ZAVRŠEN RAD PETOG “ANTIFAŠISTIČKOG LETNJEG KAMPA”

U Erdeviku, na jezeru Bruje, na obroncima Fruške Gore, održan je peti Antifašistički kamp. Kamp je trajao od 18. do 21. avgusta. Učesnici kampa bili su mladi iz cele Srbije. Organizator  je Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Učesnici kampa su kroz predavanja i večernje diskusije saznali više o herojskom jugoslovenskom atifašističkom otporu tokom Drugog svetskog rata. Osnovni cilj održavanja kampa je dizanje antifašističke svesti, posebno među mladim ljudima koji su izloženi sveopštoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj degradaciji. Preko medija, zvaničnih institucija, škola, fakulteta se servira lažna istorija, u kojoj se neretko oslobodioci nazivaju okupatorima i zločincima, dok se sa druge strane naci – fašistički okupator, kao i kolaboracionisti, rehabilituju, kako bi se predstavili kao nevine žrtve.

Teritorija Fruške Gore i Srema nije slučajno izabrana, jer na ovoj teritoriji su rođeni brojni revolucionari, a Fruška Gora i Srem  su bili od izuzetnog značaja za partizanski pokret, a mnoge sudbonosne bitke su se odigrale na ovoj teritoriji. Na teritoriji Fruške Gore se nalaze brojne partizanske baze koje su služile kako bi se borci i oružje prebacili na slobodnu teritoriju u Bosni.

Radioinice kampa bile su šarolike. Učesnici su diskusijama i predavanjima pokrili dnevno političke aktuelnosti, osvrćući se na istorijski kontekst. Debatovalo se o ulozi filma u revolucionarnoj propagandi, Oktobarskoj revolciji, značaju antifašističkog nasleđa, istorijatu revolucionarnogg pokreta na Fruškoj Gori…

U večernjim satima uz logorsku vatru su vođene debate, kako bi se na taj način učesnici naoružali sa novim saznanjima i argumetima.

Sekretarijat SKOJ-a,

22.8. 2017. godine

 

Please follow and like us:

Pratite nas na:

Facebook
Google+
http://www.skoj.org.rs/zavrsen-rad-petog-antifasistickog-letnjeg-kampa/">
Twitter
YouTube

NAJNOVIJE:

WFDY U VEZI SA ODLUKOM SAD I STATUSOM JERUSALIMA ZAJEDNIČKA IZJAVA 36 OMLADINSKIH KOMUNISTIČKIH ORGANIZACIJA OBELEŽEN DAN REPUBLIKE DEBATA POVODOM 100 GODINA VELIKOG OKTOBRA LENJIN PONOVO U BEOGRADU!