ZAUSTAVITI UKIDANJE STUDENTSKIH POLIKLINIKA

 

Danas, 19. februara 2021. u 12 časova, pripadnici Studentskog fronta (SF) su predali pismo Vladi Republke Srbije u kome je zahtevano da se poništi predlog navodne optimizacije zdravstvenog sistema koji bi ukinuo sve tri studentske poliklinike u Srbiji čime bi studenti ostali bez zdravstvenih ustanova u kojima mogu adekvatno i blagovremeno da se leče. Ovaj predlog je uputila Ministarstvu zdravlja firma “Delta House d.o.o.”, bazirana u Zagrebu. Osnivač ove firme je Siniša Varga, bivši ministar zdravlja Hrvatske i stomatolog po struci.

 

Prema predlogu koji je ministarstvo uputilo Vladi Srbije, predviđeno je da se nakon njegovog usvajanja 22. februara ugase sva tri postojeća Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata (studentske poliklinike) i njihovo integrisanje u lokalne domove zdravlja. Ako bi se to ostvarilo, hiljade studenata bi ostalo bez lako dostupne zdravstvene zaštite i morali bi da ulaze u birokratski problem prebacivanja zdravstvenih kartona iz matičnih domova u druge domove zdravlja.

 

Prema stavu Studentskog fronta, takva odluka je suluda i samo služi da se smanje već niski troškovi zdravstvene zaštite u Srbiji. Pogubno je što je ta odluka doneta tokom pandemije COVID-19. Poliklinike postoje kako bi se rasteretio zdravstveni sistem i da se u domovima zdravlja ne bi stvarala gužva.

 

Primera radi, Poliklinika u Beogradu godišnje obavi oko 230 hiljada pregleda godišnje, raspolaže stacionarom sa 20 kreveta i obavlja epidemiološki nadzor studentskih domova i menzi, kao i negu zdravlja domaćih i stranih studenata. Angažovanost 180 zaposlenih tokom pandemije je dala neizmeran doprinos u smanjenju stopa zaraze među studentima.

 

Ustanove ovog tipa su prisutne u svim razvijenim zemljama u svetu, stoga nema razloga da ne postoje u Srbiji. Takođe, domovi zdravlja ne pružaju neke od specijalističkih vidova nege koje poliklinika pruža poput pulmološke, psihijatrijske i najbitnijie, u ovom trenutku, epidemiološke zaštite. Takođe nigde nije navedeno šta će se desiti sa tim “viškom” specijalističkih kadrova.

 

Studentski front zahteva od Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije da hitno povuku ovaj štetni predlog, tj. u slučaju Vlade, ponište.

 

Takođe se pozivaju svi studenti i šira javnost da se uključe u inicijativu za sprečavanja ukidanja studentskih poliklinika, jer ovo nije pitanje politike i podela u društvu, već zdravlja koje ima neprocenjivu vrednost. Ukoliko ovaj predlog bude usvojen, Studentski front poziva na institucionalnu borbu i proteste da ovaj predlog ne bude usvojen u Narodnoj skupštini.

 

Sekretarijat Studentskog fronta,

Beograd,

19. 02. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A