ZAUSTAVITI UKIDANJE STUDENTSKIH POLIKLINIKA

Studentski front (SF) najoštrije protestuje protiv namere Vlade Srbije da kroz proces navodne “optimatizacije” ukine sve tri studentske poliklinike u Srbiji čime bi akademski građani ostali bez zdravstvenih ustanova u kojima bi mogli blagovremeno i adekvatno da se leče.

 

Prema predlogu koji je Ministarstvo zdravlja uputilo Vladi Srbije predviđeno je da se nakon njegovog usvajanja 22. februara ugase sva tri postojeća zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata (studentske poliklinike) i njihovo „integrisanje u lokalne domove zdravlja“. Ako bi se to ostvarilo hiljade studenata ne bi moglo da ostvari svoje pravo na zdravstvenu zaštitu u studentskim ustanovama te namene već bi to mogli da realizuju samo u domovima zdravlja za građanstvo.

 

Studentski front ističe da je takva suluda i bezobrazna odluka donesena samo iz jednog razloga a to je da se smanje i onako mizerni troškovi izdržavanja zdravstvenog sistema u Srbiji. Donositi takvu odluku u trenutku dok epidemija korona virusa i dalje besni jakim intenzitetom je pogubna i kratkovida. Studentske poliklinike upravo postoje da bi se zdravstveni sistem rasteretio, kako se u domovima zdravlja za građanstvo ne bi stvarale gužve i kako bi svaki pacijent mogao da dobije dužnu pažnju lekara. U slučaju da se ova grozomorna inicijativa ostvari to više neće biti izvodljivo a na gubitku će biti svi pacijenti, kako studenti tako i drugi građani Srbije.

 

Pimera radi, Studentska poliklinika u Beogradu obavi oko 230 hiljada pregleda na godišnjem nivou, poseduje stacionar sa 20 kreveta, obavlja epidemiološki nadzor domova i menzi,  unapređuje zdravlje kako domaćih, tako i stranih studenata.

 

Upravo je 180 lekara, zaposlenih u okviru Studentske poliklinike, svojim predanim radom sprečilo da se epidemija koronavirusa u značajnijoj meri zahvati studentsku populaciju. Takođe, ogranci u Studentskom gradu i Studentskom domu Karaburma dali su neizmeran doprinos u efikasnom suprotstavljanju opakoj zarazi sa kojom se suočavamo.

 

Studentske zdravstvene ustanove postoje u svim razvijenim zemljama sveta i nema razloga da ne postoje i u Srbiji. Stoga Studentski front od Ministarstva zdravlja zahteva da odmah povuče svoj štetni predlog a u slučaju da to ne učini očekuje od Vlade Srbije da ga ne usvoji.

 

Studentski front poziva sve studente ali i celokupnu progresivnu javnost da se uključe inicijativu za sprečavanje ukidanja studentskih zdravstvenih ustanova!

 

Sekretarijat Studentskog fronta,

Beograd,

17. 02. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A