ZRENJANIN JE UČIN GRAD

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje protiv inicijative gradskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) da grad Zrenjanin promeni ime u Petrovgrad.

Promena imena Zrenjanina u Petrovgrad bi predstavljala krajnje reakcionaran čin i uvredu za sve slobodoljubive građane Srbije koji poštuju oslobodilačke antifašističke tekovine iz perioda okupacije naše zemlje u Drugom svetskom ratu. Svojom inicijativom buržoaska pro-imperijalistička DSS, lažni zagovornik “neutralnosti Srbije” je jasno pokazala da je protivnik progresa i simpatizer poražene ravnogorske i monarhističke reakcionarne ideologije. Bez obzira na uzaludne pokušaje revizije istorije od strane DSS-a, što se želi postići ovom inicijativom, istina da su komunisti-partizani oslobodili zemlju od naci-fašističkog okupatora a da “stara” građanska klasa čiju tradiciju baštini DSS nije učestvovala u antifašističkoj borbi već je jedan njen deo bio pasivan čekajući kraj rata dok je drugi ušao u otvorenu kolaboraciju sa neprijateljem kroz podršku Milanu Nediću i Dragoljubu Draži Mihailoviću-, nikada neće biti sakrivena od javnosti Inače, pre inicijative DSS-a, promenu imena Zrenjanina je zatražio i četnički buržoaski pro-imperijalistički Srpski pokret obnove (SPO) odnosno njegov odbor u tom gradu. NKPJ poručuje reakcionarnim pristalicama Vojislava Koštunice i Vuka Draškovića da je istina samo jedna, komunisti, kojima je pripadao slavni narodni heroj Žarko Zrenjanin Uča, su jedini oslobodioci naše zemlje. Reakcionarne i jalove inicijative DSS i SPO nikada neće promeniti tu činjenicu. Zahtev da Zrenjanin promeni ime u Petrovgrad je istovremeno i nacionalistički i anti-patriotski. Nacionalistički je zbog toga što je Zrenjanin višenacionalni grad koji ne može da nosi ime kralja Petra I Karađorđevića, utemeljivača velikosrpskog buržoaskog hegemonizma. Anti-patriotski je zato što je dinastija Karađorđević u potpunosti kompromitovana kukavičkim bekstvom iz zemlje 1941. godine kada je ostavila narod na nemilost naci-fašističkom okupatoru ponevši sa sobom tovare opljačkanog državnog zlata.

Osnovni razlog zbog koga je reakcionarna inicijativa DSS i SPO za promenu imena Zrenjanina podjednako neprihvatljiva i smešna je taj da su se njegovi građani na referendumu 1991. godine izjasnili protiv promene imena grada. Tvrdnja da gradu treba promeniti ime zato što Žarko Zrenjanin u njemu nije rođen je takođe potpuno besmislena. Žarko Zrenjanin je bio organizator oružanog ustanka u Vojvodini, i zbog svojih vojnih i političkih sposobnosti sa pravom je od naroda prozvan“Crveni general”. Takođe, 1940. godine drug Žarko Zrenjanin je kao istaknuti rukovodilac slavne Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) proveo pet meseci u zatvoru u tadašnjem Petrovgradu, kako se Zrenjanin zvao do oslobođenja u Drugom svetskom ratu, u kome je bio izložen mučenju i torturi. Zbog svega nabrojanog najveći grad u Banatu i treći po veličini grad u Vojvodini i te kako zaslužuje da nosi ime “Crvenog generala”. Sa druge strane, naša Partija zahteva od nadležnih u gradu Beogradu da bivša ulica Žarka Zrenjanina opet dobije njegovo ime umesto imena koje sada nosi po austrougarskom oficiru Stevanu Šupljikcu.

Žarko Zrenjanin je rođen 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca u siromašnoj seljačkoj porodici. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine u kojoj je prišao revolucionarnom omladinskom pokretu. Član je KPJ od 1927. godine. Do rata 1941. godine hapšen je pet puta i mučen u zatvorima u Petrovgradu, Glavnjači i Adi Ciganliji. U septembru 1940. godine izabran je za sekretara Pokrajinskog komiteta KPJ. Inicijator je stvaranja partizanskih odreda i njihovih oružanih akcija na teritoriji Vojvodine u julu 1941. godine. Tokom pokušaja odlaska u Bosnu gde je trebalo da prisustvuje Prvom zasedanju AVNOJ-a Žarko Zrenjanin je prokazan Gestapou i ubijen je 4. novembra 1942. godine u selu Pavlišu kod Vršca. Za zasluge u organizovanju revolucionarnog radničkog pokreta i NOB-a u Vojovodini, Zrenjanin je 5.decembra 1944. godine proglašen narodnim herojem. Od 2.oktobra 1946. godine grad Petrovgrad nosi ime slavnog revolucionara – Zrenjanin. Više od 60 naseljenih mesta u Srbiji, ima ulicu sa imenom Žarka Zrenjanina.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd, 16. mart 2013.

zrenjanin

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A