2015. god.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A