ZAVRŠEN CENA SKUP U BEOGRADU

U Beogradu je uspešno završen CENA (Committee of Europe and North America) skup, koji je trajao od 25 – 29. jula u organizaciji Saveza komunističke omladine Jugoslavije i Svetske federacije demoratske omladine (WFDY). Ovogodišnji CENA skup je bio posvećen dvadesetogodišnjici zločinačke NATO agresije na SR Jugoslaviju i stogodišnjici od osnivanja SKOJ-a. Skup je održan pod sloganom: NATO i EU – neprijatelj mira i slobode! Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije – NATO poltika okupacije i stvaranja novih ratnih žarišta!”

 

Na samom CENA skupu, učestovalo je 17 organizacija: Komunistička omladina Turske, Komunističke omladina Danske (UNGKOM Ungkommunisterne),  Komunistička omladina Grčke (KNE), Pokret mladih komunista Francuske (MJCF – MOUVEMENT JEUNES COMMUNISTES DE FRANCE), Mladi komunisti iz Italije ( GC GIOVANI COMUNISTI/E),  Lenjinski komunistički omladinski savez – Ruske Federacije (ЛКСМ РФ ), Socijalistička Nemačka radnička omladina (SDAJ),  Ruski komunistički omladinski savez (РКСМ), Ujedinjena demokratska omladinska organizacija sa Kipra (EDON),  Komunistički omladinski savez iz Češke (KSM), Federacija demokratske omladine iz Nemačke (FDJ), Front komunističke omladine iz Italije (FGC),  Kolektiv komunističke omladine iz Španije (CJC), Komunistička omladina Portugalije (JCP), Saveza komunističke omladine Španije (UJCE), kao i Savez komunističke omladine Jugoslavije i WFDY kao organizatori. Skupu su prisustovali prijatelji WFDY iz Albanije, koji vode Internet stranicu koja podržava rad WFDY i na taj način prenose istinu svome narodu.

 

Prvog dana, pre početka zvaničnog programa, general Slobodan Petković, bivši načelnik Atomsko biološko hemijske odbrane Vojske Jugoslavije održao je predavanje o karakteru NATO bombardovanja i posledicama osiromašenog uranijuma na stanovništvo koje je usledilo nakon bombardovanja. Nakon tog plodotvornog predavanja, usledio je CENA sastanak, na kom se diskutovalo o planu i programu, kao i zadacima CENA u narednom periodu. Na predlog SKOJ-a, odlučeno je da drugovi iz Mladih Socijalista -Socijalističke radničke partije iz Hrvarske budu predloženi na Generalnoj skupštini WFDY za punopravno članstvo.

 

Skup je obuhvatio četiri panela. Prvog dana su održani paneli; “NATO i EU – neprijatelji mira i slobode! Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije – NATO poltika okupacije i stvaranja novih ratnih žarišta” i “Mehanizmi NATO propagande u donošenju “demokratije i ljudskih prava.”

 

 

Drugopg dana, program je započeo Anti – NATO protestom kod spomenika “Zašto” ispred RTS-a. Protest je održan  na jednom od najvećih simbola stradanja tokom zločinačke NATO agresije, u kome je 16 radnika izgubilo svoje živote. Skup je započeo minutom ćutanja u znak poginulih radnika RTS-a, kao i svih stradalih građana tokom zločinačke NATO agresije, a i iskorišćena je prilika da se oda pošta nedavnom preminulom bivšem Generalnom sekretaru AKEL-a i bivšem predsedniku Kipra, drugu Dimitrisu Hristofijasu. Vence na grob stradalim radnicima RTS-a, položili su drugovi, Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac, predsednik WFDY, drug Jakovos Tofari i Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić.

 

Na samom skupu, prisutnima  se prvi obratio drug Jakovos Tofari, predsednik WFDY-a. On je istakao da su članice WFDY-a, tokom bombardovanja SRJ organizovale masovne proteste u svojim zemljama i da su delegacije WFDY-a dolazile tad u Jugoslaviju i bile prisutne na mostovima sa narodom SRJ. On je istakao da se ovogodišnji CENA skup koji je posvećen NATO agresiji ne bavi samo komemoracijom dvadesetogodišnjice NATO agresije, već upravo je posvećen aktuelnostima i antiimperijalističkoj borbi, a da je simbol herojskog otpora naroda Jugoslavije iskorišćen kako bi se na ovaj tragičan jubilej iz Beograda poslala poruka, mira i solidarnosti.

 

Sledeći govornik je bio Generealni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac. On je istakao da je WFDY poslao humanitarnu pomoć narodu SRJ u lekovima u vrednosti od 500.000 američkih dolara. On se svim delagacijama zahvalio na solidarnosti koje su pružale tokom mučnih dana agresije, kao i na tome što su WFDY i njegove članice podržale da SKOJ bude domaćin ovogodišnjeg CENA skupa.

 

Na kraju, prisutnima se obratio Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić. On je istakao da smo se mi okupili ispted RTS-a zbog sećanja na herojski otpor našeg naroda i na žrtve zločinačke agresije, i da se skup održava na jednom od najvećih simbola stradanja tokom zločinačke NATO agresije. Drug Đenić je istakao da je NATO pakt, proglasio državnu televiziju kao legitimnu metu. Napomenuo je da su oni sa ciljem i namerom, ubili 16 radnika RTS-a, koji su tog dana obavljali svoj posao. Njihova krivica je jedino bila ta što su radili, kako bi istinu o stradanju našeg naroda preneli u svet. Drug Đenić je istako da mi ovaj grozmorni zločin nikada nećemo zaboraviti. U našim sećanjima će ostati večno pamćenje na heroje koje su poginuli samo zato što su radili svoj posao. Mi ćemo budućim pokoljenjima prenositi ovaj grozomorni zločin koji je ostao nekažnjen. No, moramo biti svesni činjenice, da ovim zločinima neće doći kraj dokle god budemo živeli u svetu imperijalističkih ratova, svetu eksploatacije, svetu monopola – svetu imperijalizma. Stoga, mi kao deo svetske progresivne i antiimperijalističke omladine, glasno poručujemo da mira, slobode i pravde nema dok postoji imperijalizma! Za trajni mir – ujedinjeni u borbi – zaključio je drug Đenić

 

Nakon protesta, održan je treći panel – “Impreijalizam kao uzrok ratova i ekonomskih migracija – odgovori antiimperijalističke omladine”, dok je sledećeg dana održan četvrti panel pod nazivom “Pravo na samoopredeljeje i nezavisnost – dvostruki standardi u kontekstu imperijalističkih osvajanja (Kosova i Metohije, Republike Srpske, Krima, Katalonije…);” Tokom sva četiri panela su vođene plodotvorne diskusije i razmenjivana su iskustva antiimperijalističkih organizacija. Diskusije će biti objavljene na našem sajtu u narednim danima, tako da će javnost imati priliku da se upozna sa stavovima antiimperijalističke i progresivne omladine iz CENA regije.

 

Nakon panela podneta je izjava SKOJ-a, u znak solidarnosti sa NATO okupacijom Kosova i Metohija koja će u narednim danima biti objavljena javnosti, sa kojom su se solidarisale organizacije koje su učestovale. Zvanični program je završen projekcijom nemačkog dokumentarnog filma o NATO bombardovanju SRJ, čiji je naslov “Počelo je sa laži”, koji govori o lažima nemačkih političara tokom NATO agresije.

 

Posebnu čast i zadovoljstvo našoj organizaciji je predstavljala činjenica da su na CENA skupu prisustovali lideri LKSM-a, omladinske organizacije Komunističke partije Ruske Federacije, Prvi sekretar, drug Vladimir Isakov i sekretar za međunarodne odnose drug Roman Kononenko, koji su ujedno i članovi Centralnog komiteta KPRF-a. Samim njihovim prisustvom, skup održan u Beogradu je dobio posebnu težinu.

 

CENA skup u Beogradu je poslednji veliki skup WFDY-a, pred Generalnu skupštinu koja će se održati u decembru na Kipru. Na kraju, skup je zatvorio drug Jakovos Tofari, koji se svim delegacijama zahvalio što su došli u Beograd i pozvao je svu progresivnu i antiimperijalističku omladinu da se priključi još snažnije u borbu protiv imperijalizma, a u ime svih prisutinih se zahvalio SKOJ-u na perfektno organizovanom CENA skupu.

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd.

30.07.2019.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A