ZAVRŠEN RAD ČETVRTOG “LETNJEG ANTIFAŠISTIČKOG KAMPA”

U Staroj Palanci, opština Bela Crkva, održan je četvrti Antifašistički kamp mladih pod nazivom „Pobedićemo opet“. Kamp je trajao od 5. do 8. avgusta. Učesnici kampa bili su mladi iz cele Srbije, ali i aktivisti komunističke omladine Grčke. Orgaizatori kampa pored Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), bili su GO SUBNOR-a Beograda i O. O Subnor-a Bela Crkva.

 

Učesnici kampa u kroz predavanja, filmske projekcije, izložbe, obilaske spomenika i susrete sa slavnim partizanima saznali više o herojskom jugoslovenskom atifašističkom otporu tokom Drugog svetskog rata. Osnovni cilj održavanja kampa je dizanje antifašističke svesti, posebno među mladim ljudima koji su izloženi sveopštoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj degradaciji. Preko medija, zvaničnih institucija, škola, fakulteta se servira lažna istorija, u kojoj se neretko oslobodioci nazivaju okupatorima i zločincima, dok se sa druge strane naci – fašistički okupator, kao i kolaboracionisti, rehabilituju, kako bi se predstavili kao nevine žrtve.

 

Teritorija opštine Bela Crkva i samog Banata nije slučajno izabrana, jer na njegovoj teritoriji su rođeni brojni revolucionari, kao legendarni revolucionar Žarko Zrenjenin Uča, a takođe su se odigrali mnogi značajni događaji za vreme Narodonooslobodilačkog rata. Na teritoriji opštine Bela Crkve se nalazi Kruščić koje je slavna Crvena Armija prvo oslobodila njenim prelaskom u Srbiju.

 

Radioinice kampa bile su šarolike. Učesnici su diskusijama i predavanjima pokrili dnevno političke aktuelnosti u našoj zemlji poput Beograda na vodi, ali i svestke aktuelanosti poput terorizma i problema izbeglica, koji predstavljaju posledice imperijalističkih politika. Održana je i radionica o rehabilitaciji nacifašista, kao i radionica o tekovinama antimperijalizma u književnosti Latinske Amerike.

 

U večernjim satima emitovani su progresivni filmovi, kako bi se i na taj način učesnici upoznali sa tekovinama antiimperijalizma. Takođe je održana izložba „Ivo Lola Ribar i Žarko Zrenjanin Uča“ u centru Bele Crkve, a u saradnji sa Centrom za kulturu ovoga grada

 

Široke i opsežne diskusuje, koje su se ticale širokog polja antifašističke, antiimperijalističke i klasne borbe su sintetizovane u rezoluciji koja je doneta 8. avgusta, poslednjeg dana kampa. U daljem tekstu možete pročitati rezoluciju Četvrtog letnjeg antifašističkog kampa:

 

„Mi, učesnici Četvrtog letnjeg antifašističkog kampa, održanog u Beloj Crkvi od 5. do 8. avgusta, pod nazivom „Pobedićemo opet“, nadahnuti dubokohumanim i opšteljudskim idejama, koje su do pobede zastupali heroji jugoslovenskog antifašističkog partizanskog pokreta, svesni da je fašizam nastao usled ekonomske krize kapitalističkog sistema i za kratko vreme doveo do pokretanja Drugog svetskog rata koji je opustošio Evropu i ostavio iza sebe 60 miliona mrtvih, ističemo sledeće:

 

 

*Solidarnost sa izbeglicama koje su žrtve kapitalističkih protivurečnosti i imperijalističkih ratova;

 

*Solidarnost sa nevinim žrtvama terorizma koji se javlja kao posledica imperijalističke politik;

 

*Solidarnost sa narodom Venecuele, Kube, Brazila i druih naroda Latinske Amerike koji su na udaru Zapadnog imperijalizma;

 

*Solidarnost sa narodima Sirije i Bliskog istoka koji su na udaru Islamske Države i zapadnog imperijalizma;

 

*Solidarnost sa narodom u Ukrajini koji se bori protiv vojno fašističke hunte u Kijevu;

 

*Osuda ustaške histerije koja se sprovodi u Hrvatskoj nad Srbima, Hrvatima antifašistima i drugim slobodoljubivim ljudima ovoj zemlji I solidarnost sa žrtvama zločinačke akcije Oluja”.

cetvrtiantifakamp2016

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A