WFDY U VEZI SA ODLUKOM SAD I STATUSOM JERUSALIMA

Svetska federacija demokratske omladine (WFDY) osuđuje odluku Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. To je, u stvari, odluka koja krši rezolucije i odluke Ujedinjenih Nacija. Status Jerusalima je ključno i važno pitanje za postizanje mirnog rešenja palestinskog pitanja. Uz to dodajemo da je međunarodna zajednica proglasila Istočni Jerusalim za glavni grad nezavisne i slobodne Palestine.

Neprihvatljiva odluka Sjedinjenih Američkih Država i njihove nove administracije predstavlja nepodnošljivo kršenje prava Palestinaca. To je očigledna podrška Izraelskoj okupaciji i još jedan znak koji dokazuje imperialistički odnos dveju sila. Dalje, ona potkopava mogućnost mirnog rešenja gde istovremeno stvara mesta za više sukoba, ne samo unutar Palestine, već u čitavoj oblasti Bliskog istoka.

Svetska federacija demokratske omladine, uvek se oslanjajući na Povelju organizacije Ujedinjenih Nacija, zahteva od međunarodne zajednice da odbrani svoje ranije zakonske odluke i principe. Mi pozivamo ceo svet da poštuje pravo palestinskog naroda na nezavisnu državu. Mi ponovo ponavljamo stav Svetske federacije demokratske omladine za prekid Izraelske okupacije i pozivamo članove Ujedinjenih Nacija da se pridruže ovom zahtevu zajedno sa priznavanjem nezavisne palestinske države, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Podsećamo svet da milioni palestinskih izbeglica, smrt mnogih od njih, represija u kojoj žive, zidovi aparthejda na zapadnoj obali, blokirani pojas Gaze, to su sve ishodi cionističke agresije i okupacije. Još jednom, Svetska federacija demokratske omladine zajedno sa fašizmom, terorizmom i neo-nacizmom ne okleva da osudi cionizam, zato što su to sve elementi koji služe imperijalizmu i šire smrt i teror.

Konačno, Svetska federacija demokratske omladine poziva svoje članove i militante da započnu postupke solidarnosti i podrške palestinskom narodu i da glasno i snažno osudi jednostranu i neprihvaćenu odluku Sjedinjenih Američkih Država.

 

U ime Svetske federacije demokratske omladine,

Predesedništvo,

Budimpešta,

8. decembar, 2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A