ZAVRŠEN RAD “ANTIFAŠISTIČKOG LETNJEG KAMPA”

U legendarnoj Bojčinskoj šumi, centru partizanskog otpora u okupiranom Sremu tokom Drugog svetskog rata okupili su se na “Antifašističkom letnjem kampu” u organizaciji Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i SUBNOR-a Grada Beograda, mladi iz cele Srbije. Članovi SKOJ-a i drugi mladi antifašisti iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Leskovca i Kosovske Mitrovice u kamp u Bojčinskoj šumi došli su sa željom da kroz različita dešavanja poput predavanja, filmskih projekcija i susreta sa slavnim partizanima saznaju više o herojskom jugoslovenskom atifašističkom otporu tokom Drugog svetskog rata. Zamisao kampa je da se sačuva i prenese istina o jugoslovenskom antifašističkom partizanskom otporu u Drugom svetskom ratu, predvođenog slavnom KPJ, kao i o našoj domovini socijalističkoj Jugoslaviji, istina koja je ugrožena snažnom antikomunističkom propagandom i rehabilitacijom poraženih kvislinških snaga koja se nemilosrdno sprovodi kroz medije, školu i državnu propagandu u svim bivšim republikama SFRJ. Takođe, cilj okupljanja u Bojčinskoj šumi je da se kroz predavanja aktivista Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i drugih predavača učesnici kampa upoznaju i sa aktuelnom opasnošću od neo-fašističkog pokreta koji se na našim prostorima povampirio nakon razbijanja socijalističke Jugoslavije od strane zapadnog imperijalizma a na teritoriji Evrope i sveta posebno ojačao usled posledica kapitalističke krize. “Antifašistički letnji kamp, Bojčinska šuma 2013.” trajao je četiri dana, od 6. do 9. avgusta 2013. godine. Mesto kampa nije izabrano slučajno. Za vreme Drugog svetskog rata Bojčinska šuma je bila veoma značajan politički, vojni i ekonomski partizanski centar. U njoj je 1941. podignut partizanski ustanak u Donjem Sremu. U šumi se skrivao i narod iz okolnih sela, bežeći od neprijatelja, posebno Nemaca i ustaša. U više baza pod zemljom, koje su očuvane do danas, mnogi borci iz centralne Srbije su sve do kraja rata, posle prelaska Save i kraćeg zadržavanja radi oporavka i obuke, nastavljali put prema istočnoj Bosni, a zatim se uključivali u žestoke bitke protiv neprijatelja. Kamp je otvoren polaganjem venaca na spomenik partizanima u Bojčinskoj šumi uz tradicionalni partizanski pozdrav. Vence su u prisustvu svih prisutnih na kampu položili predstavnici SKOJ-a i SUBNOR-a. Prisutne je pozdravio predsednik gradskog odbora SUBNOR-a Beograda Bora Ercegovac. Među govornicima na otvaranju “Antifašističkog letnjeg kampa, Bojčinska šuma 2013” prisutnima se obratio i drug Aleksandar Đenić, član Sekretarijata NKPJ i SKOJ, koji je rukovodio radom ovogodišnjeg kampa.

Četiri dana Bojčinska šuma odjekivala je od borbenih nota partizanskih i revolucionarnih pesama. Kamp je okupio 30-tak učesnika i veliki broj gostiju koji su uzeli učešće u otvorenom delu programa koji je obuhvatao radionice, predavanja, susrete sa borcima NOR-a i projekcije filmova. Kamp je okupio borbene mlade antifašiste, da ih podseti na herojsku borbu koju su jugoslovenski partizani vodili za slobodu razbijene i porobljene Jugoslavije i da ih podseti na trajne vrednosti antifašizma i socijalne pravde upravo u vremenu kada su te vrednosti najviše napadnute, kada se istina našla na udaru snažne, po mnogo čemu gebelsovske, propagande. Iako je fašizam u Drugom svetskom ratu poražen, prvenstveno zahvaljujući Sovjetskom Savezu i slavnoj Crvenoj armiji, povampireni neo-nacizam je i dalje u raznim oblicima prisutan kako u Srbiji tako i širom sveta. Stoga mladi antifašisti imaju dužnost ne samo da se sećaju i dostojno obeležavaju tradicije NOR-a i socijalističke revolucije u Jugoslaviji već i da se aktivno i beskompromisno suprotstave neo-fašističkoj propagandi, jedan je od najvažnijih zaključaka donetih na Kampu.

Takođe je zaključeno da su rušenje spomenika NOR-a, prekrajanje i falsifikovanje istorije samo delovi korenite antikomunističke revizije istorije, nemarnosti za svetle slobodarske i antifašističke simbole kojim bi društvo trebalo da se ponosi. Buržoaske vlasti u Srbiji, iako povremeno izbacuju građanske kvazi-antifašističke parole, očito nemaju kad da se bave slobodarskim simbolima, herojima antifašističke i revolucionarne borbe našeg naroda. Kako bi imali kad su zauzeti sramnim prenošenjem iz inostranstva u zemlju, a sve o trošku građana Srbije, posmrtnih ostataka dokazanih izdajnika, narodnih neprijatelja, saradnika okupatora i kukavica , poput kneza Pavla i kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Spremanjem kampa, koji je bio ukrašen zastavama SKOJ, Socijalističke Republike Srbije i SFR Jugoslavije, i svečanim ručkom u petak 9. avgusta zvanično je završen rad “Antifašističkog letnjeg kampa, Bojčinska šuma 2013. godine”. Donesena je odluka da će Kamp postati tradicija i da će sledeće godine sa bogatijim programom okupiti još veći broj mladih iz cele bivše SFR Jugoslavije i inostranstva.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A