100 GODINA OD SMRTI LENJINA

ЛЕНИН ЖИЛ, ЛЕНИН ЖИВ, ЛЕНИН БУДЕТ ЖИТЬ!

Na današnji dan, pre tačno 100 godina, prestalo je da kuca srce najvećeg revolucionara 20. veka, Vladimira Iljiča Lenjina.

 

Članovi SKOJ-a su godišnjicu smrti jednog od klasika naučnog socijalizma obeležili u saradnji sa sestrinskim Lenjinskim Komsomolom Ruske Federacije (LKSM), omladinskom organizacijom Komunističke Partije Ruske Federacije (KPRF). Član Centralnog komiteta SKOJ-a, drug Darko Pantelić, učestvovao je u Moskvi na demonstraciji ispred Lenjinovog mauzoleja koju su organizovale drugarice i drugovi iz KPRF. Takođe, drugovi Miloš Karavezić i Ilija Živković učestvovalil su na okruglom stolu koji je organizovao Karelski republički komitet LKSM, a tokom kojeg su podneli referat o značaju Lenjinovog lika i dela za radnike u Srbiji. Deo tog teksta prenosimo i ovde:

 

Značaj Vladimira Iljiča Lenjina veliki je za globalni radnički pokret, ali i za radnički pokret u Srbiji. Lenjin je govoreći o prvom svetskom ratu, govorio i o srpskom narodu, i o njegovoj pravednoj borbi. Između ostalog, Lenjin je o Srbima rekao sledeće: „To je jedan mali seljački narod, koji je u duši demokratski i koji je umeo da sam sebi stvori tip seljačke demokratije, slobode i ravnopravnosti, do danas nepoznat u Evropi. Taj narod u istini nije komunistički, ali je našao tip demokratskog uređenja koji mu bolje odgovara i koji će mu još za decenije bolje odgovarati. Zato je taj narod lavovski branio svoju slobodu. Taj narod su Srbi.“

 

Ogroman je bio i Lenjinov uticaj na radnički pokret u Srbiji. Oktobarska revolucija daleko je odjeknula u našoj zemlji, gde se generacija radnika, uprkos pokušajima zabrane, obrazovala na Lenjinovim delima, i osnaživala radnički pokret u vreme kada ga je monarho-buržoaska vlast agresivno suzbijala. Isti ljudi kasnije su na svojim plećima izneli teret oslobođenja i revolucije.

 

U vremenu socijalističke Jugoslavije, Lenjin je zauzimao zasluženo mesto kao jedna od centralnih ličnosti revolucionarnog pokreta. Njegova dela štampana su u nebrojeno mnogo primeraka, a njegovo ime krasilo je značajne ulice gotovo svakog mesta u Jugoslaviji. Danas, uprkos kontrarevoluciji, reviziji istorije i žestokom antikomunizmu, mladi sve više čitaju Lenjina i u njemu nalaze inspiraciju u brobi za pravednije, socijalističko i komunističko društvo.

 

Iako Lenjin fizički nije među nama, njegovo delo nastavljaju milioni komunista širom planete. Lenjinov teorijski doprinos, kao i praktično iskustvo prve socijalističke zemlje na svetu (SSSR-a) i danas predstavljaju moćno oružije u borbi radnika protiv kapitalističke eksploatacije. Lenjinovo delo nastavljamo mi!

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

21.01.2024.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A